måndag, september 19, 2011

Hur stor är en smurf?

Stefan Spjut skriver en längre krönika om smurfer i Svenska Dagbladet. Den är både rolig och tankeväckande så läsning rekommenderas:

Svd - Smurfar surfar på smurfernas framgångsvåg
"Det börjar med det lekande barnet som håller plastsmurfen i sin utsträckta handflata. Med lite god vilja och en kniv går det att gröpa ur foten på en knubbig sopp och trycka in smurfen där – undertecknad utförde själv detta bostadsexperiment för en sisådär trettio år sedan: det blir trångt men är fullt möjligt. Någon mekaniskt fungerande dörr går emellertid inte att få dit; som byggnadsmaterial är svampfoten alldeles för porös."
Oavsett om det funkar eller inte, så var det ett bra försök med arkitektoriskt nyskapande. :-)

Stefan dröjer sig också kvar vid en längre diskussion om smurfernas verkliga storlek:
"Enligt smurfologin är de tre äpplen höga. Det är ett minst sagt approximativt mått. Ett äpple kan vara litet som ett plommon och det kan vara stort som en apelsin. Åsyftas ett äpple i vår värld eller i smurfernas värld, Det glömda landet, där växtligheten är fullkomligt försmurfad?

Utgår man från ett normalstort äpple innebär det att smurfkroppen mäter ungefär tjugo centimeter, exklusive mössan. Om det måttet förs in i serierutorna ser man att de svampar som smurferna nyttjar som bostäder är omkring metern höga och att hönorna värper strutsägg. Försmurfat som sagt."
För att skingra all förvirring så har jag hittat av bild där man direkt kan jämföra storleken hos smurfen med ett normalstort äpple:


Holy smurfs! 8-)

Tillägg:
Jag insåg just att jag kanske begått ett allvarligt brott genom att lägga upp bilden på Smurfan ovan. Bilden är ju uppenbart gjord för att stimulera sexualdriften, eller hur det nu är formulerat. Dessutom är hon sannolikt under 18 år gammal. Det är alltså ett tydligt exempel på barnpornografi, enligt lagens mening. Tycker du som läsare att jag bör bli dömd i domstol för att ha lagt upp bilden på min blogg? Eller tycker du också att lagen är orimlig?

Läs andra texter jag skrivit om barnporr och manga-domen. Läs också Hagwall när du ändå håller på - Hoppet står till HD.

Tillägg 2:
Petter Lindgren har också skrivit en krönika där han berör smurfarnas storlek. Men han fokuserar sin krönika mer på demokratin, eller avsaknaden av densamma:

Petter Lindgren, Aftonbladet: Blådårar - en utopi med nazistiska drag

Inga kommentarer: