onsdag, januari 09, 2013

"Filmindustrin will self destruct in 5 seconds" - självförstörande DVD-filmer lanseras 2013?

Kommer du ihåg Mission Impossible, den gamla TV-serien, eller har du sett i filmerna med Tom Cruise, där det i början alltid levereras ett uppdrag i form av ett självförstörande band eller disk?


Såhär kunde det se ut på TV 1970. Den berömda självdestruktionen av bandet sker en dryg minut in i klippet:
─ This message will self destruct in 5 seconds.


Filmindustrin blev såklart fascinerade av det där bandet att de länge försökte komma på en liknande lösning, så att vi kunder skulle kunna "köpa" ett band eller en DVD-film som förstördes efter att man tittat på den, så att man skulle tvingas "köpa" filmen igen, varje gång man ville se den. Och de lyckades också! Men försöken att införa dessa på marknaden (av bland annat pengahungriga Disney) sågades med fotknölarna, tack och lov.

En bra idé som gick upp i rök?

Nu ser det dock ut som att de självförstörande DVD-filmerna ska lanseras i Sverige, på riktigt! 2013! Bara 45 år efter TV-serien och samtidigt som DVD-filmerna har tappat rejält med mark i försäljningen till förmån för modernare distributionssätt som Streaming på nätet och On Demand via TV:n.

Scanbox - bolaget från förr?

Det är bolaget Scanbox som ska släppa "hyrfilmer" på 48-timmars DVD:er. Som alltså oxideras och blir ospelbara cirka 48 timmar efter att du öppnat förpackningen.

Visst hade det kanske kunnat vara en bra idé, för 10 år sedan. En nisch för de som aldrig orkar lämna tillbaka en DVD till uthyraren i tid, eller sådana som bara tittar på en film en gång. Men att lansera den i år? Vilka är målgruppen? De som tittar mycket på film och DVD vill väl inte köpa engångs-plastbrickor? Korrigera mig om jag har fel, men jag skulle bli förvånad om Scanbox får så värst mycket genomslag för den här lanseringen. (De har ju inte ens ett publikt pressmeddelande om det.)

Uthyrningsmarknaden för fysiska produkter är minst sagt på utdöende. USA:s största uthyrningskedja Blockbuster gick i konkurs härom året. (Arstechnica, Bloomberg)

Om det är den här typen av affärsutveckling som filmindustrin håller på med nu för tiden så kan jag garantera att hela industrins framtid kommer att självdestruera inom kort. Satsa istället på att erbjuda tillgängliga, högkvalitativa streaming och VOD-tjänster utan krångel och till rimliga priser så att ni seriöst kan konkurrera med fildelning och annat ni inte tycker om.

Men nej, den senaste nyheten är istället inlåsningar via olika exklusivitetsavtal med olika distributörer och tjänster. Och det är alltså utöver självdestruerande DVD-filmer...

Utvecklingen har gått åt rätt håll nu ett tag, både för er och för oss konsumenter, se till att den fortsätter, istället för att backa in i framtiden!


Ps. Har du glömt bort hur det där med videouthyrning fungerade så kan The Onion ta med dig på en guidad tur.

Jajja Magazine - Scanbox lanserar självforstorande dvd

Scanbox - Vårens DVD-släpp på 48-timmars självdestruerande DVD (iPaper)

Andra självdestruerande DVD-format som floppat - DivX,

2 kommentarer:

Anonymous sa...

MILJÖ TERRORISTER

Markus "LAKE" Berglund sa...

Hehe. Ja, vi kan ju alltid hoppas... :-)