lördag, mars 30, 2013

Com Hem - ett ärligt kabelbolag?

Com Hem skrattar hela vägen till banken
Com Hem är ett bolag jag skrivit om tidigare. Många gånger. (Fyra inlägg så här långt.)

Och det är ganska enkelt att förstå varför jag och andra skriver så mycket om Com Hem - de skiter nämligen i sina kunder. I alla fall så länge de kan tjäna pengar på det.

Det senaste exemplet på detta är att de plockar bort sitt enklaste, billigaste bredband - "Small", som motsvarade cirka 1 Mbit/s. Det billigaste alternativet stiger alltså i pris från 145 kr/mån till 259 kr/mån. Det drabbar sannolikt dessutom de ekonomiskt svagaste kunderna, som inte redan uppgraderat sitt abonnemang till högre hastigheter.

Och visst kan jag förstå att Com Hem gör om i sitt produktutbud, men att plocka bort en produkt som 30 000 kunder har? Och istället erbjuda en snarlik produkt, men med 70% högre pris.Visserligen får man också en höjning på bredbandet också, inte bara priset, men är man exempelvis en pensionär som bara ska kolla sin e-post och betala räkningar månadsvis (eftersom många banker inte längre erbjuder den tjänsten på annat sätt) så räcker det gott med 1 Mbit/s.

Och rent tekniskt är det lika lätt för Com Hem att erbjuda 1 Mbit/s som 10 Mbit/s, det är bara en teknisk inställning som stryper maxhastigheten. Kostnaden för att erbjuda de två tjänsterna är nog också snarlika, det som skiljer är hur mycket Com Hem tjänar på kunden...

Det låter lite som Com Hem har samma inställning till sina kunder som det här amerikanska bolaget:" ─ Fuck you!"  ;-)

På väg utför?

Under 2012 förlorade Com Hem cirka 47 000 av sina TV-kunder (-7%)  och 7 000 av sina bredbandskunder (-1%). Visserligen är det från stora volymer, men det kan aldrig vara bra att tappa marknadsandelar, speciellt inte inom bredbandssegmentet.

Det sjuka är dock att Com Hem, trots att de tappar så många kunder, fortfarande gör en riktigt fet vinst! De lyckas till och med höja sin vinst,  trots att de tappar kunder. Man har fortfarande cirka 49 % vinstmarginal, en ökning från 46 % förra året. Så det är inte så att Com Hem behöver jävlas med sina kunder eftersom de går dåligt...

Kan de stora vinsterna kanske ha att göra med höjda priser för de kunder som sitter fast i långa avtal? Det är i alla fall uppenbart att 49% vinstmarginal är förbannat högt. (Som en parallell så kan jag jämföra med min egen arbetsplats, en sådan där "hemsk bank", som förra året hade en vinstmarginal, efter kreditförluster, på 18 %.)

Jag hoppas i alla fall att de ska fortsätta tappa kunder, för det tvingar dom att förr eller senare börja bry sig om de kunder de har kvar.

Nyhetsartiklar

Det har redan skrivits en del om Com Hems idiotiska tilltag mot sina fattigaste kunder, men jag hoppas att det kommer skrivas mycket mer.

UNT - Comhem chockhöjer bredbandsavgiften
Metro - 30 000 har inget val – nu höjs bredbandspriset

Rewrites:
Aftonbladet, SvD Näringsliv,

En sak ska de i alla fall ha cred för Com Hem - reklamfilmerna är fortsatt roliga. Den senaste är - Surfa Com Hem-style, som vanligt baserat på ett känt tema. :-D

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag harCom Hem 30/1 och hur man kan ha en hastighet under detta för att få det att fungera begriper jag inte.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för din kommentar FV, men jag anser att det knappast är något problem med bara 1 Mbit hastighet.

Men det förutsätter såklart att du, som jag skrev, i princip bara kollar e-post och betalar räkningar. Det funkar inte att göra som jag gör - kollar på två högupplösta live-streams på ena skärmen samtidigt som jag spela spel på andra skärmen och min flickvän gör samma sak på sin dator. :-)

Men så har vi inte heller 1 Mbits-lina...

Frågan var väl egentligen om det är rimligt att Com Hem höjer priserna med 70%, för de som är allra fattigast? Jag tycker det är jäkligt dålig stil...