onsdag, oktober 06, 2010

Nyhetssvepet - Svensk övervakning, PKU-registret och Piratpartiet i Ryssland

Svenska Dagbladet skriver idag om det svenska övervakningsbolaget Axis ­communication, som säljer övervakningskameror till bland annat Kina. 

SvD - Svensk övervakning kontrollerar kineser

Axis får hård kritik från bland annat Amnesty. Välförtjänt kritik verkar det också vara. För Kina är inte riktig kända för att följa mänskliga rättigheter, och de verkar ha omänskligt höga ambitioner på övervakningsområdet. Alla ska övervakas, jämt:
"Mauritsson säger att i framtiden är Kina marknaden med störst potential. Nätverksbaserad stadsövervakning är en enorm marknad.


Ett ”safe city”-system är under uppbyggnad, där över 660 kinesiska städer ska videoövervakas via nätverk. Det innebär att städernas kameror kan skötas centralt. Axis har redan levererat för stadsövervakning till mångmiljonstaden Harbin. Men människorättsorganisationer säger att kamerorna inte bara vakar över gator och torg utan även politiska dissidenters hem och munkar i tibetanska kloster."
PKU-registret öppnas inte för polisen
Det är tur att vi har Piratpartiet i Sverige, som tvingar regeringen att ta steg bort från övervakningssamhället och register-hysterin, för att inte riskera att tappa fler väljare till PP. Bland annat har regeringe nnu tagit tydlig ställning MOT att använda PKU-registret som en stor DNA-databas över alla svenskar födda efter 1975.

Riksdag och Departement - PKU-biobanken öppnas inte för polisen
Andra som skriver om samma sak - Projo, SvD.

Piratpartiet påverkar politiken, utan att sitta i riksdagen. Frågan är hur mycket de hade påverkat om de hade kommit in i riksdagen istället för SD? Vi får kanske se om fyra år... :-)

Piratpartiet i Ryssland
Ryssland behöver, precis som Kina, förbättra skyddet för de mänskliga rättigheterna och Ryssland har faktiskt också fått ett Piratparti. De arbetar i första hand med ett fokus på yttrandefrihet-, integritets- och rättssäkerhetsfrågor. Förhoppningsvis får de genomslag för sina frågor, men de har myndigheterna emot sig.

Lyssna på P1 Morgons inslag från igår om Piratpartiet i Ryssland:
"Det internationella nätverket som det svenska Piratpartiet har fått ännu en medlem, den här gången i Ryssland. Men även om grundfrågorna om fri kommunikation, individens integritet och ett öppet internet finns med också hos det ryska Piratpartiet så är det politiska sammanhanget ett helt annat. I Ryssland är det väldigt svårt för ett litet oberoende parti att ens registrera sig om det inte uppskattas av myndigheterna. Och på internet i stort sprids samhällsinformation som de statliga ryska medierna inte rapporterar om. Fredrik Wadström rapporterar."
SR, P1 Morgon - Piratpartiet nu också i Ryssland

Piratpartiets nyhetsforum nämner också inslaget.

Avslutningsvis vill jag bara tipsa om Anna Trobergs konstruktiva och inspirerande inlägg om Svenska Piratpartiets fortsatta arbete framåt - Framtiden är vår om vi bara vill
 
Bilden kommer från Axis hemsida. Det är en AXIS 212 PTZ-V Network Camera. Snart kanske du har en sådan på en husvägg nära ditt hem?

Inga kommentarer: