måndag, maj 24, 2010

UNT:s ledarsida fortsätter brilliera

Upsala Nya Tidnings debatt- och ledarsida har blivit mer och mer intressant på sistone. Allt ifrån väldigt välskrivna ledare, till roliga debattartiklar. Idag var det till och med två artiklar som var tillräckligt intressanta för att jag ska ta mig tid att skriva och tipsa om dem.

Den första var en ledarkrönika skriven av Andreas Bergh om en aspekt av den tillväxtkritik som dykt upp efter vukanutbrottet: - Myten om vårt sårbara samhälle

"Visst har vulkanaskan kostat miljonbelopp, men inte för samhället, utan för flygindustrin. Uteblivna intäkter för flygbolagen är emellertid inte detsamma som samhällsekonomiska kostnader."
Dagens andra lärvärda artikel är huvudledaren - Även i det gamla finns det något nytt
"Däremot bör Centern fundera på vad som är dess styrka och inte glömma bort sin bakgrund. Den nyfunna liberalismen måste bottna i och motiveras av partiets idépolitiska arv. I skriften Med frihet följer ära bidrar tio personer med mer eller mindre starka band till Centern med texter om hur ett liberalt, centerpartistiskt värderingsskifte borde se ut. För en Maud Olofsson i jakt på nya och gamla väljare borde skriften vara intressant. Anslaget i texterna andas just det som Centern i dag saknar."
Mattias Johansson, som omnämns i artikeln som en av författarna till boken Med frihet följer ära, kommenterar det hela på sin blogg

Mattias JohanssonFörnya eller förtvina
"UNT har tyvärr rätt i att C:s förnyelse kommit av sig efter valet (se tidigare blogginlägg) och att partiets otydlighetsfaktor som helhet stärkts under mandatperioden. Där finns det en stor utmaning för partiet inför valrörelsen, som jag vet att vi som är aktiva i partiet i Uppsala kommun är fullt på det klara med att anta."
När jag ändå är inne och kommenterar Centerpartiets missriktade fokus vad det gäller politik så är även Niclas Strandh på JMW-bloggen inne och försöker förklara för, Maud skillnaden mellan integritetsintrånget när ICA och Facebook samlar in personlig information och när staten gör det, via exempelvis FRA eller Teledatalagringen:

JMW- Facebook är en ny bytesekonomi: användarnytta mot individdata
"Diskussionen om att Google, Facebook och ICAs datainsamling skulle vara samma sak som FRA, ACTA och liknande statliga kontrollorgan är som att jämföra äpplen och päron. Det handlar om vitt skilda saker. När en stat väljer att samla så mycket information som möjligt om en individ så handlar det om att kontrollera denne utifrån det juridiska monopol som staten har. Det handlar om att kontrollera människors innersta liv för att förhindra och trycka ner ”icke-önskvärda” tankar, handlingar och egenskaper. När ett företag samlar data om en individ handlar det om att kunna skapa så relevant kommersiell kommunikation som möjligt respektive att förstå och utveckla så bra tjänster och erbjudanden som möjligt."
Det vore klädsamt om Centerpartiets företrädare på riksnivå kunde visa att de har förstått skillnaden mellan en frivillig överenskommelse och ett maktfullkomligt intrång, och slutar gnälla på ICAs kundkort! Snarast!

Inga kommentarer: