tisdag, september 18, 2007

Arla ljuger så bra!

Arla aviserar i dagarna höjda priser på sina varor. Cirka 10 procent räknar man med att det ska bli i genomsnitt ute i affärerna. Orsaken är enligt Anders Svensson, chef för Arla Foods Sverige:
...att mjölkbönderna i Sverige sedan lång tid varit hårt pressade. Om inte priset på mjölkråvaran höjs rejält, riskerar många att slås ut
Men det är riktigt okvalificerat "Corporate bullshit"! Det Arla egentligen menar är att mjökbönderna har börjat leverera sin mjölk till något annat mejeri, för att lättare kunna få några rimliga ekonomiska marginaler i den tuffa verksamheten som mjölkbonde. Arlas oligopolställning är alltså hotad. Det finns det många exempel på i media den senaste månaden:

Bohusläningen - Tyska mejerier köper mjölk av svenska bönder


VT.se - Mjölkbönder i Tjust letar alternativ till Arla Foods


DN Ekonomi - Global efterfrågan ger dyrare mjölk


Land Lantbruk - Kampen om mjölken hårdnar

Sådär, det borde kanske räcka som bevis på motsatsen?

Att Arla skulle visa några som helst sympatier för sina leverantörer, mjölkbönderna, har de sedan länge motbevisat, helt på egen hand. Genom att pressa priserna så kraftigt som de har gjort de senaste åren, har många bönder faktiskt har valt att lägga ner eller i värsta fall gått i konkurs. Och nu när det helt plötsligt börjar bli brist på mjölk försöker Arla låtsas sympatisera med de stackars pressade bönderna.

Och Arla kommer självklart fortsätta ljuga, så länge ingen slår dem på fingrarna för detta och påvisar deras hyckleri. Jag drar härmed mitt strå till stacken - gör det du också.

Läs också Henrik Sjöholms inlägg i debatten om en någorlunda fungerande marknadsekonomi, även på jordbruksområdet. Något som på sikt är det enda hållbara.

2 kommentarer:

Magnus Persson sa...

Det riktigt absurda i situationen är ju att Arla är mjölkbönderna. Det är ju en ekonomisk förening...

Markus "LAKE" Berglund sa...

"Arla ÄR mjölkbönderna"

Det också! Att det tydligen går relativt smidigt att lämna Arla är en detalj i sammanhanget eftersom man måste ha någon som vill komma och hämta mjölken vid just din gård...