tisdag, oktober 04, 2011

Grattis Grekland! Eller Premier League VS EU-domstolen

Grekland sitter ju i skiten, minst sagt. Man måste få igång landets ekonomi, men kan inte får draghjälp genom att devalvera. Man behöver få ökade intäkter till statskassan, samtidigt som arbetslösheten ökar.

MEN, idag har EU-domstolen fattat ett beslut som kommer att göra Grekland till en ledande nation för export av TV-sändningar!


SR Sportradion - Beslutet som gör det billigare att visa fotboll
"EU-domstolen här i Luxemburg har nämligen idag beslutat att fotbollsfans har rätt att köpa billiga satellitdekoderkort för att kolla på matcher - även om detta innebär brott mot nationella tv-sändningsavtal."
[...]
"Dagens EU-dom kan innebära antingen att fotbollen framöver får svårare att dra in samma pengar via tv-avtalen, eller att det i stället blir dyrare att titta på t ex engelsk fotboll i andra EU-länder."
De engelska TV-bolagen får nog inse att de inte kan krama blod ur en sten. Grekiska fotbollsfans får inte högre betalningsförmåga av att rättighetsläget förändras, så att sätta samma priser i alla europeiska länder och på så sätt chockhöja priserna för greker kommer istället leda till att allt färre kommer att titta på fotboll. Speciellt i de fattigare länderna i Europa. Jag tror inte det är en gångbar lösning. All Badwill och de förlorade intäkterna kommer att bli för stora.

Det finns två alternativ:
1. Köra på som tidigare, med den effekten att Grekerna helt plötsligt kommer att behöva bygga ut sin sändningskapacitet något enormt för att kunna nå alla fotbollsintresserade i hela Europa.

2. Sänka priserna för alla, till Grekernas stora förtret, men till allas vår nytta. Billigare sportsändningar till hela Europa, utan omvägen över Grekland, kort sagt.

Vilken väg tror du att Premier League kommer välja? Och vad kommer alla andra bolag som sitter på nationella sändningsrättigheter att göra när dessa blir i princip värdelösa?

Fler nyhetslänkar som beskriver nyheten från olika perspektiv::
EU Observer, Dagens Industri, YLE Sport, The Guardian, Aftonbladet,

Tillägg:
Och Martin Ekdal tipsar om BBS:s artikel - Premier League games can be shown on foreign decoders

2 kommentarer:

Dennis Nilsson sa...

Otroligt att folk kan tänka sig att slösa bort sin tid på att titta när några springer efter en läderkula. :-)

Markus "LAKE" Berglund sa...

Håller med Dennis. Jag tror jag bara har sett en hel fotbollsmatch de senaste tre åren.

Det är mycket roligare att se folk spränga varandra i luften istället!
www.teamliquid.net/video/streams/

:-)