söndag, januari 23, 2011

”Det är nätet vi utgår ifrån” + ett nyhetssvep om yttrandefrihet

Photo by Angel Ceballos http//robotangel.comAt the Vera Project in Seattle
P3-guldnominerade för "Bästa nykomling" - bandet Fist Aid Kit har gjort sig själva ett namn, mycket tack vare nätet. Alltså inte via de traditionella vägarna med skivbolag och en fet marknadsföringsbudget. De erkänner att de inte bara använder sig av nätet för att sprida sin musik, de använder sig också av nätet som en inspirationskälla. De säger att:
"Det är nätet vi utgår ifrån."
SR P1 Morgon - Nykomlingar om chanserna på P3 Guld-gala

First Aid Kit på Myspace

Förra årets försäljningstopplista - "Digilistan 2010" ger också en hint om att det är lättare för artister att nå ut till lyssnare utanför det traditionella "lanseringsfönstret" - artister från fler länder än någonsin är representerade på listan. Det är alltså inte bara de vanliga Engelska och Amerikanska skivbolagens utvalda artister som får en topplistelåt i Sverige, man kan få spridning även om ditt skivbolag inte engagerar sig för att sprida dig. Det tycker jag bådar gott inför framtiden.

Nyhetssvep - andra nyheter om yttrandefrihet
Detta blir ett långt nyhetssvep, mest beroende på att det just nu är många aktuella nyheter handlar om det viktiga i att internet måste få vara fritt från reglering, för att stärka yttrandefriheten. Framför allt i länder som försöker hindra medborgarna från att göra sina röster hörda.

TV 4 Nyhetskanalen - I Tunisien - ”Nätet viktigt för revolutionen”




Med hjälp av nätet går det samordna medborgarna i ett land så att de kan störta diktatorer. Och så finns det ändå människor i demokratiska länder som kämpar för ett mer reglerat, censurerat och slutet internet. hur tänker ni då?

TV 4 Nyhetskanalen - Fritt internet för Burmas Suu Kyi

Vad säger man? ÄNTLIGEN! Hoppas detta kan ge ny energi åt demokratirörelsen i Burma. De behöver det!

Expressen - Gunilla Carlsson: Nätaktivister är nya demokratikämparna

Ja, vi vet det, men vet alla andra? Gunilla kan ju börja med att övertyga den egna regeringen påpekar även Hax.

IDG - Carl Bildt: Global nätreglering fel väg

Jag har faktiskt mer förtroende för att Carl Bildt ska ha en liberal, demokratisk ryggrad, det är kanske bara lite svårt att visa den i alla lägen? Nu gör han det i alla fall!

Mattias Fyrenius, KF Media - Internet måste vara för alla även i framtiden 

Svenska Pen i SvD - Dissidenter ska få en fristad på nätet
"–Tidigare sa man ”Ingen kan kontrollera internet” och ”Nu kan ingen stoppa det fria ordet”. Man kan sorgset konstatera att det inte är sant längre. Se på Vitryssland, där man vet att alla internetpubliceringar, e-post och mobiltelefonsamtal går att kontrollera, säger Ola Larsmo som blir redaktör för bloggen.
–Vad man ser just nu är galler som faller ned över hela planeten och diktatorer som har börjat hinna ifatt den tekniska utvecklingen. Frågan är: vad är motmedlet?"
Svenska Pen är bra, men jag tycker de lever en lite tynande tillvaro. En blogg-motsvarighet till Wikileaks är dock mycket bra tänkt, om än lite oambitiöst...

Dagens Arena - Vem är ansvarig?!

En välskriven längre artikel om nätneutralitet, och förlängningen även censur.

Tack Ola för länktipset till Dagens Arena och ditt blogginlägg - Om censur i den fysiska världen Internet.

Även Henrik Alexandersson kommenterar artikeln - Arena om reglering av internet

Henrik förklarar enkelt hur en bevarad nätneutralitet är ett måste för en bevarad yttrandefrihet på nätet:
"Om internetleverantörerna görs ansvariga för innehållet i den trafik som går i deras kablar – då kommer de kanske att bara våga släppa fram sådant som är helt riskfritt för dem, sådant som har godkänts i förväg. Vilket blir svårt i en värld med miljarder web-sidor. Huvuddelen av alla sidor på nätet kan i så fall komma att blockeras by default, även om de inte innehåller något olagligt eller farligt."

Är "säkerheten" värd en avskaffad demokrati?
Jag avslutar med ett briljant citat från Hans Engnells artikel "För din egen säkerhet" i senaste numret av Nyliberalen (hela texten endast i pappertidningen):
"För första gången känner jag nu ett växande obehag inför den utvecklingen vi nu ser inom så grundläggande områden för en demokratisk rättsstat. De fri- och rättigheter som gjorde Sverige och västvärlden till lite bättre platser att leva på än övriga världen håller på att nedmonteras steg för steg, i demokratisk ordning. 
Från politiskt håll är kritiken mycket begränsad och från journalisterna hörs nu knappt ett pip. Och herr och fru Svensson anser tydligen att allt är i sin ordning eftersom staten ju bara vill bekämpa onda människor. Mitt i allt sitter, förhoppningsvis, allt fler politiskt medvetna och skriker var en en för sig. Kanske borde vi göra det tillsammans?"
Vissa försöker samlas i Piratpartiet, andra i nystartade Liberaldemokraterna. Var tänker du kämpa? För du tänker väl kämpa mot censur och för rättssäkerhet?

6 kommentarer:

Joel Holm sa...

Intressant citat du hittat i Nyliberalen. Jag instämmer i stora drag, men jag känner även att det inte bara handlar om att få ut ett budskap, utan att göra människor motiverade att ta emot budskapet. Det krävs en liten kraftansträngning för att frångå sina vanliga rutiner och tankebanor.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Helt rätt Joel, det handlar inte bara om vad som kommuniceras ut, ofta är det viktigare vad som kommer IN...

Jag kan varmt rekommendera Nyliberalen. Jag läser den med stor behållning, trots att jag inte kallar mig själv nyliberal. :-)

Michael Gajditza sa...

Bra inlägg!! Själv har jag varit liberal så länge nu att jag omöjligen kan vara nyliberal.....Nytt är ju däremot projekt Liberaldemokraterna och där går utvecklingen snabbt. Alldeles oavsett andra faktorer så är kärnan i ditt budskap i inlägget sådant att den som kallar sig liberal, men som inte ställer sig bakom detta, den personen eller det partiet är per definition inte heller liberalt. Konsekvensen blir att inom alliansen finns inget liberalt parti!

Just ja, innan jag slutar, släng in det lilla ordet "för" framför rättssäkerhet alldeles i slutet av ditt inlägg för att undvika missförstånd.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack Michael.

Och som sagt, du kan nog läsa Nyliberalen med god behållning, trots att du inte själv klassar dig som en sådan. :-)

Hans Li Engnell sa...

Tackar för länken och gratisreklamen. :-) Var man engagerar sig är egentligen sekundärt, huvudsaken är att frågorna hålls levande. Det svåra är förstås att få upp dem på dagordningen så att folk i gemen bryr sig om dem. Bara då kan utvecklingen stoppas. Men jag känner mig tyvärr rätt pessimistisk, vilket ju också framgår i artikeln.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jo, det framgår väldigt tydligt Hans. :-/

"Gratisreklamen" har du och alla andra som jobbar på ideell basis förtjänat många gånger om!