torsdag, juni 15, 2006

Media stoppar hycklande socialdemokrater

Lars-Erik Lövdén tackade nyligen ja till att köpa loss den hyreslägenhet i Stockholm som han inte längre bor på, när ägaren, stiftelsen allmänna barnhusen, ovandlar fastigeheten till bostadsrätter. Han var för några år sedan ansvarig för att driva igenom lagar som försvårar just den typen av ombildningar när han var socialdemokratisk bostadsminister. Lars-Erik får nu köpa lägenheten till underprs och väntas kunna göra en vinst på ett par miljoner när han säljer lägenheten vidare.

Det mest intressanta från artikeln i Aftonbladet, är dock en annan, i huset boende Socialdemokrat, som uttalar sig:
-Jag hade räknat med samtal från någon tidning och utsätter mig inte för sådant, säger han.
Det är den aktive riksdagsmannen Kjell Nordström som visar tydligt hur Socialdemokraterna hycklar och saknar en ideologisk grund. Han anser alltså att den enda anledningen till att avstå från att delta i ombildningen är att media skulle kunna få nys om det hela. Inte ett ord om att det "är fel", eller att "han har motarbetetat det". Snarare har han själv varit med och fattat beslutet att sälja hyreslägenheterna, då han sitter med i styrelsen för stiftelsen allmänna barnhusen.

Läs mer på Socialdemokrati.se:s sammanfattning.

eller på bloggen Marknadshyror.se, som är en intressant sida som driver tesen att det är de reglerade hyrorna i Sverige, som skapar bostadsbrist och möjligheter att göra "klipp" i samband med ombildningar. Precis som många socialdemokrater nu har gjort.

Globaljuggler har lyft fram ett annat exempel på socialdemokratiskt hyckleri.

Ps. Jag är själv positiv till bostadsrätter och att folk ska få äga sitt eget boende, det är Socialdemokraterna som är motståndare till idén, åtminstone när det gäller vanliga människor som dig och mig.

Tillägg: Hos Daniel Ekman hittade jag en länk till Per Hagwalls inlägg med mer information om hur en bostadsrättsomvandlig går till, och vem som tjänar respektive förlorar pengar på affären. Läs mer här. Han har också skrivit ett nyare inlägg om den aktuella affären. Mycket läsvärt. Ett citat:
För att summera:
Det är inte förmögenhetsöverföring när hyresrätter omvandlas till bostadsrätter.
Det är fullständigt legitimt att köpa, eller inte köpa.
Det är genomfalskt att som ledande socialdemokratisk bostadspolitiker göra vad man själv och partiet officiellt säger är fel för att man privat anser att det är rätt.

Inga kommentarer: