onsdag, maj 19, 2010

Mycket om bokbål på sistone

Själv är jag närmast yttrandefrihetsfundamentalist och tycker därför det är bra när detta kommer upp til diskussion, nu senast kring Lars Vilks, bland annat i Studio 1 i P1 i eftermiddags.

Det har också varit osedvanligt mycket prat om bokbål på sistone. Det handlar såklart om Holger Nilsson, predikant från Vetlanda, som tyckte man skulle elda upp Jonas Gardells böcker om Jesus och Gud.

Han fick rejält med mothugg, bland annat i tidningen Dagen:
Allianskyrkan stoppar Holger Nilsson
Joakim Sundberg: Bokbål – ett laddat begrepp

Och på ledarsidan i Dagen:
Håkan Arenius - Man kan inte elda upp åsikter
"Bokbål är inte bara ett sätt att säga emot en författares åsikt, det är ett sätt att angripa hans rätt att framföra den, vilket är något helt annat.
Bilden av svensk kristenhet i det offentliga rummet har under senare år i allt för stor utsträckning präglats av nyckelord som "Knutby" och "homofobi". Att lägga till "bokbål" till den listan är att göra kristendomens sak en kraftig björntjänst, för att uttrycka det mycket milt."
Jonas Gardell själv kommenterade det hela på sin blogg - Tankar kring lägerelden

Haggaj har skrivit en bra inlägg med hänvisningar till tidigare bokbål - ”Där man bränner böcker bränner man tillslut även människor”

Skånskans ledarblogg skriver också och tycker det skrivit för lite om det idiotiska uttalandet - 2010: storebror ser dig
"Bokbål var poppis bland annat under den spanska inkvisitionen, liksom tortyr och häxbål. Var denna process kanske också en lagom "markering" mot barnmorskor som rekommenderade bark som smärtlindring och andra kvinnor som blev anklagade för hädelse? De spanska katolikerna tyckte säkert att andra kristna var alldeles för flata."
Men det är inte bara kring debatten om Jonas Gardells böcker man pratar om bokbål, även Orvar Säfström skriver om bokbål i en krönika om dataspel, där han nämner ett planerat att bränna våldsamma spel utanför operahuset Stuttgart:

Sydsvenskan: Spel=våld
"Det är en fruktansvärd tragedi varje gång unga människor tar till övervåld mot sin omgivning. Att de närmast sörjande försöker skylla det ofattbara på något enkelt och greppbart är inte särskilt märkligt. Men det finns faktiskt inte belägg för att vi blir våldsamma av att konsumera mediavåld, än mindre att spel skulle ha ett avgörande inflytande på skolskjutningar runt om i världen."
Jag hoppas att yttrandefriheten vinner över inskränktheten, men det är en kamp som måste föras varje dag.

2 kommentarer:

Rådmansson sa...

Själv är jag antifundamentalismens fundamentalist

Markus "LAKE" Berglund sa...

Det är bra det José! :-)