tisdag, oktober 26, 2010

Det är precis såhär Övervakning fungerar...

Fredrik Wadström rapporterar från Vitrysslands huvudstad Minsk och han pratar om "SSSR 2.0 - en stat med ett fanatiskt kontrollbehov". Lyssna på hela krönikan, den är skrämmande:

P1 Morgon - krönika av Fredrik Wadström 101025

Hur är det att besöka övervakningssamhället frågan han sig?

Han berättar bland annat att han funderat på om han får ta med sig boken Paranoia av Viktor Martinovich in i landet, och konstatera att övervakningen skapar självcensur. Det är inte värt att ta risken, ifall någon i maktställning skulle lägga sig i.

"Det är precis såhär en diktatur fungerar" säger Fredrik, och syftar på att han självcensurerar sig själv och sina handlingar. Men det är inte diktaturen som skapar självcensuren, det är övervakningen. Och tyvärr är diktatur inte ett krav för övervakning.

Fredrik Wadström berättar också att han fick lära sig att "plocka ut batteriet ur mobiltelefonen", om han vill slippa bli avlyssnad och spårad av staten. Något som också vi i Sverige måste vänja oss vid, efter årsskifte, då datalagringen troligtvis kommer att träda i kraft. Jag som enskild individ kommer sannolikt inte att övervakas, men alla mina samtal, och eventuellt också mina positioneringsdata, kommer att sparas i minst sex månader, så att staten ska kunna granska vad jag gjort i efterhand.

Vi i väst närmar oss en totalitär övervakningsstat steg för steg. Lag för lag. Var kan man kliva av? Är Piratpartiet enda säkerhetsventilen? Och varför har den i så fall inte löst ut redan?

Läs också:
Studio Ett - Medier i exil, medier från länder där det saknas yttrande- och tryckfrihet.
Rick Falkvinge - Hur ska yttrandefriheten begränsas? Om Yttrandefrihetskommittén delbetänkande, som jag nämnde igår.
Farmor Gun skriver också om samma delbetänkande.

Bildillustration - omslaget på boken Paranoia, hämtad här.

2 kommentarer:

Dennis Nilsson sa...

Lite insikter kan man få ifall man kollar in den förträffliga resedokumentären från BBC: "BBC Russia A Journey With Jonathan Dimbleby". Googla på det. HDTV-versionen är bäst.

Som Jonathan Dimbleby inleder med; "..the story of this country and it's people is one of extremes, nothing is ordinary here".

Herregud, vilka fantastiska människor och människoöden det är. Det är så att man nästan börjar att gråta....

Kanske kan vi idag lära något av detta?

Markus "LAKE" Berglund sa...

Kanske Dennis, vi kan ju hoppas i alla fall.

Tack så mycket för tipset!