onsdag, augusti 22, 2012

"Oberoende journalister" i Sveriges Radio? Knappast!

Kulturnytt i Sveriges Radio har fått mig att reagera, igen. Förra gången var det ett klantigt misstag, då de uppmanade folk att bryta mot upphovsrätten. (Alternativt var det inget misstag, utan ett inlägg i debatten mot den orimliga upphovsrättslagstiftning vi har idag...)

Men idag när jag lyssnade på Kulturnytts sändning 07:46 hörde jag två saker som gjorde mig upprörd.

Dels lyfte de ett krav på att betala ut mer skattepengar. Kulturnytt refererade dock i huvudsak till en debattartikel i Svenska Dagbladet som bland annat Maud Olofsson skrivit, där hon krävde att regeringen skulle skramla fram mer pengar för att stödja Kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014. Men Kulturnytt väljer att lyfta fram denna debattartikel som viktig, i och med att de tar upp det i första dagens morgonsändning.

Debattartikeln i SvD - Umeå måste få stöd som kulturhuvudstad

Dock är det beslutet fattat i laga ordning och har förankrats i regeringen. Det var mest en fråga om att "Umeå" ville ha pengarna utbetalda, så det kan jag låta bli att klaga på just nu.

Det andra var dock lite värre.

Bittra efterslängar mot Alliansen, av opartiska journalister?

Sveriges Radio hävdar ju att de har ett uppdrag att vara "opartiskt och sakligt" med "oberoende och integritet". Då skär det väldigt illa i mina öron att reportaget om Kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014 avslutas med en eftersläng mot Annie Lööf och Näringsdepartementet. Som om det var Näringslivsdepartementet som var ansvariga för att Umeå inte fått några pengar?!
"Nu återstår att se vad Maud Olofssons efterträdare, Annie Lööf, tänker göra åt saken..."
Ja, vad skulle Annie göra? Hon är näringslivsminister, inte kulturminister?

Lyssna på hela reportaget nedan, citatet kommer cirka 1:30 in i sändningen. (Länken funkar bara en månad.)

Lyssna: Kulturnytt 20120822 07:46

Varför kastar man bitska kommentarer mot svenska politiker omkring sig i en nationell sändning, på en radiokanal som dessutom hävdar att de ska (och vill!) vara politiskt oberoende? Handlar det om att journalisten i fråga, inte han tygla sitt personliga hat mot liberaler? Eller är det något annat som ligger bakom?

För hade hon velat gnälla på den borgerliga regeringen så hade ju Kulturministern varit ett lämpligare mål, då det är Kulturdepartementet som inte betalat ut några pengar. Men istället hoppar man på en person och ett parti som inte har det minsta med saken att göra.

Läs gärna mer hos Johan Hedin om andra bittra sossar, eller hos Mattias Larsson.

Vi vet ju från många studier att majoriteten journalister har sin politiska hemvist till bland Miljöpartiet och övriga vänsterpartier, men om de nu hävdar att detta inte ska påverka sin bevakning kanske de ska försöka vara mindre uppenbara i sin kritik mot den borgerliga regeringen.

Ja, det är närmast en detalj. Ett par förlupna ord i en sändning, men om det är sådant journalisterna säger i sändning, vad säger då de om alliansen och Centerpartiet när mikrofonerna är avstängda? Någon på Sveriges Radio som vågar svara på den frågan? Vilken kultur har Sveriges Radio, egentligen?

Sveriges Radio kanske ska börja med en ny slogan: "Opartisk - my ass!"

Läs också Mattias Larsson om Kulturhuvudstadsåret 2014.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det heter Kulturnytt. Kulturnyheterna sänds i TV.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för påpekandet "Anonym", en liten men ganska relevant skillnad. Jag har ändrat nu.

Tommy sa...

Vet inte hur jag hamnade här men internet är ju fullt av skit så man måste ju stanna till någonstans. Tänkte bara meddela att Sveriges Radio är politisk obundna genom att som de själva skriver: "Programverksamheten skall bedrivas självständigt i förhållande till staten, olika intresseorganisationer och andra maktgrupper i samhället."

Det handlar alltså inte om att Sveriges Radio inte får ta ställning utan om att ingen annan än de själva ska styra över vad som ska sändas... Men visst kan jag förstå ditt agg mot vänsterkulturen när de felaktigt gnäller på centerpartister.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för din kommentar Tommy. En kort fråga bara . menar du att min blogg är en lycklig oas på nätet, eller att det är lika mycket skit här som överallt annars? ;-)

ANgående ditt svar så vill jag väl också minnas att public service-programmen även har krav på "opartiskhet", alltså att låta de personer som kritiseras/granskas/hängs ut, komma till tals?

Men det blir väl ingen replik på dylika bittra kommentarer?