fredag, januari 28, 2011

Svenska skattesystemet tvingar företag och entreprenörer utomlands

De senaste dagarna har det skrivit en hel del om IKEA och Ingvar Kamprads avancerade skatteplanering där IKEA ägs av en stiftelse i ett lågskatteland, som i sin tur ägs av en annan, hemlighetsfull stiftelse i ett skateparadis. Lurigt värre. (Sammanställda nyheter - Uppdrag Granskning, Google News)

Stardoll lämnar Sverige
Idag skriver också IDG om det webbbaserade företaget Stardoll, som arbetar med virtuella klippdockor på nätet. De har hamnat i kläm eftersom skattemyndigheten i Sverige tvingar företaget att betala moms på betalningar, som de redan betalat moms på i utlandet. De betalar alltså moms två gånger på samma intäkter. Det räknar med att det handlar om cirka 12 miljoner kronor i år, och det är mycket för ett företag som säljer för mindre än 200 miljoner kronor per år. De har ansökt om momsdispens av regeringen, men de senaste sju månaderna har det inte hänt någonting.

Nu planerar Stardoll för en flytt från Sverige, på grund av den orimliga skattelagstiftningen. Minst 30 kvalificerade jobb kommer försvinna, när huvudkontoret flyttar utomlands.

IDG - Stardoll lämnar Sverige

Och Stardoll är bara toppen på isberget, många fler företag som handlar på nätet sitter i samma sits med krav på att betala dubbel moms. Och vi hade en företagarvänlig, jobbskapande regering? Eller kanske de bara kan snacka?!?!

Jag har tidigare skrivit om att Centerpartiet och regeringen skapar krångliga regler för småföretagare, och en uppföljning - Jobbigt att ha affär.

Suck...

Tillägg: Mike skriver också bra om Stardoll.

2 kommentarer:

Dennis Nilsson sa...

Lustigt nog så kör många företag verksamma i andra länder med samma argument, mot sina regeringar.

Ex-vis säger en del företag i USA att skatten är för hög där, och att de skall flytta utomlands.

Och så flyttar de till Kina där de som arbetar i deras fabriker är slavar.

Vi här i Sverige och andra mer demokratiska länder kan aldrig konkurrera med sådant, ifall vi inte återinför slavarbetare.

Som småföretagare så vet jag att lagarna för företags verksamhet värdlen över tolkas på olika sätt, ifall du är en småföretagare eller ett storföretag.

Här hemma i Sverige borde likaså alla som aldrig drivit ett eget företag ta och prova på det. Det är väldigt hälsosamt att se att pengar inte tjänar in sig själva.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Hej Dennis!

Visst har du rätt i att det finns ett viss mått av egenintresse i att försöka få regeringen att sänka skatten, men i det här fallet handlar det snarare om att Skatteverket ska inse att man som företagare knappast har råd att beta dubbel moms på alla sina intäkter.

Och i det fall Skatteverket inte inser det så får Regeringen gå in och påpeka detta. Men inget har hänt...

Den där biten med slavarbete torr jag inte riktigt jag berörde i mitt inlägg. Det kändes inte helt relevant i sammanhanget... ;-)