fredag, april 20, 2012

Dags att lagstifta om Nätneutralitet?

Nu har ju Telia bestämt sig för att avskaffa nätneutraliteten i sitt Svenska nät. De vill ta extra betalat för de kunder som använder Telias mobilnät till att ladda hem data-bitar från vissa utvalda tjänster som konkurrerar med deras egen verksamhet. De diskriminerar/censurerar alltså bara den data som kommer via Skype och annan VoiP, inte andra databitar. Så kollar man på YouTube eller lyssnar på Spotify så kostar det inget extra, trots att detta kan skapa precis lika mycket datatrafik.

Varför nätneutralitet?

En lagstiftning om nätneutralitet garanterar att operatörerna inte får eller ska bry som om innehållet. De ska hålla sig till sitt jobb som är att leverera en tjänst.

På samma sätt som Vattenfall inte ska lägga sig i vad jag använder deras elström till eller Bredbandsbolaget inte ska lägga sig i vad jag använder deras bredband till, så ska inte heller Telia lägga sig vad jag använder deras data-trafik till. Om de tycker att jag förbrukar mycket, så får de väl skapa affärsmodeller som tvingar mig att betala för detta, istället för att strypa tillgången till vissa tjänster.

Det stora problemet med att börja lägga sig i kundernas innehåll är att det då öppnar för en flodvåg av missbruk, externa påtryckningar och annat. Vem vill till exempel att Posten ska börja kolla vad som finns i alla brev? Vem vill att Telia ska börja bestämma vem du får ringa till och vad du får säga? Vem vill att Trafikverket ska ha synpunkter på vem du åker bil till?

Länkar:

IDG - Telia stryper Skype i sommar
DI Telia tar betalt för Skype och Viber 
Ajour - Nu börjar Telia ta extra betalt om du ringer med Skype 
TJK - Nu ska det kosta pengar att ringa gratis (bra om nätneutralitet!)
Sam Sundberg - lysande om den svenska debatten om frihet på nätet
Anna Troberg - dagsaktuellt, men inte bara om nätneutralitet 
Pär Ström - Även han tycker Telias affärsmodell verkar fel
Marcin - ett gammalt med bra inlägg om Nätneutralitet.

FMSJ - Men det är ju inte deras problem…
"Att krampaktigt försöka hålla kvar vid rösttelefoni som norm bara för att vi av gammal vana kallar dessa bärbara fickdatorer för ”telefoner” och forcera marknaden att fungera som förr kommer bromsa utvecklingen och de positiva effekter det har i form av socialt nätverkande och informatinsflöde."
PTS, Feber, Svensson, Nutopia, DN, SVT, SvD.

Jag har bloggat tidigare om Nätneutralitet - inlägg1, inlägg2.

Hur det riskerar att bli om vi inte lagstiftar om nätneutralitet?


Den här lysande pedagogiska bilden är ju tyvärr redan på god väg. Telia har alltså ungefär tänkt att skapa abonnemang där man kan välja om man vill att tilläggstjänsten "Marketplace" ingår, men är möjlig att välja bort. Vad blir nästa steg? Nästa område där Telia kommer vilja tvinga oss at betala extra avgifter, trots att vi redan betala för tillgång till internet? Troligtvis blir det "Hollywood" eller "Pathfinder". Det har redan varit en del operatörer i USA som försökt att få mer betalt för YouTube och Netflix.

Klicka här för en högupplöst bild (hittad på Reddit)


Bilden är inte ny, men Telias beslut att börja efterlikna den är nu på god väg...

4 kommentarer:

Christian Engström (pp) sa...

Ja, det är definitivt dags, men EU-kommissionen vill fortsätta "vänta och se" och vägrar komma med något förslag.

Moo sa...

Lagar för nätneutralitet kommer nog tyvärr inte att existera inom den närmsta framtiden. Man kan ju alltid hoppas, men jag tror lobbyisterna äger alltför många politiker med rösttyngd :(

Anonym sa...

Ja det vore bra om man kunde få igenom något sådant som nät neutralitet. fast bnog inte lätt som det ser ut idag, angående telia så lär de förlora alla de kunder som använder skype, men jag tror inte de kommer att kunna stänga ner detta ännu så länge, Telia är ju ett kriminellt bolag efter vad jag hört eftersom de smarbetar med konstiga länder, dett är något man förmodligen kan vända mot dem, DSet är dax att folket tar sig ton , men tyvärr så är svenskarna sämst i världen på att säja emot, därför ser det ut som det gör, detta är min syn på det hela..
"mrp"

p.s om det blinkar i bakgrunde på era skärmar ibland så är du buggad.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jo "Moo" och Anonym, det är ingen enkel grej att tvinga våra politiker att lagstifta om nätneutralitet, men det är ett måste om vi vill behålla det öppna och fria nätet som vi har vant oss vid.

En av förhoppningarna är just att Christian lyckas få något att hända i Bryssel, den chansen är nog nästan större än att det ska hända något här hemma...