lördag, september 29, 2007

Höstens första talarkväll med Frihetsfronten - Per Gudmundson

Frihetsfrontens talarkväll i torsdags var välbesökt, cirka 35-40 personer behagade dyka upp för att trängas i källaren på restaurangen Samboronbom i Gamla stan i Stockholm. Mycket folk som jag inte kände igen (och som också var där för första gången), men en och annan bekant från tidigare Sommarseminarier.

Kvällens gästtalare var Per Gudmundson. Mannen med en av Sveriges vassaste pennor. Något han bevisar dagligen på sin egen blogg och på Svenska dagbladets ledarsida. I torsdags går var det också en del som för första gången fick höra att han har en minst lika vass tunga. När denna vassa tunga dessutom kombineras med humor, självdistans och mycket faktakunskap så är det bara att luta sig tillbaka med en Argentinsk grillbiff och njuta.

Islamism
Själva ämnet för kvällen var Islamism. För oss som följer det Per skriver var det en del upprepningar, men han tog ett bra helhetsgrepp som nyanserade och fördjupa bilden av islamism och islamistisk fanatism i Sverige. På det hela tagen ett mycket intressant föredrag som väckte en del tankar.

Per han just fått en knepig fråga att fundera på

Förutom tankarna väcktes det också en hel del frågor. Föreläsare på Frihetsfronten bör förbereda sig mentalt på en hel del "tuggmotstånd". Alla höll inte med om allt Per sa, så han var vid ett flertal tillfällen tvungen att tänka till, formulera om sig och vid något enstaka tillfällen också justera sina uttalanden. Kort sagt var den påföljande debatten både intressant och lärorik. Och det är kul att lyssna på en föreläsare som är beredd att acceptera att publiken är lika kunnig i ämnet som han själv och med hjälp av dessa ge en bättre bild av ämnet.

Röster från talarkvällen
Det var en hel del "kändisar" inom den liberala sfären på plats. Självklart Hax, men även Oscar och Flavian (den självutnämnda liberala bloggsfärens "tuggmotstånd").

Rapporter och debattinlägg från kvällen har skrivits av bland annat båda delarna av Kulturrevolution. Sebastians inlägg, där han bland annat nämner Gudmundsons "lediga och ganska uppriktiga sätt", något jag håller med om fullständigt och Johans som lyfter upp betydelsen av de islamistiska fanatikernas "sponsorer", bland annat Iran.

Erik på Framtidstanken har också skrivit en längre sammanfattning, som jag bara kan säga är rekommenderad läsning för er som inte var där. (men även läsbart för oss som var det.) Han var kvällen till ära påklädd en röd tröja och såg i profil väldigt mycket ut som Hugo Chavez. Ingen kritik, bara en intressant observation (det är nog mest frisyren).

Nästa träff
Magnus Andersson, CUF:s nya ordförande kommer på nästa talarkväll den 25 oktober och Hax välkomnade honom varmt. Magnus kallar sig själv liberal, men han får vara beredd på en hel del kritiska frågor, om han vill kunna få acceptans hos de liberaler som besöker FF:s talarkvällar. Jag tänker försöka vara där.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hugo Chavez!? Den var ny. :)

Den röda tröjan var en ren slump:
http://www.framtidstanken.com/?p=1204

Mvh Erik
framtidstanken.com

Markus "LAKE" Berglund sa...

Även om jag inte heller skulle vilja bli sammanblandad med en socialist så kunde jag inte låta bli Erik:
Lika som bär?

;-D