lördag, april 05, 2014

Captain America Winter soldier - Börjar även Hollywood klaga på Storebror?

Hur definierar DU frihet? (Bildtack till Tony)

Senaste Marvel-filmen, "Captain America - The Winter soldier" (Wikipedia), verkar rikta skarp kritik mot den allt större och inträngande storebrorsstaten i USA. En action/underhållningsfilm som tar upp ett brännande aktuellt politiskt ämne. Intressant.

Även i trailern till filmen framkommer det att det är en ständig kamp mellan frihet och någon form av upplevd trygghet:


Utan att ha sett filmen så verkar det dock ganska tydligt att Captain America kämpar för "frihet".

Frågan är bara om detta kanske kan få upp ögonen för integritetsfrågor i större utsträckning. Och man kanske också kan hoppas att filmbolagen själva inser det idiotiska med att arbeta för att inskränka folks frihet på internet, för att förhoppningsvis kunna sätta dit en fildelare till...

Det är som Benjamin Franklin förklarade:
”De som är beredda att ge upp väsentliga friheter för att få lite temporär säkerhet förtjänar varken frihet eller säkerhet.”

Fler som skrivit om filmens politiska aspekter:

Frailey on Film: 'Captain America' asks fans: Freedom or security?

Mark Whittington: 'Captain America: Winter Soldier' Wrestles with Freedom Vs. Security

2 kommentarer:

Anders Troberg sa...

Jag misstänker att filmerna arbetar sig fram mot ett startläge för storylinen Civil War, som helt klart är ett inlägg i debatten om överkaningssamhället.

Det är inte bara det här, det är även andra tecken, som att Iron Man går offentligt med sin identitet, vilket var en annan sak som hände i början av Civil War.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jo, du är nog på rätt spår Anders. Men det är dock inte självklart att Hollywood ska börja producera filmer som kritiserar övervakning på nätet. Det är ju vad de själva arbetar för att göra...