onsdag, april 02, 2014

SVT - "Hur svårt kan det va" med EU-val egentligen?

"Vill du ha en snabbguide till valfrågorna" - leta inte på SVT
SVT erbjuder sig att berätta "Allt om valåret 2014". De lovar att man ska få "full koll på valfrågorna och de politiska partierna". Detta gör de under parollen #dinröst.

Visst låter det folkbildande och helt i linje med SVT:s Public Service-uppdrag. Men vad är det vi tittare får, egentligen?

Jo, ett ensidigt fokus på Riksdagsvalet i höst. Total ignorans av Europaparlamentsvalet som är om mindre än två månader.

Igår framkom det att Piratpartiet, som är representerade med två av Sveriges 20 mandat i Europaparlamentet, inte ska få vara med på den partiledardebatt som SVT anordnar 4 maj. Visst brukar det vara en debatt om budgeten i riksdagen, men ett par veckor före ett nationellt (och internationellt) val kanske det är rimligare att fokusera på detta istället. (Vilket de från början hade tänkt att göra...) Nu visar sig istället SVT:s valbevakning vara totalt tondöv inför det faktum att ett par hundra miljoner människor ska gå till demokratiska val kort efter denna TV-sända debatt (Poströstningen öppnar bara dagar efter debatten).

Vad har SVT för EU-valsbevakning?


Så SVT vill att du ska gå in på deras valbevakningssida - www.svt.se/nyheter/val2014/ - men jag är skeptiskt. För vad hittar man för deras bevakning av det kommande EU-valet?

Kan det vara under den bild jag länkar ovan "Vilket parti tycker som du"? Nej, där är nästan enbart frågor som berör kommuner (skola), landsting (Vård och omsorg) eller riksdag (miljö), men även när det dyker upp en tydlig fråga med ett Europeiskt fokus saknas svar från ett av de partier som representerar oss svenskar nere i Bryssel - Piratpartiet (dock är SD:s svar redovisade!):

Likaså är det i sidfoten på SVT:s val-sajt, där kan man hitta "Valfakta" om alla partier:

Fina bilder, men med begränsat urval
... eller inte alla då, men ni förstår kanske vad SVT försöker säga - EU-valet är inget riktigt val och vi tänker inte bry oss om det. Alls.

Förbannat synd SVT, men ni är inte relevanta längre. Detta hyckleri känns bara som ett utdraget, plågsamt sätt att avskaffa TV-licensen på, kan vi inte göra det snabbare? För allas skull?

Jag frågar som komikern Kodjo Akolor gör i SVT:s EU-valsatsning: "Hur svårt kan det va?"

Läs också Anna Troberg: Att SVT exkluderar Piratpartiet är tyvärr det lilla problemet…

Inga kommentarer: