tisdag, augusti 09, 2011

10 augusti i GSL - Heja Jinro, ThorZaIN, SaSe och Naniwa

Yellow cross and blue skyImorgon är det dags för en av årets hittills häftigaste Starcraft 2-händelser för Sverige!

Onsdagen den 10 augusti ska fyra Svenskar spela sin inledningsmatch i GSL, Global Starcraft League i Sydkorea. GSL är världens enda proffsliga för Starcraft 2-spelare där spelarnas "stall" bjuder på mat, boende och i en del fall också lön, utöver det gage de redan får för att spela i GSL. Man får självklart mer pengar ju längre man kommer i turneringarna, men bara genom att lyckats kvalificera sig till högsta divisionen, Code S, så har man säkrat ₩ 1,500,000 - ungefär 9000 kr. Vinner man däremot Code S så är första priset på ₩ 50.000.000, alltså nästan 300.000 kr!

Svenskarna ska dock spela i den lägre divisionen, Code A, där prispengarna är betydligt mer blygsamma. Men alla har fått flygresan och uppehället betalt och får behålla alla eventuella prispengar de vinner.
Från översta raden till vänster - Jinro, ThorZaIN, SaSe and Naniwa
Våra fyra svenska hopp
På onsdag är det alltså hela FYRA svenskar som ska tävla i GSL. Så många svenskar har vi aldrig sett förut och kommer vi troligtvis inte få se på bra länge igen, om det inte går väldigt bra för flera av dem, då kanske de stannar kvar...

De fyra svenskarna är:
  • Jinro - en veteran i sammanhanget. Spelar Terran. Han har bott i Korea och tävlat i GSL i flera månader. Som bäst har han kommit till semifinalerna i Code S, men trillade för ett tag sedan ner till Code A. (Läs mer på Liqipedia)
  • ThorZaIN - En Terranspelare till, som har som främsta merit att han vunnit TSL3 (där han mötte Naniwa i final...). (Läs mer på Liqipedia)
  • SaSe - Protoss. Kvalificerade sig genom att vinna Rakakas "Road to Korea" där han överraskande slog hela svenska SC2-eliten. (Läs mer på Liqipedia)
  • Naniwa - en av Europas just nu bästa Protoss-spelare enligt många. Men räcker det till? (Läs mer på Liqipedia)
Alla matcherna sänds live via GomTv.net, och schemat hittar du där. Tyvärr sänds matcherna tidigt på morgonen för oss i europa, och första matchen (Jinros) börjar redan klockan 06:10 svensk tid. Kom ihåg att redan ikväll installera den speciella spelaren som krävs för att titta på matcherna live och skaffa dig ett konto på GomTV, så kan du sova några värdefulla minuter till imorgon bitti. :-)

På Team Liquids sida Liquipedia kommer du hitta alla resultat, uppdaterade nästan i realtid av engagerade fans.
Liquipedia - Code A august 2011

Det är inte många utländska spelare som har lyckats slå sig in i den stenhårda konkurrensen i Korea och att ha FYRA spelare från ett och samma land samtidigt är något jag aldrig har hört talas om i GSL-sammanhang.

Hur går det imorgon?
Mina förutsägelser om hur det går imorgon:
  • Jinro - Lucky : Jag tror Jinro vinner med 2-1. Han har varit lite i en formsvacka sedan han föll ner i Code A, men med andra svenskar på plats blir han nog inspirerad och rycker upp sig.
  • ThorZaIN - YogiOh : Jag tror på svensk seger även i denna match. Om bara ThorZaIN lyckas vara lite mer offensiv än han kan bli mot en bra zerg. YogiOh kommer dock inte ge sig utan fight, förloraren åker ju ur code A!
  • SaSe - Sniper : SaSe får tyvärr möta en zerg-spelare, något som tidigare har varit hans sämsta matchup. Jag tror därför inte Sase går vidare, utan får åka hem efter första omgången.
  • Naniwa - Check : Även Naniwa har oturen att möta på hårt motstånd direkt. Check har spelat länge i Code S, men jag tror nog att Naniwa kan vinna, men det är jämt.
Lycka till imorgon grabbar! Spela för kung och fosterland!

Läs mer
Rakaka - Schemat till Code A klart
Team Liquid - [GSL] Foreigners Fighting!

Tillägg:
Även "gammelmedia" har fått in en artikel:

Aftonbladet - Stor svenskoffensiv – på e-sportscenen

FZ - Pieces and Bytes - Imorgon är det dags....

Läs mina tidigare inlägg om Starcraft 2 här.

Inga kommentarer: