lördag, december 18, 2010

Mer censur i Frankrike

Tidningen Journalisten har en liten notis som hänvisar vidare till en nyhet i:
 
Lepoint - Le gouvernement autorisé à filtrer Internet

Rubriken är ganska tydlig även för mig som inte har läst någon franska.

Google Translate till engelska här - The government is allowed to filter the Internet

Franska regeringen är alltså så dumma att de ska ta efter bland annat Australiens misslyckade arbete med att försöka blockera bort sidor från internet, trots att erfarenheterna från tidigare försök är minst sagt dåliga. Dels hindrar en sådan "bred" blockering som ett helt land, inte de som verkligen vill se något specifikt innehåll. Och dels är det väldigt många oskyldiga som fastnar i ett filter där de buntas ihop med sidor om exempelvis barnpornografi och grov organiserad brottslighet, ofta med väldigt små möjligheter att få filtret hävt, eftersom det inte är någon domstol som har lagt på filtret och de som censurerar sidan inte ens bekräftar att du är censurerad...

Den enda vettiga lösningen om man vill ta bort material som är brottsligt från internet är att gå direkt på källan, alltså servern där innehållet ligger, inte försöka dölja det bakom dåliga och menlösa blockerings-murar på nätet.

Övrigt om informationspolitik.
Annat läsvärt är bland annat tidningen Fokus som bara växer ock växer i mina ögon. Två texter tänkte jag tipsa om denna gång:

Ledaren - Läckorna vi behöver
Ulrika Knutsson - Låt det läcka!

Johan Hallsenius - Glöm inte vad vi vill försvara (LÄS!!)

Caroline Szyber - “Stå upp för det öppna samhället!”

Lite oväntat inlägg från Caroline Szyber! Kristdemokraterna har ju varit synnerligen tysta i integritetsdebatten de senaste åren, men texten blir inte mindre välskriven för det! Välkommen in i spelet, som vi brukar säga! Eller vad sägs om denna texsnutt från Caroline:
"Denna tragiska händelse får inte tas som intäkt för att skapa ett mer slutet Sverige. Eller leda till att människor kollektivt skuldbeläggs, att hela befolkningsgrupper pekas ut som presumtiva brottslingar eller att det görs inskränkningar i oskyldiga individers fri- och rättigheter. Terrorism och extremism bekämpas bäst genom öppenhet, solidaritet och demokratiska värderingar. Nu mer än nånsin måste vi stå upp för det öppna samhället."
Caroline lyckas hålla huvudet kallt debatten efter lördagens sprängdåd, mer än vad exempelvis Maud Olofsson har lyckats med:

Johan Hammarqvist - Smaklost Maud Olofsson

Slutligen, för den som vill läsa mer kan jag bara som vanligt tipsa om Farmor Gun som oförtröttligt skriver sina sammanfattningar och kloka tankar om många intressanta nyheter. Ofta knyter hon ihop många trådar i olika nyehter på samma gång.

Senaste inlägget - När blir statens tvång övergrepp?

2 kommentarer:

Peter Wagenius sa...

Måddans klarsyn inom näringspolitiken uppskattar jag, om än inte resultatet (moderaterna håller ju emot).
Angående FRA-utspelet häromdan vet jag inte om jag mest bara skäms, känner mig uppgiven eller bara är flyg förbannad.
För egentligen:- Kan inte kärringen bara hålla käften när hon inte vet vad hon talar om !

P.S. Känslan är: Hon verkar lika tekniskt (och juridiskt) begåvad som min 80-åriga mor när hon tycker att det är för många finesser på dagens strykjärn.

Ursäkta tonen. D.S.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag känner mig mest uppgiven, men jag tänker inte sluta skriva bara för det. Jag fortsätter att påtala dumheter.

Förhoppnigsvis har kraften från alla smarta människors uttalanden senaste veckan motat Olle i grind, men vi får vara beredda på att kämpa vidare för att stoppa mer integritetskränkande lagar.

Och jo, det är väl så att Maud inte har valts till partiledare för sitt stora tekniska kunnande, men hon borde ju kunna ha en och annan vettig rådgivare på det området då...