fredag, december 20, 2013

Flera olyckor på samma gång

Nyligen hände det saker - Erik Hultin, en engagerad Centerpolitiker, stark integritetsvän och en av de drivande krafterna bakom bland annat CenterUppropet 2008, gav upp och lämnade skeppet. Erik Hultin avsäger sig sina förtroendeuppdrag inom Centerpartiet, men stannar kvar i kommunfullmäktige i Härnösand.

Jag tycker han förklarar bra varför han gör det på sin blogg:
" ─ Politik handlar om ideologi, om viktiga principer och om att vi behöver politiker med både sunt bondförnuft och en stark ryggrad. Allt går inte att kompromissa bort. Här blir det märkligt. Inget parti har i sitt partiprogram en enda rad om att de vill övervaka medborgarna. Ändå landar kompromisser i utökad övervakning, och när det gäller kompromisser så har Centerpartiet tagit på sig ledartröjan.

Den personliga integriteten och miljön,berör inte bara oss som är vuxna idag. Det berör i allra högsta grad också våra arvtagare, barnen. Jag sympatiserar fortfarande med Centerpartiets program, men jag har fått nog av kompromisser kring de frågor jag håller högst."
Andra källor: Pressmeddelande från Piratpartiet, SR, Allehanda.se,

Det är kort sagt förbannat tråkigt för Centerpartiet. Erik är energisk, organisatorisk och har ett brinnande engagemang som märks direkt när han pratar politik. Och ett stort Grattis till Piratpartiet, som på det här sättet kan få mer parlamentarisk erfarenhet i sin organisation och därmed ökar sina chanser att lyckas väl i valen nästa år.

Även socialdemokraten Erik Laakso har lämnat sitt parti och gått med i Piratpartiet nyligen. Som om inte det vore nog har en veteran bland moderaterna, Mattias Lundbäck, lämnat sitt parti på grund av integritetsfrågorna. I Mattias fall är det mer specifikt lagändringen om offentlighetsprincipen, där makthavarna tar sig rätten att hemligstämpla mycket mer. Läs mer på Ekonomism.


Övervakning kan vara farligt...


Mer läsning


Det har skrivit mycket bra på sistone, mycket om både Snowden och SÄPO och jag ska försöka mig på en liten länksamling i syfte att sprida bra länkar och som ett länkarkiv till mig själv om jag skulle vilja hitta en bra källa igen i framtiden.

Kjell Häglund skriver bra om Snowden och Piratpartiet i en TV-krönika:
" ─ Det är väl hög tid, antar jag, för alla och inte minst medier, att konstatera att de enda politikerna som konsekvent och kusligt sakligt varnade för FRA-utvecklingen 2008 var Piratpartiet. Det enda partiet värt att ta på verkligt allvar för ett seriöst och lidelsefullt demokratiskt engagemang, inför västvärldens största demokratihot i dag, är också det enda partiet som ignoreras massmedialt. Det är lika genant som avslöjandena i kvällens Uppdrag Granskning."
SVT skriver mer om Uppdrag Gransknings avslöjanden. Christian Engström har en bra länklista om händelsen.

Anna Troberg skriver om FRA på SVT Debatt

Titta på när Jon Karlung, Bahnhofs VD berättar och reflekterar kring övervakning:


Christian Engström tycker fler än bara BahnHof borde ta och engagera sig i frågan


Federley skriver om SÄPO:s långa arm

Snowden kom tvåa i Time Magazines tävling "Person of the Year" och har här en längre artikel

Andreas Ekströms genomarbetade text om The Guardian, källskydd och mediabranchen

Motpol konstaterar att kunskap är makt

Olof Jonmyren på centerfärgade SN tycker det är dags att stoppa upp nu

Anna Troberg debatterar övervakning med Torbjörn Tärnsjö

Stiftelsen för Internetinfrastruktur, med ett som vanligt lysande och pedagogiskt inlägg om FRA:s verksamhet

Läs också Henrik Alexandersson: Om Manning, Om FRA och NSA, Om övervakningsstaten

Och åter igen visar det sig att spionorganisationerna inte ens lyckas se eventuella säkerhetshot som finns precis under näsan på dom. Ekonomism om Snowden

Amelia Andersdotter diskutera om folk orkar med att kämpa mot övervakningen

Läs också detta inlägg på Sydsvenskan som är skrivet av fler tidigare anställda inom säkerhetstjänsten i bland annat USA.

Oisín Cantwell skriver i Aftonbladet att vi inte har något att frukta

Magnihasa tycker det börjar bli obehagligt nu...

Anton Nordefur skriver i Norran om Piratpartiet

Dagens Arena frågar om vi vill ha ett tystare samhälle

För det är ju så att "Rockwell was right - Somebody's watching me!" :-/

Inga kommentarer: