tisdag, april 17, 2012

Skjut. Gräv. Tig. - hundar, svanar och elefanter


Foto: Thomas Ekrene
Folk brukar ju säga just "Skjut. Gräv. Tig." om sitt sätt att hantera "vargfrågan", men frågan är just varför folk är så hysteriskt rädda för vargar som inte dödat eller allvarligt skadat någon i Sverige på 150-200 år?

Svanar?

Istället kanske vi ska vara lite räddare för svanar?
SvD - Man dog efter svanattack
DN - Svan dödade skötare

Hundar?

Eller lite räddare för vanliga hundar?
Norrtelje Tidning - Hundar avlivade efter attack (NT2)
Aftonbladet - ”Hundarna högg och bet överallt" (AB2)
Expressen - Hundar anföll - två ryttare skadades (Ex2)

Elefanter?

Istället försöker vi utrota vargar och andra djur. Som Spaniens kung Juan Carlos - som nyligen var nere i Botswana (dit jag för övrigt planerar att åka till i höst!) men råkade skadade sig under en elefantjakt. Han får ingen kritik för att han jagar och dödar elefanter, istället får han kritiken för att han slösar pengar i kristider när arbetslösheten i Spanien närmar sig 25%.

SR Ekot - Kung Juan Carlos kritiseras för dyr jaktresa

Och jo, det är troligtvis så att de jaktavgifter som kommer in bekostar skyddet av övriga djur i reservaten i Botswana, men det ser ändå illa ut att vissa roar sig med att skjuta djur som är sårbara.

Precis som vi i Sverige håller på att helt utrota vargar. Det var länge jag läste evolution och annan biologi, men jag har ändå svårt att tro att det räcker med en population på 300-400 djur av ett så stort däggdjur som varg för att bibehålla stammen hälsosam och icke-inavlad.

Frågan är - har vi rätten att medvetet utrota vissa djurarter? Vem har gett oss den rätten? 

Läs mer om Biologisk mångfald

Inga kommentarer: