måndag, december 19, 2011

FRA-lagen sprider sig som en oönskad sjukdom

Förra veckan blev det klart att FRA-lagen nu ynglar av sig och sprider sig som en oönskad sjukdom. För att travestera Åke Green - "som en djup cancersvulst på samhällskroppen". Ett samhälle där medborgarnas rättigheter inte anses vara något hinder för att införa censur- och övervakningslagar kommer att vittra sönder inifrån.

För faktum är att FRA-lagen KAN användas av myndigheterna till att (lagligt) avlyssna i princip allt som medborgarna gör på nätet. Målet var ursprungligen att motverka utländsk terrorism, men med det utökade mandatet kommer rätten att avlyssna även de som bor och verkar i Sverige bli lagligt. Rätten för myndigheterna att övervaka medborgarna sprider sig, men rätten att granska staten och makthavarna minskar...

Stoppa FRA!
Nu är det alltså dags att dra igång FRA-motståndet igen. Vi medborgare måste alltså förklara för våra politiker att vi inte tycker att en polis-stat är en bra ide. Det har tagit ett tag, men för förhoppningsvis har det börjat röra på sig nu. För skälen att stoppa FRA-lagen är minst lika giltiga som senast.

Förhoppningsvis är en av de tändande gnistorna denna debattartikel i Svenska Dagbladet, skrivet av företrädare från Reportrar utan gränser:

SvD Brännpunkt - Justitieministern öppnar för total övervakning
"Burma. Syrien. Iran. Dessa och en handfull andra länder toppar varje år Reportrar utan gränsers skamlista över länder som kontrollerar, övervakar och censurerar innehållet på internet. Det är länder där man resonerar att ändamålet alltid helgar medlen och där personlig frihet får stå tillbaka för statens intressen. Skamlistan är inte länder vars metoder vi ska kopiera.

När justitieminister Beatrice Ask nu öppnar för en blocköverskridande uppgörelse för att förändra FRA-lagen och tillåta Säpo och Rikskriminalpolisen att beställa spaningar från Försvarets radioanstalt så är det precis det vi gör. Förslaget är fullständigt unikt i sitt omfång.
[...]
När debatten brann som mest när FRA-lagen skulle klubbas varnade kritikerna för att det inte skulle dröja innan mandatet förändrades. Att lagen snart skulle utvecklas för att också täcka annat att än utrikes hotbilder. De menade att lagstiftningen är ett sluttande plan. Det avfärdades som konspirationsteorier. Nu, efter bara tre år, visar det sig att kritikerna hade rätt – men ingen hade nog trott att det skulle gå så här fort."
Det är välskrivet och känns i magen. Det värsta är att det de skriver är sant. Våra politiker verkar inte inse vilket fruktansvärt repressivt redskap de sätter i händerna på en myndighet som inte går att granska eller kontrollera. I princip hela FRA:s verksamhet är ju helt hemligstämplat. Och de av våra politiker som inte på rak arm kan exemplifiera med Svenska myndigheter som gravt misskött sig borde ta en historielektion. Det är alltså bara att invänta nästa IB-affär, om inte något värre...


Johan Linander, Rättspolitisk talesperson för Centerpartiet har skrivit två inlägg på sin blogg där han försöker förklara resonemanget och i ett andra inlägg också försöker nyansera debatten. Ganska välformulerat, men bemöter inte de stora frågorna jag nämner i stycket ovanför....

Inlägg 1 - Säkerhetspolisen ansvarar för rikets säkerhet
Inlägg 2 - Var går gränsen?

Läs också gärna debatten i kommentarerna. Den brukar vara ganska bra hos Linander.

Futuriteter får avsluta citaten - Sista spiken i Kistan (nästan hela inlägget):
"Efter en längre tids sjukdom blev yttrandefriheten 18:e juni 2008 så försvagad att denne lades in på intensivvårdsavdelning. Trots desperata åtgärder och mångas önskan om tillfrisknade hjälpte inget utan 14:e oktober 2009 föll patienten i koma för att dödförklaras 1:a december samma år.

Alla sörjande har nu under en längre tid fått möjlighet att se kvarlevorna i öppen kista, för att vänja sig vid tanken på att någon så viktig nu är borta för alltid.

Idag är dock sorgeperioden över, så nu sattes sista spiken i kistan. Locket kommer att stanna på och den kommer nu att grävas ner riktigt djupt, oavsett om någon tror sig höra livstecken inifrån kistan eller ej.

Så ett sista adjö till yttrandefriheten, från oss alla."

Läs mer och länka du också!
En grym länklista kommer här. Största delen (den första) är lånad från Torbjörns enormt underhållande blogginlägg. Extra tack även till Anders Widén, som hjälpte till att dra igång det hela!

Infallsvinkel - Marcus Birro ny partiledare för (s)

Andra om den nya FRA-lagen: Mikael Persson, Mikael Persson, Frihetligt, Jinge, Kulturbloggen, Daniel Holm, Robotpartiet, Ulf Bjereld, Olas tankar, Andreas FrobyRingborge, Anarkia, Anders Widén, Alliansfritt Sverige, Alliansfritt Sverige, Copyriot, Beelzebjörn, HBT-sossen, Lars-Erik, Reuteras, Det progressiva USA, Gustav Nipe, Svpol, SvD, SvD, SVT, DN, Voltaire, HAX, Enligt min humla, Mina moderata karameller, Röda berget, Niklas Starow, Johan Hedin, Frihetsportalen, Björn Andersson, Motpol, Mark Klamberg, Anna Troberg, Scaber Nestor, Martin Moberg, Mitt i steget, In your face, Johan Linander, Furiteter, Furiteter, Anders S Lindbäck, Deepedition, Johan Persson, Madeleine Sjöstedt, Tankar hos en gråsäl, Reportrar utan gränser, Yami och pandorna, Signerat Kjellberg, Mårtensson, Hanna Wagenius, Integritet och frihet, Aftonbladet, Aftonbladet, Sebastian, Svensk Myndighetskontroll, Johanna Sjödin, Mackan Andersson, Tv4, Ny teknik, Erik Bengtzboe (MUF), Nyheter 24, Sara tänker, Ola Nordebo (VK), Zaramis, Min vision, Joakim Larsson, Sossar mot storebror, Grefve Grijshufvuds grubblerier, Nya tider, Dackefejden.

Och lite mer länklista från mig (jag tror det är utan dubbletter från listan ovan):
Sundsvalls Tidning, SvD, Aftonbladet, Metro, Ekot, Norran, SVT Debatt, Motpol, Johan Westerholm, Sydsvenskan, Nyheter 24, Erik Laakso, Riksdag & Departement, Södermanlands Nyheter, Beelzebjörn, Frihetssmedjan, Full Mental Straightjacket

1 kommentar:

Dennis Nilsson sa...

FRA-lagen är det utmärkta verktyget för att göra livet surt för sina motståndare, eller rent av göra sig av med sina motståndare, vad det än gäller.

Det kan vara politik, affärer eller kärlek.

Sådana som Hitler kom inte till makten av sig själv, utan han fick stöd av den tyska borgerligheten, som såg vänstersidan i Tyskland som ett större hot. Det fick den tyska borgerligheten äta upp några år senare.

Vi får hoppas att den svenska borgerliga regeringen lärt av historien och inte börjar att resonera likadant.