tisdag, november 19, 2013

Centerpartiet - Otydligast i riksdagen, av en anledning

Idag har Centerpartiet åter igen visat, på ett mycket tydligt sätt varför vi anses vara (och är!) det otydligaste partiet i Riksdagen.

Frågan det handlade om idag var att polisen vill förenkla administrationen kring att begära ut uppgifter som teleoperatörerna tvingas lagra i enlighet med Datalagringsdirektivet samt LEK, lagen om elektronisk kommunikation. Systemet kallas ITS27 och är ett automatiserat system som gör att operatörerna inte ska behöva ha personer som hantera utlämningarna, utan polisen ska kunnahämta ut uppgifterna själva, efter ett beslut från domare eller åklagare, om de inte hinner/orkar få tag på en domare.

Vad tycker Centerpartiet? Lite oklart, och då är jag ändå ganska insatt i partiet och har goda kontakter. Vad säger man då? Både bu och bä, såklart.

Den som är närmast officiell talesperson i denna typen av frågor är Johan Linander, vice ordförande i justitieutskottet. Han deltog idag i en debatt i Studio Ett i P1 idag, där han försvarar polisens rätt att begära ut uppgifter snabbt via ITS27, motdebattörer var bland annat Maria Ferm (mp).

Studio Ett: Polisen och Säpo kan få direkttillgång till tele- och mejltrafik

Tidigare i eftermiddags hördes Fredrick Federley som gäst hos Lotta Bromé i P4 Extra, som alltså når en betydligt större lyssnar-skara, men med ett tydligt, motstridigt budskap, där han var väldigt kritiskt till polisens ökade tillgång till den lagrade trafikdatan.

P4 Extra: "Påminner om det vi var oroliga för med FRA-lagen"

Två blogginlägg från Federley också: Vad innebär förslaget egentligen, Polisen begär direkt avlyssning

Så den potentiella väljare som lyssnat på båda två är alltså väldigt osäker på var partiet egentligen står.

Men letar man efter mer parti-officiella uttalanden hittar man inget, om man inte kollar i de interna kanalerna, där det ligger ett lite luddigt formulerat dokument som säger att man inte vill ändra några lagar, men man är fortsatt kritiskt mot EU:s datalagringsdirektiv. Men man säger alltså inte att man vill riva upp de ändringar i LEK, som är konsekvensen av datalagringsdirektivet.

Det verkar enligt mig alltså som att Federley driver partilinjen, med sitt konsekvent kritiska utspel mot LEK och DLD. Johan Linander verkar OCKSÅ driva partiets linje där man inte säger att man är kritisk utan nöjd med nuvarande lag och han tar därför ansvar att bemöta angrepp från oppositioner å  regeringens vägnar.

Är vi otydliga i Centerpartiet? Jajamänsan!

Läs mer om förslaget


P1 Morgon med den alltid lika lysande Anne Ramberg från Advokatsamfundet

Dagens Juridik: Nyhet med Anne Ramberg

Motpol: Nu hotas själva demokratin
" ─ Det finns således ett motstånd där ute i stugorna. Det gäller att det bubblar upp till ytan, att människor gör sina röster hörda. För det som nu håller på att ske kan förändra vårt samhälle för alltid. Det Säpo vill göra hotar i förlängningen hela det öppna demokratiska samhället. Vi kommer att bära en tung historisk skuld om vi blir de som inte satte stopp."
Ny Teknik har skrivit mycket bra: Artikel 1, Replik från operatörer, Debatt från Tankesmedjan Fores, Krav även på PUK-koder

Aftonbladet Ledare - Därför går det inte att lita på polisen

Rick Falkvinge (Engelska)

IDG/PC för alla

Anders S Linbäck

Lyssna också på denna intervju med Federley där han pratar om det otydliga Centerpartiet.

PTS-remissen som satte fart på frågan

Bonus: Moderaterna drar också en lans - för sin egen integritet

Moderaterna försvarar självklart rätten till person integritet. Justitieminister Beatrice Ask sa idag i Nyheterna i TV4:
─ Huvudregeln som vi tillämpar, är ju att skydda den personliga integriteten.

Men dett gällde såklart inte medborgarnas integritet, utan hennes parti- och regeringskollega Tobias Billström, som har pysslat med en del tvivelaktiga aktie-affärer och därför anklagas för insiderhandel.

Apropå ingenting - var det någon som undrade varför politikerföraktet växer?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Väl rutet!

Men Anna skrev faktiskt om det här också - redan den sjunde november:
http://www.annatroberg.se/2013/11/07/sapo-vill-ha-oppen-bar-hos-operatorerna/

markus sa...

Jodå, jag vet Jan. Och tack för länken. Det är inte Piratpartiets ställningstagande jag granskar. :-)