måndag, februari 01, 2010

Centerpartiet fokuserar på miljö och integritetsfrågor i valet!?!

Om man studerar programmet till Centerpartiets Kommundagar i Göteborg i helgen (5-6 februari) får man även en föraning om vilka två ämnen Centerpartiet tänker fokusera på i valet 2010: miljö- och integritetsfrågor. Oväntat, men en positiv överraskning!

Kommundagarna brukar ju under valår fungera lite som en valupptakt, så det som förs fram där är i högsta grad med sikte på valet.

Båda områdena, miljö och integritetsfrågorna, är ämnen som Centerpartiet tidigare har haft hög trovärdighet inom, men tappat en hel del i på sistone. Personligen anser jag dock att Centerpartiets liberala miljöpolitik är mycket mer trovärdig än Miljöpartiet, men jag är ju lite pragmatiskt också...

Programmet från kommundagarna (som PDF)
  • Centerpartiet - Alliansens gröna röst, Maud Olofsson
  • Framtidens gröna energimarknad, anförande av Tomas Kåberger, Generaldirektör Energimyndigheten
  • Integritetsfrågorna - 10-talets demokratiutmaning, Nicklas Lundblad, vice VD på Stockholms Handelskammare
  • Framtidsspaning Integritet, panel med Annie Johansson, Staffan Danielssonoch Muharrem Demirok, Kommunalråd Linköping. Modererade av Per Ankersjö.
Jag hoppas verkligen att Centerpartiets partiledning nu tar bladet från munnen om integritetsfrågorna som exempelvis teledatalagringen. Enligt Johan Linander så är det Centerpartiets förtjänst att den är tillfälligt stoppad. Men informera inte sådana segrar som en liten bloggpost från en enskild riksdagsledamot - gå ut och ta äran för det, allihop!

För räcker det inte med att säga fina saker och att bjuda in bra föreläsare till sina kommundagar, man måste kunna leverera också. Något Centerpartiet hittills inte visat att man kan, nu är det dags, ingen tackar en för att man berättar om alla saker man uträttat dagen efter valet.

Mikael Elmlund skriver om agendasättandet:
"Alliansen och Centerpartiet i synnerhet försöker desperat att sätta en agenda som inte har några beröringspunkter med frihetliga frågor, konfiskeringen av svenskarnas privatkorrespondens får inte diskuteras av någon partifunktionär."
Han har nog rätt i att FRA-frågan kommer att undvikas och utan att den hanteras kommer Centerpartiet ha en rejäl black om foten i valrörelsen. Och med den motvinden kommer det bli tufft för den nya valorganisationen, oavsett hur kompetenta de är.

Bloggen Magnihasa klagar på att integritetsfrågorna saknades i partiledardebatten, och jag håller med. Men vi får se om Centerpartiet tänker fortsätta lyfta dessa frågor i resten av valrörelsen?

För jag tror att Centerpartiets partiledning har gjort en riktig analys, det är i miljö- och integritetsfrågorna man kan särskilja sig från de övriga partierna och vinna väljare. Eller i alla fall återvinna väljare. Om man bara kan visa att man har en trovärdig, liberal miljöpolitik så kan man bräcka Miljöpartiet. Och genom att visa på konkreta förstärkningar av den personliga integriteten kan man också återfå en del liberaler från Piratpartiet.

Frågan är bara varför partiledningen kommit till denna insikt så förbannat sent? Valrörelsen börjar inte 9 månader innan valdagen, den började i oktober 2006! Partiet börjar verkligen från ett bottenläge nu och främste konkurrenten om "ryggradsliberalerna", Piratpartiet, har ju börjat synas i media...

8 kommentarer:

Stefan sa...

Centerpartiet sade bra saker om integritetsfågorna även före valet 2006...

grey sa...

Jag lyssnade på Centerns löften, och läste partiprogrammet, och om dess ideologi inför förra valet. Jag ser inget annat än ett stort svek. Hur ska jag kunna lita på dem igen efter det?

Markus "LAKE" Berglund sa...

"Hur ska jag kunna lita på dem igen efter det?"

Jag vet inte och jag förstår inte heller hur Centerpartiets partiledning har tänkt det, men jag gillar ambitionen...

Anonym sa...

Så nu ska Centern alltså få beröm för att Datalagringsdirektivets införande i Sverige skjuts upp? Ja, det var ju också ett sätt att se på cynisk valtaktik från högerblocket!

Att samtidigt presentera "Framtidsspaning Integritet" med Staffan Danielsson och Annie Johansson borde få vilken liberal C-anhängare som helst att hoppa över skacklarna.

Nej du, Lake, Centerpartiet har visat att det finns ett mål som överskuggar all ideologi och det är makten och härligheten i kompromisslös Allians.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tycker Hårfagre at man istället skulle ge Centerpartiet ett "bra jobbat" om de inte stoppat Datalagringsdirektivet?

Ett uppskjutet datalagringsdirektiv är mycket bättre än ett som redan är infört. Och om PP kommer in i riksdagen efter valet så kan ni samarbeta om att stoppa det helt, eller hur?

Anonym sa...

Min poäng är att man bör ifrågasätta trovärdigheten i att ett parti som röstat ja till både FRA-lagen och IPRED-lagen skulle skjuta upp införandet av Datalagringsdirektivet för att de vill värna den personliga integriteten.

Att vara med om att avskaffa brevhemligheten och källskyddet är illa. Att inte ens kunna stå för det i efterhand genom att påskina att man vill skjuta upp Datalagringsdirektivet av integritetsskäl, är ännu värre.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Ja, Hårfagre, jag skriver ju också att Centerpartiet verkligen har problem med trovärdighetsfrågan, något annat är inte tänkbart efter det agerandet.

Men jag anser ändå att Centerpartiet är överlägset "bäst i klassen" på den borgerliga sidan och att partiet tydligare bör profilera sig i denna fråga.

Dels för att de som fortfarande inte kan tänka sig att ge Piratpartiet en blanco-röst i höger/vänsterfrågor ska rösta på Centerpartiet, och dels för att binda upp (c) mer med så många tydliga vallöften om framtida politik som möjligt.

Att Centerpartiet försöker lyfta integritetsfrågan i valrörelsen borde väl PP dessutom bara jubla över?

Sargoth sa...

Ooh, länkkärlek. Tack. ^^

Fast jag saknade inte bara piratfrågorna i debatten. Jag saknade, i all enkelhet, allt vad politik är.

Nu är jag ju förstås en sådan som insisterar på att politik är mer än bara politiker som uttalar sig, och att det finns djupa filosofiska och ideologiska skiljelinjer som bör undersökas och diskuteras närmare. Mitt största gnäll mot debatten var att det inte ens tenderade att närma sig en diskussion kring dessa. Alls.

Att integritetsfrågan inte togs upp är en konsekvens av detta. Det är dock inte det enda som inte togs upp, vilket är min poäng.

Cheers. E: