De senaste dagarna har det snackats en hel del om "
Stormen i Vattenfallsglaset", och att detta skulle vara ett problem för Maud och Centerpartiet. Visst är det lite halvtaskigt skött, men det är ändå bara ett marginellt problem i sammanhanget, när partiet väljer att upprepa samma misstag som man gjorde under
förra gången man satt i regeringen -
idéologisk öken.
Nu skriker stora delar av partiet att det är dags att sätta fart, innan man helt förlorar styrfarten, men det intresset verkar inte finnas hos alla. Allra minst hos partiledningen. Flera månader efter EU-valet gör man fortfarande samma misstag, om och om igen.
Mikael Elmlund skriver om detta på Newsmill och nämner de tre felaktiga beslut som Centerpartiets partiledning ställt sig bakom: FRA-lagen, energiuppgörelsen och diselskatten. Med dessa tre beslut har man fjärmat sig från de tre stora delarna inom partiet, liberalerna, miljövännerna och de traditionella landsbygdsväljarna. Det stora problemet är ju att man gort detta utan att få något i utbyte. Så agerar inte Folkpartiet eller KD.
Kort citat:
"Juni 2008, FRA lagen bryter det öppenhetskontrakt som ansetts heligt av liberalerna inom partiet, man tar ett steg som uppfattas som en krigsförklaring mot det öppna liberala samhället och skär ett djupt sår inom partiet, ett sår som kommit att infekteras till den grad att en stor del av partiets liberala arm redan kan anses som amputerad."
"Majoriteten av partiets väljare och även medlemmar känner sig lurade, förnedrade och överskörda, om än av olika skäl. En del kommer att svälja bitterheten och rösta på partiet 2010 i förhoppningen om att just deras fråga återigen ger avtryck i Centerledningens flyktiga policy dokument, än fler kommer inte att göra så, utan sprida sig främst mellan Miljöpartiet, folkpartiet och Piratpartiet."
Läs hela Mikaels inlägg på Newsmill:
Centerpartiet: Bitterhet, trovärdighet och nystartMånga andra skriver om samma sakMagnus Andersson:
Nu behöver Centerpartiet ta sig i kragen
Bland annat skriver han:
"För att vara ett alternativ att rösta på måste man vara duglig att sitta i en regering. Det innebär alltså att man framstår som trovärdiga i att kunna leda Sverige. Det innebär inte på något sätt att man måste gilla allt som regeringen gör. Det är Centerpartiets första strategiska misstag, att man trots att det är tydligt för de flesta politiskt initierade att Centerpartiet skulle vilja göra mer på frågor som rör företagande, milö och jämställdhet.
I integritetsfrågorna ville Centerpartiet från början helt annorlunda, ändå står man nu och är de som är starkast försvarare av FRA- uppgörelsen exempelvis."
De flesta håller med Magnus, men en "centerpartist" bemöter Magnus såhär på Facebook:
"Jaha, och alla dessa självklarheter som rabblas upp av panikslagna centerpartister. Det är kris, vi är illa ute, nu måste någon göra något. Är vi nånannanister allihopa?"
Men som sagt, förnyarna i partiet skriker sig hesa. Vi anser att det behövs
en förnyelse,
en ny riktning,
Ideologisk nytändning,
ny tydlig centergrön politik och
bättre styrka än en starköl(?). Men vi är säkert bara "panikslagna" allihop...
Hur mycket stöd och och stöttning har kommit från partiledningen kring detta? Inte mycket. Vi har gång, på gång, på gång, förklarat vilken väg man bör ta. Hur man ska, med ett visionärt, ideologiskt tänkande och agerande, ska visa vägen framåt på ett, för väljarna, tydligt sätt. Men vägrar partiledningen lyssna, så är det inte så mycket en vanlig medlem kan göra.
Fredrik Federley sammanfattar det hela lysande
på sin blogg. Han anser att flera av problemen med Centerpartiet idag:
1. Ideologisk förvirring, eller åtminstone inte styrkurs.
2. För mkt stat, för lite parti
3. Reformarbetet har avstannat
4. Det behövs en nytändning, tydligt ledarskap och en riktning
Han har också utvecklat resonemanget på Aftonbladet debatt: ”
Opinionssiffrorna en signal från väljarna”. Läs den.
Så frågan är nu - hur kommer partiledningen at agera? Kommer den att agera? Inom kort kommer Centerpartiet avstanna helt!