söndag, augusti 16, 2009

Lakes lästips - vecka 33

Här kommer lite smått och gott med läsvärda länkar som jag hittat de senaste dagarna, men inte haft tid att skriva mer om. (Jag har trots allt jobbet både lördag och söndag denna veckan...)

Henrik Alexandersson har skrivit två glimmrande inlägg om övervakning, läs båda:

Övervakningsstaten och medborgarna, citat:
"Jag tycker att det är lite märkligt att övervakningsdebatten nästan bara förs i tekniska termer – och att det sägs så lite om övervakningsstatens praktiska och psykologiska konsekvenser. För det är här som perspektiven är riktigt svindlande."
Inlägg två, Övervakningspussel
Handlar mycket om SitCen, EU:s samordningscentral för underrättelseinformation.

Läs också Fritänk, som försöker sätta saker i sitt sammanhang:

Fred, samhällsutveckling, FRA och övervakning

Mattias Andersson skriver om liknande ämnen med utgångspunkt i Johanna Nylanders ledare i Expressen.

Intern/extern censur och yttrandefrihet. Han konstaterar:
"Om en stat, tro, verksamhet eller politisk ideologi “skadas” av allmän information eller inte tål att kritiseras och man där efter måste reglera folks yttrandefrihet då har den staten, tron, verksamheten eller ideologin försakat allt sitt existensberättigande i det ögonblicket man vill sätta munkavel på sina meningsmotståndare."
Josh har också skrivit ett längre inlägg om hur vi människor/medborgare påverkas av att ständigt övervakas. Till exempel de exiliranier som idag bor i Sverige.

Till rent mjöl-folket, citat:
"Tänk om folk kunde lyfta blicken lite och sluta stirra på sina egna skor (eller plånböcker) och försöka se den större bilden, tänka i flera led. Det handlar inte er. Det handlar inte om mig. Problemet med FRA-lagen är inte att Ingvar Åkesson, bajsmannen och de andra på Lovön kommer att sitta och läsa mina mail."
Varför finns ordet yttrandefrihet?
Ola Berg, Apelsinheld, har hittat ett fullkomligt lysande inlägg om grundläggande friheter. Han har sammanfattat det extremt kärfullt:
"Det hade aldrig behövts ett ord som "mötesfrihet" om det inte funnits de som försökt hindra människor från att möta varandra.

Det hade aldrig behövts ett ord som "yttrandefrihet" om det inte funnits de som försökt hindra människor från att säga saker till varandra.

Det hade aldrig behövts ett ord som "frihandel" om det inte funnits de som försökt hindra människor från att byta saker med varandra."
Läs hela inlägget - What Is Free Trade?

Adam Cwejman, nyvald ordförande i Luf, skriver om självklarheter på Newsmill

Alliansen kan förlora valet på integritetsfrågan, han avslutar optimistiskt:
"Det finns alltså fortfarande en chans för alliansen att återfå problemformuleringsprivilegiet, men då krävs att Fredrik Reinfeldt och övriga alliansledare på allvar gör praktik av det utlovade lyssnandet. En större ödmjukhet inför de många positioner som finns i integritetsdebatten hade kunnat återskapa det förlorade förtroendekapitalet."
Amanda Brihed gör reklam för nästa "Freedom, not fear"-manifestaiton den 12 september på Sergels Torg i Stockholm. Läs talarlistan här, och boka sedan upp en lördag i Stockholm!

Inga kommentarer: