måndag, september 01, 2008

Camilla i Forum FRA gör mig riktigt orolig

Jag har just tittat på ett program om FRA på SVT:s Kunskapskanalen - Forum FRA.

Erik Fichtelius agerar riktigt bra i rollen som samtalsledare/moderator. Han är bra påläst och stller ofta bra föjdfrågor och de tillfällen han inte har några bra frågor släpper han in de i publiken som har det.

Anna Petersson från Nätverket StoppaFRAlagen.nu gjorde en riktigt gedigen insats bland alla de mediatränade rävarna. Hon och advokatsamfundets generalsekreterare, Anne Ramberg, pressade verkligen försvarsministerns statssekreterare Håkan Jevrell tills hans det visade sig att hans uttalanden inte hade någon som helst substans utan bara var rent pladder. Även FRA-chefen Ingvar Åkesson blev hårt pressad.

Bäst och sämst - Anne Ramberg och Camilla Lindberg
Bäst var, dock i hård konkurrens, Anne Ramberg. Hon läste verkligen lusen av alla förespråkare til lagen och hon hade hela tiden konkreta exempel på grunden till sina synpunkter.

Sämst statssekreteraren Håkan Jevrell och Camilla Lindberg (som för övrigt hade fått den felaktiga patibeteckningen (m) genom hela programmet). Håkan Jevrell eftersom han bara babblade utan att kunna visa något som helst stöd för sina åsikter. Bland annat i replikskiftet med Anne Ramberg, där hon hela tiden citerade från FRA-lagen och grundlagen och Håkan försökte slingra sig från att svara på frågan och som inte presenterade något som helst stöd för för sina påståenden.

Kvällens mest oroväckande uttalanden stod dock Camilla Lindberg (fp) för. Hon var "den som röstade nej", som ensam borgerlig riksdagsledamot, men hennes grund för detta verkar balansera på en ganska tunn fernissa. Det enda hon lyckades säga under kvällen var att "folk känner sig oroliga över FRA-lagen, så då måste vi makthavare göra något åt det.". Hon framförde alltså ingen som helst kritik mot själva lagen. Hennes främsta mål verkar alltså vara att angripa symptomen på den urusla lagstiftningen, inte lagen i sig. Det gör mig riktigt orolig!

Förhoppningsvis är det bara ett utslag av att hon inte sa så mycket i programmet, men hon fick flera repliker och upprepade i princip samma argument, om och om igen.

Forum-programmet om FRA kommer inom kort att gå att titta på här: Forum: FRA

Är det någon som skulle råkat snubbla över en inspelning av Forum: FRA eller Hearingen från i fredags, så får ni gärna kontakta mig.

Ps. Läs också Eric Erfors Öppna bre till Maud Olofsson på Expressens ledarsida. Han deltog också i FRA-hearingen: Eric Erfors: Brev till Maud

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så länge Camilla Lindberg inte snubblar vid målgången så spelar hennes bevekelsegrunder inte så stor roll tycker jag. Fast det är klart, det är naturligtvis lättare att påverka andra om man har mer principiella invändningar mot lagen.

Gun Svensson sa...

Tack Lake för din support i NT idag! Sedan tycker jag att man inte tolka Camilla Lindbergs uttalande så snävt - glöm inte att hon var med och startade Borgerligt nej till FRA, som i nyhetsbrev idag lagt ut debattartikeln i DN och annat material. Hon har nog fått lära sig den hårda vägen att vara försiktig. Såg f ö att en aktiv i Centern såg fram emot ett nytt centerupprop(r), vilket jag länkade till på en av mina bloggposter idag. Och tack för länken till Mauds brev - det hade jag missat. Det var mycket intressant.