söndag, januari 10, 2010

Olika kvalité på kommentarer

Dåliga kommentarer
Josh skrev tillsammans med Göran och MarcusSvD Brännpunkt om att de "gör slut" med Bono eftersom han antyder att man bör använda Kinas repressiva metoder på internet i syfte att skydda upphovsrättsindustrins intäkter:

Nu gör vi slut med Bono och U2

Artikeln hann få 776 kommentarer, innan den spärrades eftersom det hela spårade ur. Nivån på kommentarerna i kvällspressen är fruktansvärt låg, även om man brukar kunna skönja en gradskillnad mellan kvällspressen och morgontidningarna. Någon stackare på SvD fick dock det otacksamma jobbet att gå igenom kommentarerna och skriva en artikel till om dessa:

Het debatt om Bono och piratkopiering

Bra kommentarer
Peter Sunde skrev ett inlägg om hur man skulle kunna visa social olydnad mot FRA genom kryptering i flera lager:

Copy me happy: FRA to Hell

Andreas Ekström ansåg att det hela var ett odemokratiskt agerande och skrev om detta på sin blogg:

Andreas Ekström: En fråga om demokrati

Där är nivån på kommentarerna istället väldigt hög. Väl värt att läsa och reflektera över. Jag lutar dock mer åt Emma, Opassandes, resonemang om att civil olydnad är något som måste vara moraliskt ok.

Det där med att släppa in användarna kan vara både bra och dåligt. Men Andreas Ekströms blogg visar vad man kan gå mista om, ifall man inte tillåter användarmedverkan...

Tilägg:
Scaber Nestor lyfter också fram den intressanta diskussionen hos Andreas.

3 kommentarer:

scaber nestor sa...

Jag väljer ett citat från Martin Luther King som tillhör de mindre kända.

"Law and order exist for the purpose of establishing justice and when they fail in this purpose they become the dangerously structured dams that block the flow of social progress."

"Lag och ordning existerar i syfte att skapa rättvisa och när de misslyckas med detta ändamål blir de
farligt strukturerade dammar som blockerar flödet av sociala framsteg."


Ett citat som jag anser fånga essensen i vad IPRED, HADOPI, FRA och andra liknande lagar är.

Hinder i flödet av sociala framsteg.

Jonas sa...

Ekström anser att det är "odemokratiskt" att kryptera sin trafik. Rimligen tycker han att det är lika odemokratiskt att köra SSL.

(Det var det ju nästan för dryga tio år sen. Då fick man inte implementera SSL hur som helst, utan att anmäla sig till försvarsmakten först. Välkommen till 1990 och diskussionen kring Clipper, liksom.)

Äh. Låt ointressanta människor ha sina ointressanta åsikter ifred säger jag.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Mycket bra citat Scaber!

@Jonas:

Om du tillskriver Andreas Ekström vissa åsikter och sedan klassar dessa som ointressanta är det ganska sannolikt du som gjort ett logiskt felslut. Andreas gör ett mycket bra jobb i att tvinga oss alla att tänka ett steg längre. Och det ska han ha mycket cred för!