måndag, september 03, 2007

Eko från Ekot 070903

På väg till och från jobbet lyssnar jag mycket på radio och lyssnar bland annat på Ekot. Ofta hör jag rent idiotiska saker. Idag var det en hel drös med saker som jag inte kan avhålla mig från att kommentera:

Fredrik Reinfeldt
Vår borgerliga statsminister Fredrik Reinfeldt har fått kritik för att han varit "osynlig" och inte hörts så mycket i media. Bland annat tog det en massa dagar innan han kommenterade det yttrandefrihetshatande uttalandet från Irans president om Vilkjs rondellhund. Nu har herr Reinfeldt äntligen valt at skriva en artikel på DN Debatt. Och med större delen av svenska folket som lyssnar kan man undra vilken fråga han väljer att föra upp på dagordningen? En visionär framtidsbild inför den borgerliga budgeten? Ett starkt försvar för yttrandefrihet och demokrati? Ett uttalande om Sveriges framtid i med ett kraftigt bantat militärt försvar och en labil rysk stormakt till granne?

Nej, Fredrik Reinfeldt väljer att spendera helsidan på DN Debatt, tillsammans med kulturminister på de 20 miljoner regeringen ska avsätta till Ingemar Bergman:
Regeringen kommer därför att göra en rad olika satsningar som sammantaget uppgår till 20 miljoner kronor.
Va? En statsminister ska inte spendera sin tid på att hantera kaffepengar, speciellt inte när han har fått kritik för att inte vara tillräckligt aktiv i sin roll som statminister. Skärpning Fredrik!

Inget skadestånd för sprit
De svenskar som fått sin alkohol beslagtagen får ingen ersättning från staten meddelar JK idag. Detta trots att det mesta av den nu är förstörd. Det visade sig att staten inte hade rätt att beslagta den, men ändå skedde det. Och medborgarna får inte ens ersättning.

Det spelar mindre roll att staten (tullen) trodde sig ha lagen på sin sida. EN småföretagare som trodde sig ha lagen på sin sida, får ett minst lika hårt straff som han hade fått om han hade erkänt fel från början. Och handlar det om underkända avdrag i deklarationen så måste man som medborgare minsann ersätta staten hela det belopp som ska in, man kan inte hävda att "man trodde att man hade rätt". Rättssäkert? Knappast! Skärpning tullen och JK!

Diskriminering på grund av etnicitet?
Könsstympning är mycket otrevligt och ska bekämpas kraftigt. Dock är det så att en familj med invandrade Somalier som tar med sig sin unga dotter på semester till Somalia, per definition är mer misstänkta för att könsstympa sin dotter i hemlandet än en motsvarande norrmän. Är det diksriminering? Knappast! Visst kan man tycka att det var oläpligt att hämta dottern med polis i skolan till en obligatorisk gyn-undersökning, men diskriminering är det knappast! Skärpning DO!

Ligghallar åt djuren?
Krav på ligghallar till utegående köttdjur kanske slopas i framtiden enligt Ekot. Mycket positivt då den onödiga regeln bara var skapad av byråkrater på den nu nedlagda Djurskyddsmyndigheten. Men Jordbruksverket vill istället för att bara ta bort regeln ersätta den med ett komplicerat kontrollprogram som djurägaren måste följa, om han vill slippa bygga ligghallar.

Och jag som har för mig att Maud Olofsson lovade att minska regelbördan på företagen med 25%. Hon får nog ta och prata förstånd med Jordbruksminister Eskil Erlandsson snarast möjligt. Skärpning Eskil!

Inga kommentarer: