onsdag, december 23, 2009

Centerpartiet och regeringen skapar krångliga regler för småföretagare

Den borgerliga regeringen har ju satt upp en massa mål om regelförändringar, bland annat "minska regelkrånglet med 25 procent", och till viss del har det börjat hända saker - Regeringen, Centerpartiet1, Centerpartiet2. Men att uppnå 4 procent, när målet är 25, visar att det är ganska långt kvar.
A Classic Cash Register
För det regeringen delar ut med ena handen, tar de tillbaka med den andra. Exempelvis genom den nya kassregisterlagen. Alla företag som har en viss kontanthantering måste skaffa sig kassasystem som kostar (minst) 25.000 kronor, tror dom. För trots att lagen är 1 ½ år gammal och börjar gälla om några dagar, kan fortfarande ingen ge klara besked om alla delar av lagen. Och precis som med sjukförsäkringsdebacklet nyligen har regeringen bara står handfallen och lämpat över ansvaret på Skatteverket, utan tillräckligt klara riktlinjer.

Effekten har blivit att marknaden har svämmats över av lyckosökare och bedragare på jakt efter stressade småföretagare som bara vill kunna fokusera på sin egen verksamhet, men som nu tvingas byta kassasystem.

IDG skriver: Fritt fram för bedragare
"– Det har dykt upp väldigt många system som man aldrig har hört talas om tidigare. Jag tror inte att kunden slaviskt följer Skatteverkets lista, men den legitimerar de företag som är med, säger Robert Karlsson, vd på systemleverantören Cash IT, som själv har haft kontakt med flera upprörda kunder.

Först i efterhand, under vintern och våren 2010, kontrollerar Skatteverket att kraven uppfylls. Visar det sig att ett system inte är förenligt med den nya lagen väntar böter på 10 000 kronor. Dessutom kan handlaren tvingas att punga ut för en ny lösning.

Det medför att många småföretag riskerar att åka på en rejäl smäll och byta ut systemet i efterhand, trots att man har följt Skatteverkets rekommendationer."
En kollega till mig berättade också om en frisörsalong som fått beskedet att de måste köpa in 7 (sju!) kassor eftersom de "hyr ut stolar" till olika egenföretagare. En ganska vanlig modell på större frisersalonger. Alltså måste de investera minst 175.000 kronor bara på nya kassasystem och det är inte inräknat driftskostnader för detsamma. Många klippningar blir det...

Känner ni hur mängden småföretag och arbetstillfällen ökar? Jag gör det inte...

Även integritetsaspekten borde beaktas
Rick Falkvinge lyfter också upp integritetsaspekten med de nya kassassystemen:
"I all enkelhet så kräver staten att få tillgång till exakt allt som görs i varenda kassaapparat ute på krogar och serveringar. Alla felslag, alla kortdragningar, alla belopp, rätter, drinkar, allt.

Syftet är i vanlig ordning att hindra skattefusk på krogen. Det låter ju bra.

Men konsekvensen är att staten vet om varenda öl jag tar efter jobbet, varenda tallrik med hjortköttbullar jag äter, varje Cosmo jag bjuder på, var och när, Så länge jag betalar med kort, åtminstone (namnet finns i magnetremsan på kreditkort, så det är en del av vad kassan läser). Eller har något stamkort. Eller något annat identifierande i kassan."

Läs hela Ricks inlägg - Från nyår vet staten vad du äter och dricker

Känner vi oss alla tryggare nu?

Inga kommentarer: