tisdag, juli 07, 2009

”Fra-lagen måste granskas på nytt”

Per Ankersjö skriver idag på DN debatt med flera andra liberaler från nätverket "Borgerligtnej.se": ”Fra-lagen måste granskas på nytt”. Läs!
"Enligt läckor kommer den pågående utredningen föreslå att polis och säkerhetspolis ska kunna beställa underrättelser från Fra, vilket vore ett uppenbart och allvarligt avsteg från höstens överenskommelse. Vilka myndigheter står på kö härnäst?"
Dick Erixon skrev häromdagen att vi "Politiskt engagerade borde inte glömma förmågan att glädjas åt framgång."

Men det är svårt att glädjas med ett Centerparti som röstar JA till att:
* Svenska staten ska massavlyssna all elektronisk kommunikation.
* Svenska staten ger upphovsrättsindustrin rätt att göra husrannsakan hos privatpersoner.
* Svenska staten gör alla mobiltelefoner till statliga spårsändare.

Magnus Persson har dock hittat några ljusglimtar, även om de är små:
"Jag har de senaste veckorna dock kunnat se en ytterligt försiktig antydan till en långsam reträtt på området: för några veckor sedan välkomnade Maud i riksdagen ett samarbete med Piratpartiet i Europaparlamentet, även om det sedan inte blev något med det. Lena Ek anmälde för en dryg månad sedan en anmälan av universitet som utan prövning stänger av sina studenter från internet. Kerstin Lundgren problematiserar IPRED på sin blogg, men applicerar lagen om det uteslutna tredje slarvigt. Det finns många som varken vill ha dagens situation eller anarki (dagens situation kan för övrigt sägas innebära ett visst mått av just anarki - ansvaret för att patrullera internet lämnas ju i och med IPRED till viss del uttryckligen över till privata företag). Johan Linander har krävt att ACTA-förhandlingarna öppnas. Anders Flanking har tydligt hänvisat förslaget om abortregister till papperskorgen. Slutligen har man rent allmänt valt en relativt försiktigare retorik i frågorna, ungefär som man är försiktiga att inte säga något som kan övertolkas. Kort sagt, efter över ett år verkar det så smått som man har börjat ta till sig det vi i Centeruppropet påpekade för snart ett år sen. Bättre sent än aldrig?"
Jag röstar FÖR den personliga integriteten 2010
Jag har inte tappat hoppet för att mitt Centerparti ska vara en kraft för personlig integritet i valet 2010, precis som man var innan valet 2006, men det brådskar. Mikael Elmlund har redan gett upp hoppet om att det ska hinna gå att vända på ett år:
"Centerpartiet är ett sjunkande skepp, för vi övergav den liberala människosynen, vi övergav det värde som förde oss samman, rätten till frihet, till privatliv och stridslusten mot det framväxande storebrosamhället. Vi övergav denna gemensamma vision i ord och i handling, jag behöver inte nämna bokstavskombinationerna, alla vet."
Personligen vet jag också vad jag tänker rösta på, precis som jag sa till Anders Flanking och övriga i Partiledningen när jag träffade dem senast:
"Jag KAN inte stödja ett parti som är för massavlyssning av svenska folket".
Så vill Centerpartiet sedan ha min röst, så är det bara att förtjäna den! Annars vet ni nog vart den går.

Vissa har hoppet kvar


Erik Hultin: Vi KAN fylla den liberala kostymen, om vi vill.

Oscar Fredriksson: Ideologisk nytändning - någon?

Men med tanke på Mauds insats i P1 Morgon häromveckan är jag dock inte helt trygg i att partiet är på väg åt rätt håll.

Läs vad Ystads Allehanda skrev: Kränkt, sa Olofsson

För Maud, det räcker inte att SE UT som en Pirat, man måste agera också...

Jag avslutar med Henrik Alexandersson - Regeringen blir allt mer desperat
"Det jäser. Och förr eller senare måste något hända. Antingen får regeringen göra avbön, vilket knappast är troligt. Eller också måste den en gång för alla krossa motståndet i dessa frågor. Och det kommer i så fall att bli stökigt. En pressad regering lockas alltid att göra korkade saker. Vilket i sin tur kommer att leda till att den faller på eget grepp."
En oroväckande tanke. Det är säkrast att hålla i hatten och hoppas att det är Moderaterna själva som kommer göra skitjobbet denna gång, inte Centerpartiet.

7 kommentarer:

grey sa...

Det var ett trevligt inlägg för en Piratpartist att läsa. Särskilt som jag hittat liknande från M, Fp, Mp, S, V och F!. Endast Kd och Sd lyser med total förståelse för vad som händer. Men samtidigt som det är glädjande att element i de flesta partier (åter) börjar ta till sig integritetsfrågorna så är det tyvärr endast just element och inte partierna som helhet.

Jag hoppas jag har fel i mitt antagande att det beror på att partierna har kommit att sätta viljan att bestämma och sina kärnfrågor före själva demokratin.

För Piratpartiet är det solklart: måste vi ge upp reform av upphovsrätten till det den var meningen att vara, och avskaffande av patenten som allt fler oberoende studier visar är ett hot mot innovation, miljön, världshälsan och kampen mot fattigdom, så är det givet: demokratin vinner alltid, för utan den kan vi inte hoppas kunna driva de andra frågorna.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Ja, det är trevligt för Piratpartister att läsa dylika texter, dock inte för oss som är engagerade i befintliga riksdagspartier. :-/

Vi får väl hoppas att PP driver på gammelpartierna tillräckligt mycket för att få ihop en riksdagsmajoritet som kan stoppa storebrorssamhället...

Unknown sa...

Noterade just att vi är två integritetscertifierade centerpartister som toppar Knuff för tillfället - en signal till övriga partiet kanske...

Markus "LAKE" Berglund sa...

Man kan ju hoppas det Oscar. Dock tror jag de flesta har semester nu... :-/

Anonym sa...

Nu ska du inte vara så negativ. "Internet" tar väl aldrig semester, det är väl en ständigt pågående dialog :-) När får du själv semester förresten?/Dubbelw

Anders sa...

Härligt att se och läsa!
Vad gäller hoppet så måste vi fortsätta att sätta press på våra respektive partier.

Nu har jag det lite hett om öronen rent privat, men så fort jag ordnat den biffen, får jag börjar knuffa inom S igen.

Om inte det hjälper är det som du säger. De kan inte få min röst.

Den går i sådant fall till pp

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Anders. Alltså en till som går med i klubben - "Mitt parti måste faktiskt förtjäna min röst, annars går den till något annat parti." Varmt välkommen ska du vara! Vi börjar bli ett gäng nu.

@Lena. Jag har bara ett par veckor i slutet på juli. Tänkte försöka få en del gjort nu och ta ledigt närmare jul istället... :-)