onsdag, december 01, 2010

SC2 på Dreamhack Winter 2010 - Naama vinner 100.000 "på en slantsingling"

Jag hade möjlighet att se stora delar av Starcraft 2-turneringen på Dreamhack Winter 2010 på plats, bland annat såg jag finalen i en fullsatt Dremhack Arena med cirka 1100 andra.

Trycket från publiken var stort redan från början, kolla (och lyssna) bara på introduktionen av spelarna Naama och Mana inför finalen:Naama hade tur som vann
Finländaren Santeri "Naama" Lahtinen är en välförtjänt vinnare och jag unnar honom verkligen de 100 000 kronor han vann, men det kunde precis lika gärna ha åkt ut. I gruppspelet (grupp D) blev nämligen resultatet lika mellan tre av de fyra spelarna och bara två skulle gå vidare från gruppen. Man gjorde ett omspel mellan de tre och resultatet blev fortfarande oavgjort (alla slog varandra), därför singlade man slant!

Rakaka.se - Bischu utlottad ur turnerningen

Det var därför Naama och inte Bischu som gick vidare från gruppspelet och kämpade sig ända fram till finalen, men hade myntet landat annorlunda kunde han alltså blivit utslagen redan i gruppspelet. Eller som Naama själv sa i slutet på intervjun hos DJWheat:
"I won 100 000 on a coinflip"
Finalen stod som sagt mellan Naama och Mana, båda två från laget Mousesports. Kommentatorerna bävade inför detta redan i semifinalerna, då de två namnen är väldigt snarlika och lätta att blanda ihop i en spännande spelsekvens. Själv kom jag mest att tänka på mupparnas klassiker - Mahna Mahna. :-)

Matcherna var väldigt bra, trots att båda spelarna var nervösa. Jag citrerar Aftonbladet som sammanfattar väldigt bra:
"Efter att ha vunnit två raka kartor trodde många att Naama, som på kort tid etablerat sig som en av de bästa ”Starcraft II”-spelarna i Norden, skulle mosa MaNa i den tredje och avgörande matchen.
Oj, vad fel vi hade."
Mana kämpade sig in i finalen och vann två raka omgångar med mängder av High Templars och Psionic Storms. Publiken gillade vad de såg och fullkomligt älskade att Mana injicerade en rejäl dos spänning i finalen. Lyssna i slutet på tredje matchen när Mana reducerar till 2-1 (youtube).

I den sista och avgörande kartan rycker dock Naama upp sig och spelade igen som han gjort i de två första matcherna och vinner en klar seger mot Mana och kan utropa sig till segrare!

Aftonbladet - Starcraft-rysare på Dreamhack

Rakaka - Naama segrar

Mymym - DH: Naama wins 3:2

CtrlAltElite - Dreamhack Starcraft 2-turneringen del 2

Dreamhack - Starcraft2 winners

Bilden är från DH:s fotosida:


Finalmatcherna kan du sepå Day[9]:s sida:
Match 1, Match 2 (Naama-segrar)
Match 3, Match 4 (Grymma långa matcher som MaNa vinner - se dem!)
Match 5 (Naama plockar hem en stabil seger med en tank-push.)

Se alla matcher

Du hittar resultatet i alla matcher på den officiella turneringssida på PlayHD - playoffs
eller på:
Liquipedia - DreamHack SteelSeries LAN-Tournament

Vill du uppleva matcherna genom den inbjudna kommentatorn Day[9]:s ögon så hittar du alla matcher han och han bisittare Apollo kommenterade på hans Blip-stream - Day9 DreamHack SteelSeries Tournament

Vill du se alla matcher från turneringen, de som Day[9] och Appolo inte hann med, så kanske TotalBiscuit eller Martijn har kommenterat just den du letar efter:

TotalBiscuits kanal hittar du här

Martijns kanal - GLHF

Day[9] was in da house!
En av anledningarna till att vi åkte ända till Jönköping var ju för att få höra kommentatorn Sean "Day[9]" Plott live, och få en möjlighet att säga hej till honom. Han var, såklart, väldigt upptagen men vi fick en chans att hälsa efter turneringens slut på lördag kväll. Självklart finns det också bildbevis:


Det var mycket kul att höra honom live och få uppleva stämningen. Det är ganska jämförbart med skillnaden i att se en fotbollsmatch på TV eller vara på plats på station under en derby-match. Tyvärr var Dreamhack Extreme Arena alldeles för liten, vi stod och väntade i kön i nästan en timma för att få komma in, och vi fick några av de sista platserna. Utanför blev över tusen besvikna Starcraft 2-fans stående i kön utan att bli insläppta. Nästa år kommer intresset för e-sport ha växt ännu mer i Sverige, är Dreamhack-arrangörerna redo för det då? (ps. Kinnarps arena ligger 200 meter bort och den rymmer 7000...)  ;-)

Mer om Day[9] hittar du på hans fan-sida.

Annat från Dreamhack Winter 2010

GosuGamers -Video interviews DreamHack Winter 2010 (Bland annat intervjuer med Day [9], Apollo, Mana och Naama.)

Och ja, det fanns en del tjejer där, men de är än så länge i minoritet, men det blir bättre för varje år.

Läs det jag skrivit om Starcraft 2 tidigare.

Inga kommentarer: