måndag, november 30, 2009

ICA försöker lura sina kunder med Makrillfilé

Detta såg jag i min lokala ICA-butik idag:



(Klicka på bilden för att se den tydligare)
ICA säljer två olika typer av makrillfiléer. Den ena från "Marina Danish seafood" och den andra från ICA själva. Båda har en nettovikt på 125 g och priset skiljer sig bara med 60 öre, med Marina som den billigare. Men tittar man närmare på jämförelsepriset på bilden så blir skillnaden plötsligt mycket större.

Detta har den enkla anledningen att ICA har valt att räkna på "Kr/Kg u. sås" på konkurrentens vara, men renare "Kr/Kg" på sin egen produkt. Allt för att ICA:s egen makrillfilé ska kunna framstå som det billigare alternativet.

Konsumentverkets hemsida står det om Prisinformationslagen och Jämförelsepris:
"Priset för en vara ska anges dels per förpackning dels per kilo, liter, meter eller det mått som används för varan. För varor som säljs i lös vikt räcker det med jämförpris."
Så hur kan ICA då hävda att det, för den egna makrillfilén ska jämföras i "Kr/Kg med sås", och för konkurrenterna "Kr/Kg utan sås"?

Oärligt, oseriöst, och troligen olagligt agerat av ICA. Skärpning!

Ps ICA - fattar ni inte vad dylika dumheter gör för ert varumärke? Och vad är vinsten? Några extra paket ICA-makrillfilé sålda? "Grattis"!
Tillägg: Läsvärt om kundklagomål Anna Malmsten samt Micco.

lördag, november 28, 2009

Långsint liberal läxar upp statsministern i radio!

Mikael Elmlund som bloggar på Liberal och Långsint fick i fredags lite sändningstid i Studio 1 i P1 när de hade telefonväkteri med statsminister Fredrik Reinfeldt.

Här kan du lyssna på Mikaels insats:
SR Studio 1 091127 Mikael Elmlund ringer till Fredrik Reinfeldts telefonväkteri by lake
.

Mikael skriver själv på sin blogg om telefonsamtalet i riksradion: Mitt snack idag med Reinfeldt om FRA-lagen

Han ställde frågan:
"Är regeringen beredd att öppna ett litet fönster för en omprövning av FRA-lagen de kommande 10 månaderna, som ett minumum de aspekter där staten tvingar till sig all trådburen civil kommunikation, via sambandspunkter, finns det skäl att som liberal vara hoppfull i den här frågan inför valrörelsen 2010?"
Han fick såklart svaret "nej". :-(

Staffan Danielsson skrev en snabb replik där han anser att Mikael:
"[...] kan vara centerpartist men gör verkligen precis allt för att sänka partiet på grund av mitt och andras påstådda svek i frågan om underrättelseinhämtning [...]"
Skitsnack Staffan!

Det är Centerpartiet själva som gör allt de kan för att sänka partiet. Vill man ha bevis är det bara att slänga etr öga på opinionssiffrorna. Och jag tänker inte hyckla med att jag anser att partiet har svikit sina vallöften som var så bra formulerade i, bland annat, öppenhetsmanifestet (pdf). Det är en sak att man inte får sin vilja igenom, typ "lägg ner kärnkraften", men å andra sidan har partiet inte heller gått med på att bygga fler. så det har inte gått åt fel håll

Det har man däremot gjort i integritetsfrågan, det har skett kraftiga försämringar på det området senaste mandatperioden, tvärt emot Centerpartiets ståndpunkt. Och vad har partiledningen gjort för att försvara partiets, medlemmarnas och alla centerväljares ståndpunkt? Man tvingade alla riksdagsledamöter att rösta för förslaget, med tortyrliknande övertalningsmetoder.

Och så har Staffan mage att anklaga Mikael Elmlund för att vara den som motarbetar Centerpartiet. Som sagt - Skitsnack!

DN:s ledarskribent Peter Wolodarski var inplockad som analytiker i programmet och han tyckte att FRA-frågan var ett av de två tillfällen där telefonväkteriet "hettade till".

Bra jobbat Mikael!

Mer opinionsbildning i "gammelmedia" behövs!
Jag har tidigare tyckt att allt för många Pirater är dåliga på att använda den traditionella opinionsbildningen i gammelmedia. Bland annat fick jag bemöta MUF när de angrep Piratpartiet i Norrtelje Tidning, det kanske inte riktigt är en Centerpartists jobb?

Jag hade också en del kritik mot PP:s dåliga insikt om "traditionell opinionsbildning".

Läs här: Svar på MUF:s Piratangrepp i Norrtelje Tidning

Jag har också ringt till Ring P1 ett flertal gånger sedan FRA-lagen blev aktuell. Jag har undrat var alla pirater är?

Nu har dock PP:s vice ordförande, Anna Troberg, valt att gå ut med en uppmaning -Bli flink på insändare - och en guide för att skriva insändare i vanliga tidningar.

Så sätt igång och skriv!

fredag, november 27, 2009

(c)-Partistrateg läxar upp partiledningen

Henrik Sjöholm var partistrateg på Centerpartiet under förra valrörelsen och en av hjärnorna till Centerpartiets lyckade "liberalisering", som ledde till ett kraftigt ökat väljarstöd 2006. Nu har Henrik skrivit ett starkt kritiskt inlägg på Newsmill om Centerpartiets svek sedan de hamnade i regeringen.

Henrik skriver:
"FRA och Ipred är två förkortningar som förmodligen satt sig som begrepp i den svenska debatten under mycket lång tid. I båda frågorna hade partiet en hög svansföring inför valet (vilket förvisso även en del andra partier hade); och i båda frågorna har man tvingats vika sig i regeringen.

Även om det under alla omständigheter hade varit svåra frågor att handskas med, så hade problemen förmodligen varit mindre om partiet tydligt markerat att man "härtill var nödd och tvungen" och således accepterat politiken under protest. I FRA-fallet valde man rentav motsatt väg och har, från tid till annan, framstått som entusiastiska anhängare av en lag man före valet till och med explicit var kritiska till."

Läs hela inlägget!

Henrik Sjöholm: "Nya Centerpartiet" har gjort både bloggare och bönder besvikna

Korta kommentarer på artikeln från Mikael Elmlund: Bravo Henrik Sjöholm, samt Fredrick Federley: Klockrent på Newsmill!

Privatlivets död
FRA-lagen ska nu snart effektueras, för nu är det bara några få dagar kvar innan FRA får koppla in kablarna och scanna igenom hela svenska folkets privata kommunikation i jakt på okända hot.

Läs Tantrabloggen som, med ett mustigt och argt inlägg, drar parallellen mellan det statliga FRA-avlyssningen innnebär och en ren våldtäkt!

Övrigt lästips: Johan Norbergs krönika på Metro - 27 personer fick rösta i vårt presidentval

torsdag, november 26, 2009

Hurra för Horace!

Det är inte så ofta jag känner åsikts-samhörighet med Horace Engdahl, men i morse hörde jag honom på P1 Morgon och höll med honom på varje punkt. Dessutom var det i en debatt mot en folkpartist (liberal?).

Horace använder sig av referenser till vetenskapliga studier, sunt förnuft och välformulerade, genomtänkta argument. Mer sånt Horace!

Det hela handlade om Folkpartiets förslag från landsmötet att göra lagstifta om obligatorisk engelskaundervisning från första klass i grundskolan. Nej, staten kan gå in och ha synpunkter på utbildningen, men de ska fasen inte sitta och detaljstyra allt i Stockholm. Idiotiskt.

Lyssna på Horace här - Svenskan hotad (webradio)

Läs vad Horace och med vänner tycker i Svd - Övertro på engelskans betydelse

Självklart håller alla dock inte med Horace. Inga Magnussons blogg, Svd-replik.

onsdag, november 25, 2009

På teatern ikväll


På Kungliga Dramatiska Teatern. Ska se "Killinggänget på Dramaten" med min flickvän och teater-föreningen från hennes jobb.

Tillägg efter föreställningen: Slutbetyget - helt ok, men inget översvallande. Man har kanske för höga förväntningar? Föreställningens bästa del är att de driver så hejdlöst mycket med sig själva. Självdistans, eller spelad, dubbelironisk självdistans? Det får vi aldrig veta, men kul är det.

Jag håller med de flesta synpunkter jag hittar på nätet:
Kulturbloggen, Erik Laakso, Håkan Bengtsson, Bernt Hermele.

Traditionella media:
SvD 1, SvD 2, Expressen 1, Expressen 2, DN 1, DN 2, Aftonbladet 1, Aftonbladet 2, Aftonbladet 3

Dramatens egen sida om Drömmen om Herrön - Killinggänget på Dramaten.

tisdag, november 24, 2009

Azeroth + World of Warcraft = 5 år och många nya vänner

I dagarna är det 5 år sedan Blizzard släppte sitt spel World of Warcraft och jag har spelat det sedan dess. Hela tiden tillsammans med min flickvän vid min sida. Här sitter vi och firar en av mina födelsedagar, online. Även min trogna isbjörn Zixten är med på bilden:

(Klicka för en större bild)

Varför har jag spenderat otaliga timmar i ett simpelt dataspel de senaste fem åren? Jag har spelat mycket i mina dagar både bräd- och dataspel, men på senare år har det blivit färre spel, oftast till förmån till World of Warcraft. Vad får mig att lägga andra hobbies på hyllan för att spela ett särskilt spel? Flera orsaker, men de kan sammanfattas i två delar:

1. Blizzard vet hur man gör bra spel.
2. Det är ett socialt spel där interaktionen med andra människor är en central och viktig del, inte ett frivilligt "påhäng".

Det är på grund av de vänner man skapat i virtuella Azeroth som man fortfarande loggar in regelbundet för att spela spel. Utan detta hade jag gått vidare till ett annat spel för länge sedan.

Det har skrivits en hel del i samband med 5-årsjubileet. här är ett urval:

Nicklas Lundblad har skrivit på SvD: Världen har fått konkurrens från virtuella Azeroth
"I Azeroth kan man dräpa ondskans furste, sälja virtuella troféer för riktiga pengar eller bara njuta av solnedgången. ”World of Warcraft” är det mest framgångsrika – och kanske mest beroendeframkallande – rollspelet på nätet."
SvD:s egen blogg har fler länkar till spel-relaterade artiklar.

En WOW-innevånare har skrivit ett gästinlägg på Mindpark:
Mindpark #059 Azeroth upptäcker jorden

Spel är på "riktigt"
Samtidigt som World of Warcraft samlar över 11 miljoner spelare runt om i världen växer sig också trenden för e-sport allt starkare. Alltså dataspel i tävlingsform. Man kan tävla även i WOW.

Nu på Dreamhack i Jönköping har de olika tävlingarna priser och prispengar som överstiger 600.000 kronor i värde! Alltså klart över en halv miljon. Kommer ens friidrotts-SM upp i de prissummorna?

Dessutom ska SVT direktsända många av e-tävlingarna. Läs mer om detta på IDG och hos SVT själva.

Läs också Fokus om Dreamhack och spelandet.

Rimfrost FTW!
Här kommer en nostalgi-film från sommaren 2006, när Rimfrost äntligen fått tillräckligt med erfarenhet att kunna köra instansen Blackwing Lair utan några större missöden. Tack Reath för nostalgitrippen! Den sommaren tillbringade jag många varma sköna sommarkvällar i goda vänners lag, inomhus och vid min min egen dator...




Vill du se hur det går för mitt gille Rimfrost nu för tiden är det bara att kolla in på hemsidan.

måndag, november 23, 2009

Skattedebatt?


Har Lotto gjort ett inlägg i skattedebatten för slopandet av värnskatten? Det är lätt att tolka senaste reklam-affischen så i alla fall. :-)
Tillägg: Göran Widham skriver just om skatterna och vilka som räknas som fattiga, respektive rika. Även PJ Anders Linder på SvD skriver.

torsdag, november 19, 2009

Entreprenöriellt tänkande i skolorna?

Robins i SVT hade förra veckan ett hysteriskt roligt klipp där han driver med de tre kvinnliga partiledarna i Sverige - Mona, Maud och Maria. Se själva:



"Maud" pratar i klippet, bland annat om "Entreprenöriellt tänkande" och som av en slump skriver Per Ankersjö(blogg) och Helen Törnqvist(blogg) på Newsmill om just "entreprenörskap i Skolan". Väldigt bra timing!

Läs hela inlägget på Newsmill - Skola för växande

Missa för allt i världen inte "Mauds" fräckis i slutet. ;-D

Centreprenor.se
Dessutom har några engagerade Centerpartister dragit igång sidan Centreprenor.se för att lyfta fram företagande och entreprenörsskap. Bland de första inläggen på sidan kan man hitta Helen Törnqvist igen, Johan "P, L & C) Hedin samt Fredrik Posse och Tobias Wahlqvist.

Tipstack för filmen till Boyahed.

Mer om val av parti i riksdagsvalet 2010

Jag skrev nyligen om varför jag fortfarande är centerpartist, trots att jag varit mycket kritisk mot partiledningens agerande det senaste året. Flera andra har haft liknande funderingar.

Maria Byström är en före detta folkpartist som röstade pirat i EU-valet, men nu valt att gå med i folkpartiet igen för att hon saknat "politiken". Hon skriver att "Inget parti någonsin kan ta mig för givet" och det är precis så jag känner!

Och själv måste jag erkänna att jag stört mig lite på att jag "snöat in mig" på ett så smalt område senaste året och nästan inte skrivit ett enda inlägg om något annat än informationspolitiska frågor senaste året. Å andra sidan kanske det var nyttigt att komma bort från "rör inte mitt Centerparti"-träsket som många medlemmar fortfarande sitter kvar i. Det är så tydligt nu när allt fler medlemmar dyker upp med egna bloggar på Centernätet. Jag satt nog fast där förut och försvarade Centerpartiet, även i frågor där de hade "fel". Men det misstaget gör jag nog inte om igen på bra länge...

Jag stöttar och håller fortfarande med Centerpartiet i de flesta frågorna, men jag har bara inte prioriterat tid och energi på att skriva om det. Andra saker är helt enkelt viktigare när man har tid att läsa och skriva. (typ medborgarrätt och personlig integritet)

Mikael Elmlund skriver varför han inte tänker rösta på Miljöpartiet. En väldigt enkel anledning: Mellan mig och Maria står Mona

Även berinder β skriver om partival: Om piratpartiet i riksdagsvalet

Man kanske ska göra som Dexion - börja skriva ner "dagsformen" inför valet 2010 och dokumentera åt vilket håll ens röst lutar. Dock verkar hon ha fallit långt in i det pirat-lila i och med sin senaste postning. :-)

Lästips: Författaren Lars Gustafsson är med i en längre intervju i Computer Sweden om varför han valdet det parti han valde i EU-valet. Mycket läsvärt! Poeten som blivit pirat

onsdag, november 18, 2009

Centerpartiet - ett stelnande, avstannande parti?

De senaste dagarna har det snackats en hel del om "Stormen i Vattenfallsglaset", och att detta skulle vara ett problem för Maud och Centerpartiet. Visst är det lite halvtaskigt skött, men det är ändå bara ett marginellt problem i sammanhanget, när partiet väljer att upprepa samma misstag som man gjorde under förra gången man satt i regeringen - idéologisk öken.

Nu skriker stora delar av partiet att det är dags att sätta fart, innan man helt förlorar styrfarten, men det intresset verkar inte finnas hos alla. Allra minst hos partiledningen. Flera månader efter EU-valet gör man fortfarande samma misstag, om och om igen.

Mikael Elmlund skriver om detta på Newsmill och nämner de tre felaktiga beslut som Centerpartiets partiledning ställt sig bakom: FRA-lagen, energiuppgörelsen och diselskatten. Med dessa tre beslut har man fjärmat sig från de tre stora delarna inom partiet, liberalerna, miljövännerna och de traditionella landsbygdsväljarna. Det stora problemet är ju att man gort detta utan att få något i utbyte. Så agerar inte Folkpartiet eller KD.

Kort citat:
"Juni 2008, FRA lagen bryter det öppenhetskontrakt som ansetts heligt av liberalerna inom partiet, man tar ett steg som uppfattas som en krigsförklaring mot det öppna liberala samhället och skär ett djupt sår inom partiet, ett sår som kommit att infekteras till den grad att en stor del av partiets liberala arm redan kan anses som amputerad."

"Majoriteten av partiets väljare och även medlemmar känner sig lurade, förnedrade och överskörda, om än av olika skäl. En del kommer att svälja bitterheten och rösta på partiet 2010 i förhoppningen om att just deras fråga återigen ger avtryck i Centerledningens flyktiga policy dokument, än fler kommer inte att göra så, utan sprida sig främst mellan Miljöpartiet, folkpartiet och Piratpartiet."
Läs hela Mikaels inlägg på Newsmill: Centerpartiet: Bitterhet, trovärdighet och nystart

Många andra skriver om samma sak
Magnus Andersson: Nu behöver Centerpartiet ta sig i kragen

Bland annat skriver han:
"För att vara ett alternativ att rösta på måste man vara duglig att sitta i en regering. Det innebär alltså att man framstår som trovärdiga i att kunna leda Sverige. Det innebär inte på något sätt att man måste gilla allt som regeringen gör. Det är Centerpartiets första strategiska misstag, att man trots att det är tydligt för de flesta politiskt initierade att Centerpartiet skulle vilja göra mer på frågor som rör företagande, milö och jämställdhet.

I integritetsfrågorna ville Centerpartiet från början helt annorlunda, ändå står man nu och är de som är starkast försvarare av FRA- uppgörelsen exempelvis."
De flesta håller med Magnus, men en "centerpartist" bemöter Magnus såhär på Facebook:
"Jaha, och alla dessa självklarheter som rabblas upp av panikslagna centerpartister. Det är kris, vi är illa ute, nu måste någon göra något. Är vi nånannanister allihopa?"
Men som sagt, förnyarna i partiet skriker sig hesa. Vi anser att det behövs en förnyelse, en ny riktning, Ideologisk nytändning, ny tydlig centergrön politik och bättre styrka än en starköl(?). Men vi är säkert bara "panikslagna" allihop...

Hur mycket stöd och och stöttning har kommit från partiledningen kring detta? Inte mycket. Vi har gång, på gång, på gång, förklarat vilken väg man bör ta. Hur man ska, med ett visionärt, ideologiskt tänkande och agerande, ska visa vägen framåt på ett, för väljarna, tydligt sätt. Men vägrar partiledningen lyssna, så är det inte så mycket en vanlig medlem kan göra.

Fredrik Federley sammanfattar det hela lysande på sin blogg. Han anser att flera av problemen med Centerpartiet idag:
1. Ideologisk förvirring, eller åtminstone inte styrkurs.
2. För mkt stat, för lite parti
3. Reformarbetet har avstannat
4. Det behövs en nytändning, tydligt ledarskap och en riktning
Han har också utvecklat resonemanget på Aftonbladet debatt: ”Opinionssiffrorna en signal från väljarna”. Läs den.

Så frågan är nu - hur kommer partiledningen at agera? Kommer den att agera? Inom kort kommer Centerpartiet avstanna helt!

måndag, november 16, 2009

"Dålig hållning" i JC:s Kravprofil på nya modeller?

Senaste kampanjen för JC ser jag på infarten till Norrtälje varje morgon, och jag kan inte annat än förundras över varför de ser så konstiga ut. Det är en sak om man försöker vara lite hip, men misslyckas, men här ser det bara ... konstigt ut.


Kläderna är inget större fel på, men vem kan fokusera på dem, när modellen ser ut att vara på väg att tippa omkull?! Med konstig hållning och mycket egendomliga hattar lyckas JC nästan helt ta bort fokus på det som annonserna ska sälja - kläderna. Grattis! *ironi*

Bilderna hämtade från JC:s blodge: Fest!

En kreativ maskot-dans




Kreativitet med Teo Härén
Jag har dessutom också precis tittat på en timmas kreativitetsföreläsning med Teo Härén. Att sedan får se klippet med denna extremt kreativa, dansande maskot är både imponerande och mycket, mycket roligt!

Läs mer om kreativitet på bröderna Häréns hemsida - Interesting.org.

Tipstack till Emanuel.

söndag, november 15, 2009

Centerpartist, javisst! Men jag är inte dum!

Mikael Elmlund har, åter igen, lyckats sätta ord på mina tankar i sitt inlägg - Varför Centerpartiet?

Jag har tidigare också skrivit kring mina ställningstaganden, men då mer utifrån varför jag stödjer Piratpartiet, med både pengar och mina röster.
Därför blir en centerpartist Guldpirat
Mer tankar om varför jag blev Guldpirat
EU-valet: (c) eller (pp)? - Dags för "Tough love"

Mikael skriver dock mer om varför han fortfarande anser sig vara Centerpartist och han formulerar sig bra:
"Tro mig, om det bubblar hälsosamt under ytan i Sverige så är det orkan i Centerpartiet och 2014 kommer vi att återigen bli den primära liberala kraften i svensk politik. Till dess kommer jag att temporärt låna Piratpartiets valsedel, både i mitt ställningstagande för ett liberalt Centerparti, men än mer för det Svenska samhällets rättsäkra och demokratibejakande framtid."
Läs hela inlägget, mycket handlar också om vad som behöver göras för att åter få Centerpartiet att bli en kraft att räkna med i svensk politik.

Även Fredrik Federley är inne på samma linje, det behövs en levande, liberal idédebatt i Centerpartiet, vi kan inte låta den borgerliga koalitionsregeringen bestämma vad Centerpartiet ska tycka i olika frågor. Folkpartiet har insett detta:
"Det visar på en stor skillnad mellan Centerpartiet och Folkpartet just nu. I Folkpartiet låter man sitt landsmöte föra debatter man anser framåtsyftande och begränsar sig inte av regeringsöverenskommelser. Man kan alltid föra en diskussion om regeringsduglighet och respekt för överenskommelser men det finns ett friskhetstecken i det som saknas hos centerpartiet."
Som jag skriver i kommentarerna på Fredricks inlägg.:
"Efter förra mandatperioden i regeringen sa Centerpartiet att ett av de stora problemen var att idédebatten totalt stannade av under tre-fyra år och man lovade sig själv att undvika att göra samma misstag igen. Och vad gjorde man på senaste Centerstämman i Örebro? Försökte tysta misshagliga röster med argument som "regeringsöverenskommelser" och "besluten är redan fattade".

Hur smart på en skala är man då? Jag blir bara mer och mer nöjd med att jag markerade mitt missnöje i EU-valet genom att rösta på något annat parti än (c), för första gången i mitt liv."
Förhoppningsvis inser Centerpartiets partiledning detta, men jag börjar bli mer och mer skeptisk till de som sitter där nu! :-(

Även Klara har formulerat sina tankar kring sitt val av parti (och mitt i senaste valet). Mycket välformulerat - läs!
Därför är jag Pirat

Snygg Toyota-reklam

Jag har ju en Toyota Prius och tycker den är helt ok. Rymlig, skön att köra och relativt bensinsnål (med tanke på både åldern och storleken). Här har Toyota gjort en snygg reklamfilm som visar hur bra saker och ting kan fungera om man har två motorer som samarbetar, istället för bara en:

fredag, november 13, 2009

Vad pysslar kungahuset med?

Är kungen och hans undersåtar på Hovet alldeles galna? Eller hoppas de bara att alla vi andra ska vara helt i chocktillstånd sedan han offentliggjorde sin äldsta dotters bröllop? (SVT Rapport)



Även Expressen skriver:
Bröllopsplättar faller platt

Tipstack till Hjalle på Mimikrys blogg.

onsdag, november 11, 2009

Apotekets personal tror på utförsäljningen

Många farhågor har väckts i samband med försäljningen av apoteket. En av invändningarna har varit att personalen skulle få det sämre, eftersom de nya ägarna är "giriga riskkapitalister som bara vill tjäna pengar".

Och visst vill nog riskkapitalisterna tjäna penagar, men det gör de säkrast genom att ha nöjd personal som ger kunderna bra service, inte genom att sänka de anställdas löner och på så sätt minska personalkostnaderna.

Personalen själva, är de rädda för de kommande förändringarna och en eventuell lönesänkning? Verdi Sawma är anställd på ett av de apotek som nyligen sålts och hon blir frågad av Ekot:
"Tror du att det kommer att påverka lönen till exempel?
– Ja, det hoppas vi, säger Verdi Sawma."
Ekot: Nya apotek ger nya sortiment och priser

Hans Egnell skriver om vissa personers Apoteksnostalgi:
"Men fortsätt med er apoteksnostalgi om det gör er lyckliga (kanske ihop med lite DDR-nostalgi också för att bilden ska bli komplett) så gläds vi övriga åt att Sverige har blivit ett lite bättre land att leva i. I alla fall när man är sjuk."
Sanna Rayman, SvD: Apoteksmonopolets affektion(s)värde ska tydligen räknas in

Övrigt media:
DN, SvD1, Svd2

torsdag, november 05, 2009

Vann "No Prior - No package"? No prior vaddå?

Farhågorna i det jag skrev i morse om telekompaketet verkar ha besannats, minst sagt.

Lena Eks löfte om "No Prior - No package" var ju inkluderat i det klubbade telekompaketsförslaget, men vad som ska för typ av process som ska föregå en eventuell avstängning från all internettrafik, sägs det inte mycket om. Lena lovar att det ska vara en "juridisk prövning", men stämmer det?

För på Centerpartiets hemsida står det "Överenskommelsen innebär att Internetanvändare inte kan stängas av från sin uppkoppling utan en rättssäker prövning." med Åsa Torstensson som avsändare. Men samtidigt säger hon att rättsäkerhet inte behöver ha ett dugg med en domstol att göra:
"– Så det ska vara en myndighet som ska avgöra det här?
– Ja, till exempel."
Gör myndigheter "juridisk prövningar"? Citat från P3 Nyheter.

IDG sammanfattar också nyheten väldigt bra:

Lena Ek:
"– Det är en stor seger att ingen europé ska kunna bli avstängd från internet utan en föregående domstolsprövning [...] "
Åsa Torstensson:
"– Det handlar inte om en domstolsprövning [...]"

Vem är det som bör känna sig lurad? Åsa eller Lena? Jag hoppas på att Lena har rätt, men tror att Åsa har dragit det långa stråt i detta fall. :-/


Albin Ring Broman analyserar texten: Tolkning av kompromissen i telekompaketet

Läs också Mikael Elmlund - Idiotförklarar Åsa Torstensson verkligen Lena Ek i radio?

Henrik Alexandersson: Vaffan säger människan?

Telekompaketet: No Prior - No package vann!

Äntligen har den långvariga "såpan" kring telekompaketet nått sitt slut. Och det har i alla fall kommit något vettigt ut av det hela. Tack till alla som kämpat. Lagstiftningsprocessen i EU är inte vidare användarvänlig. ;-)

Ordet "Prior" finns i alla fall kvar i lagens formuleringar. Och det innebär att man som slutanvändare i något av EU-länderna inte kan stängas av helt från internet, utan att man fått en prövning först.

Sedan är formuleringarna väldigt luddiga, men med en föregående prövning är mycket, mycket bättre än utan en föregående prövning.

Nu står det:
"A prior fair and impartial procedure shall be guaranteed,[...]"
Tyvärr är det inte formulerat som en "juridisk prövning", men det är så juristen Lena Ek uttolkar/översätter texten:

Lena EK: Europas integritetsvänner segrade

Där säger hon att:
"Ingen ska kunna stängas av från Internet med mindre än en föregående juridisk prövning."

Vi får väl hoppas att hon har rätt, men flera av de intervjuade på Europaportalen verkar inte hålla med Lena:

Europaportalen: Kompromiss om telekompaketet

Övriga som skriver:

Christian Engström: Telecom package: Final agreed text

Henrik Alexandersson (PPS: pressmeddelande): Det är möjligt att vi vann...

Scaber Nestor har analyserat texten: Vann vi? tamigjävlar det verkar som det

DN: Kompromiss om telekompaketet klar i natt

Expressen: EU sa ja till Telekompaketet

Beelzebjörn: Vågar man tro på det här?