fredag, april 27, 2012

Censur en bra lösning på Västtrafiks problem?

Jag lyssnade på Studio Ett idag och där försökte Marja-Leena Uitto Adolfsson, Operativ chef för Trafikantservice på Västtrafik försvara ingripandet i förra veckan när tre kontrollanter höll fast, knuffade och trakasserade en ensam tjej på en buss.


Se filmklippet här:De första 3-4 minuterna  filmen är riktigt jobbiga att titta på.

Det jag reagerade mest på i debatten i Studio Ett på att Marja-Leena Uitto Adolfsson, helt seriöst, föreslår att det istället borde bli förbjudet för andra att dokumentera kontrollanternas övergrepp. Alltså förbjuda fotograferande och filmande. Det var alltså inte knuffarna och fasthållandet hon ville stoppa i första hand, utan att någon annan såg vad deras personal gjorde mot sina passagerare.

Är det egentligen det bästa sättet att skapa en säkrare och tryggare trafikmiljö på Västtrafiks bussar och spårvagnar? Blockera och censurera de passagerare som vill dokumentera övergrepp?


Lyssna själva på Studio Ett - Biljettkontrollanterna i Göteborg

Lyssna: Biljettkontrollanterna i Göteborg

Läs mer

Läs mer om händelsen på Ajour:

Kvinna överfallen av Västtrafiks kontrollanter 
Västtrafik tar kontrollanter ur tjänst – ska ge tydligare direktiv om skyldigheter 

Fler länkar:
SVT Västnytt, Göteborgs-Posten, Västnytt igen, SVT, GP.

5 kommentarer:

Magnus Persson sa...

Vore smartare att göra tvärtom och bygga in kameror i kontrollanternas klädsel. Då får man ju dokumentation på vad som hänt, i alla fall i viss mån...

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jo, helt klart Magnus. Och västtrafik har ju bevisat att de inte på något sätt är emot kameraövervakning generellt sett. (borde skrivit lite om det i inlägget också...)

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.106338-vasttrafik-vill-ha-fler-kameror

Jag är dock ganska säker på att eventuella övervakningsfilmer som visar att Västtrafiks kontrollanter begår övergrepp på passagerarna skulle råka "försvinna" eller "inte kan lämnas ut av integritetsskäl"...

:-/

T sa...

Det hela hade inte blivit någon stor grej om hon hade klivit av utan att ställa till en scen. Hade det varit ett missförstånd hade hon kunnat ta nästa vagn som kom 8 min senare.

Läste någon stans att hon inte ville stiga av för hon skulle komma för sent till jobbet. Har man ett sådant jobb där man inte kan komma försent bör man åka med gott om tid.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Ok "T", menar du att det framför allt är kvinnans fel att det blev som det blev?

Jag trycker inte det är hon som "ställer till en scen" i första hand, hon blir skrämd av kontrollanternas beteende och protesterar högt, med all rätt.

T sa...

Ja, jag tycker det var kvinnans fel. Varför skulle hon behöva bli rädd för dem? Hon vet vilka de är, kontrollanter för västtrafik. Det finns inget farligt med att gå av på nästa hållplats tillsammans med dem. Hon gjorde en chansning med att inte betala förrän hon såg att de skulle gå ombord. Nu höll den inte och hon åkte fast. En kalkylerad risk som inte höll denna gången.