söndag, oktober 30, 2011

ACTA - snart dags för ett viktigt ställningstagande i EU

Snart får våra folkvalda politiker i Europaparlamentet äntligen rösta om ACTA. Förhoppningsvis säger de nej till detta galna förslag.Vad är ACTA?
ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement, är ett kontroversiellt avtal, framförhandlat i hemlighet. Målet med avtalet var ursprungligen att motarbeta piratkopierade varor, alltså varuförfalskning, men har spårat ur . Och nu handlar ACTA lika mycket om att censurera internet för att stoppa illegal fildelning. Det är sannolikt därför avtalstexten hålls hemlig.

Henrik Alexandersson har sammanfattat varför ACTA måste stoppas i sitt inlägg - Ett ovanligt skitigt fall av korporativism
"Det är så mycket som står på spel. Till exempel internets frihet; Våra medborgerliga fri- och rättigheter; Den demokratiska processen; Det öppna samhället där den som inte är misstänkt för något brottsligt inte heller skall bli kontrollerad och övervakad.  Så, ja. Det är på allvar, på riktigt, den här gången."
Läs mer på svenska ACTA-bloggen, driven av Miljöpartister.

Eller på La Quadrature du Net, där jag bland annat hittade filmklippet ovan.

Sverige säger sig i alla fall stå på yttrandefrihetens sida, ett bra exempel är UD-bloggen, till exempel när de skriver om rätten att få använda Bambuser.

Vi får hoppas att Sverige har samma inställning när man sitter vid förhandlingsbordet bakom lyckta dörrar, men jag är inte så säker på det...

2 kommentarer:

manen sa...

million-dollar-question är förståss hur Isabella Lövin kommer att rösta, dock ska det bli intressant och se hur vissa moderata(inte alla dock) MEPs ursäktar att de röstat för ACTA.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Ja, det är en synnerligen relevant fråga manen...