tisdag, april 24, 2012

Drönare "in action" - snart på en himmel nära dig?

På Ekot idag pratade de om obemannade flygplan, så kallade "drönare". Det är USA som planerar att tillåta drönare att användas i all större utsträckning än idag, till en början av militär och gränspolisen, men i framtiden även av privatpersoner och organisationer.


Ekot - Många drönare över USA - väcker debatt
"Och president Barack Obama har gett luftfartsverket i uppgift att senast hösten 2015 ha tagit fram regler som också tillåter privatpersoner och företag att använda drönare.

Det kan handla om mäklare som vill ta flygbilder av bostäder, byggbolag som vill övervaka ett stort bygge, eller paparazzi-fotografer som vill skicka upp kameraplan ovanför Hollywood-kändisars hus. Utvecklingen väcker en rad frågor om säkerhet och integritet.

– Det här ger enorma möjligheter för övervakning av människors privatliv, och det medför risker som måste regleras, menar människorättsjuristen Catherine Crump i Washington."
De hade också en debatt i Studio 1:

Studio 1 - Drönare

Om du inte har sett en drönare förr så kan de alltså se ut som på bilden ovan. Modellen på bilden är dock beväpnad med ett litet maskingevär, andra kan ha radar eller en vanlig kamera. Här är ett filmklipp med den drönaren "in action".

FPS Russia - Prototype Quadrotor with Machine Gun!FPS Russia producerar ren vapenporr! :-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Drönaren på bilden och i ditt videoklipp är fake. De är gjorda i en dator. Hur kan du inte se det när du tittat på filmklippet? Det är en reklam för dataspelet Call of Duty.

Markus "LAKE" Berglund sa...

"Anonym" - det noterade jag för drygt två år sedan, när jag skrev inlägget (slacker!). Jag tycker dock klippet är snyggt gjort och även om man kan ana att det är fejk, så är det inte direkt uppenbart.

Tekniken finns ju, så det skulle kunna vara på riktigt...