fredag, maj 07, 2010

De rödgröna tänker strypa anslagen till FRA?

Vänsterpartiernas försvarspolitik inte seriös. De tänker bland annat spara två miljarder på vårt försvar, men kan inte riktigt förklara hur.

Bland annat ska de rödgröna minska anslagen till Nordic Battlegroup, som ska sättas på fötter 2011, alltså om bara några månader. Är det hårda insparingar på inköp man tänker sig då, så försvaret åter igen måste börja köra runt bland minorna nere i Afganistan med billiga, opansrade truppfordon?

En annan intressant detalj är också att de tänker strypa pengarna till FRA. Lyssna på dagens 09-Eko i P1, cirka 8 minuter in:
I övrigt vill de rödgröna spara en del på underhåll av materiel och dessutom genom effektiviseringar på Försvarets Radioanstalt, försvarsmaktens Högkvarter och Kustbevakningen.
Spännande.

FRA har ju nyligen fått sina anslag kraftigt ökade, kommer det minskas tillbaka till den tidigare nivån igen?

Sedan är frågan vad de rödgröna menar med "effektiviseringar", de kanske menar färre anställda och ännu fler avlyssnande datorer? Eller menar de andra typer av nerdragningar? Det är lite svårtolkat...

Läs mer om inblickar i FRA:s verksamhet:
Anders Jjallais blogg
Anna Troberg: Spionen som kom in i bloggvärmen
Rick Falkvinge: Anders Jallai, ny medborgarrättskämpe på scenen

4 kommentarer:

André sa...

Det är i HKV:s organisation man behöver sålla ut massa onödiga generaler i så fall.

Men detta skulle man gjort innan man började lägga ned vitala förband, destruera splitterny materiel och nedmontera vårt territorialförsvar och skänka smulorna till baltstaterna. Försvarspolitiken är ett skämt, och inte bara de rödgrönas...

Anonym sa...

Med tanke på att försvaret faktiskt gick plus förra året efter omfattande nedskärningar kanske de känner att det går att dra ned mer.

Det är problemet med att vara för effektiv...

NBG är visserligen inte riktigt så neutralt som kanske skulle förvänta sig från ett neutralt land men det ger ovärderlig erfarenhet och kunskap till vår stridsmakt som ständigt måste förbättra sig för att kunna försvara oss om det trots allt skulle behövas.

Unknown sa...

Lake,

Det står faktiskt i klartext i en tabell i deras budgetförslag (sid 77). FRA ska bantas med 50 miljoner, vilket nog får sägas vara en mycket begränsad minskning.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack för infon Mikael. Jag har problem att läsa vissa PDF-filer från jobbet. (Och har man bara en kort lunch på sig så hinner man inte fixa allt...)

Då blir ju frågan om hur de tänker hantera minskningen inte lika spännande. De behöver bara avstå från att genomföra några av de planerade anställningarna...