måndag, december 12, 2011

Hell, It's about time - Grattis AmeliaYoutube - Hell, It's about time!

Äntligen får Piratpartiet besätta sin andra plats i Europaparlamentet med Amelia Andersdotter.

Som Henrik Alexandersson skrev tidigare:
"Att utse "president" och "utrikesminister" för EU gick som bekant på ett ögonblick, när Lissabon-fördraget trädde i kraft.

Vad gäller de folkvalda fortsätter strulet - utan att någon vet riktigt hur lång tid det kommer att ta innan de nya ledamöterna i Europaparlamentet får tillträda eller ens bli observatörer."
Jag är inte så värst engagerad i Piratpartiets inre angelägenheter, men frågorna tycker jag är viktiga och nu är det dubbelt så många Piratpartister i Europaparlamentet. Vi får hoppas att det märks.

Christian Engström -Välkommen Amelia! 

Henrik Alexandersson - Nu är Amelia MEP

Europaportalen Sveriges nya EU-politiker tar plats

Läs också Mattias Bjärnemalms gästbloginlägg hos Magnihasa:
Magnihasa - En reflektion om två resor 

Övrigt Piratrelaterat
Farmor Gun är på bättringsvägen och rehabiliterar sig för fullt. Titta in på hennes blogg och hälsa!

Anna Troberg fick sändningstid i Agenda igår kväll. Ett lysande tillfälle som hon förvaltade helt ok. Att synas i nationell TV är ett lysande sätt att få genomslag.

Hon har bloggat om det här:
Kulturdelningsdebatt i Agenda och här: Upphovsrättsextremisterna

Ps. Klippet i början är hämtat från trailern till spelet Starcraft 2. Hela trailern kan du hitta här.

4 kommentarer:

Mattias Bjärnemalm sa...

Vi är givetvis enormt glada över att Amelia äntligen fått tillträda. Men det kan vara värt att förklara varför ministerrådets ordförande och EUs höge representant för utrikesfrågor kunde tillsättas snabbt medan det tog längre tid för de nya parlamentarikerna att tillträda:

I Lissabonfördraget, som antagits av medlemsländerna, fanns exakta regler för hur dessa två poster skulle utses medan det saknades sådana regler för de nya parlamentarikerna (vilket i sin tur berodde på att tidsplanen förskjutits genom Irlands nej i deras första folkomröstning om Lissabonfördraget). Det gjorde att det krävdes ett tilläggsprotokoll till Lissabonfördraget, vilket i teorin skulle kunna ha ordnats på ett par månaders tid, men som försenades pga nationella särintressen hos ett antal medlemsländer och allmän slöhet hos ett par andra.

Skulden för att det tagit så här lång tid ska alltså helt och hållet läggas på medlemsländerna, och inte på EU som sådan. En viktig detalj som alltför lätt missas om man inte är insatt i frågan.

Vänligen

Mattias Bjärnemalm
Kanslichef
A Andersdotters kontor, Europaparlamentet

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för svaret Mattias. Och visst har du en poäng, samtidigt är det så att hela EU bara består av en massa nationella särintressen.

Men jag ska försöka vara bättre på att hålla isär byråkratin och maktkampen inom EU samt den byråkrati och maktkamp som försiggår mellan EU-länderna parallellt med detta... :-)

Hörde du radiokrönikan om Amelia i P1 i morse? Där hon citerades om at thon redan blivit lite cynisk och bitter på all EU-byråkrati?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4853220

Markus "LAKE" Berglund sa...

Ps, känns det skön att äntligen få kalla sig "Kanslichef", på ritkigt? ;-)

Mattias Bjärnemalm sa...

Ska ta och lyssna på radioinslaget när jag har tillgång till en dator med högtalare.

Och visst känns det bra att jag numera är kanslichef över ett faktiskt existerande kansli, men samtidigt uppstår nya problem. Som vad titeln egentligen bör översättas till på engelska.

Tror att jag hittills växlat mellan "head of staff" och "Administrative director". Men det vore nog en bra ide att bestämma sig för det ena eller det andra. Åtminstone när det blir dags att trycka visitkort :-)