måndag, april 12, 2010

Sharing is caring - även AFK

Det pågår nu två större projekt som handlar om att dela med sig av din kunskap, kreativitet och inspiration. Det ena är TEDxStockholm, som pågår under en hel vecka, 17-24 april. Det är bland annat bröderna Härén som arbetar som kreativitetskonsulter, som har dragit igång det multipla TED-inspirerade evenemanget.

Läs mer om TEDxStockholm på hemsidan, eller följ Twitter-strömmen. du kan också kolla på filmer från förra TEDxStockholm-eventet.

Det andra eventet som också bygger på devisen Sharing is Caring är Sharea i Göteborg:Man måste anmäla sig, men det kostar inget att gå dit, istället är:
"Inträdesbiljetten det innehåll som du själv bidrar med. Sharea är öppet för alla: privatpersoner, företag, organisationer och institutioner. Tanken är att skapa ett forum för människor att mötas över generationsgränser, intresseområden och yrkesroller."
Mattias Åkerberg är en av de som har planerat att dyka upp. Han skriver om det på sin blogg:
Please copy me: Sharea är samlad kunskap, kreativitet och inspiration


Internet, fast på riktigt
Vi människor är sociala och har alltid haft ett behov av att mötas och prata andra. Ibland i större samlingar och ibland i mindre. Men nu har mängden evenemang ökat något ofantligt, och framför allt så sprids idéerna mötena vidare till andra.

Jag tror delvis det är internet som har skapat en guldålder för denna typ av event. Ju mer internet möjliggör att vi kan kommunicera med varandra, desto mer ser vi möjligheterna av att ha så bra möten som möjligt. Det är också lättare att samla riktigt skärpta personer/deltagare/föreläsare till ett event eftersom man kan hitta dem med hjälp av internet.

Lite exempel på möten/processer med mål att kanalisera och sprida folks kunskap, kreativitet och inspiration:
TED
GeekGirlMeetup
72 Hour Race to Innovation
Sweden Social Web Camp
Burning Man
ThoughtMade
SIME
24HourBusinesscamp

Jag tycker dessutom hela Bloggsfären är ett ständigt "pågående möte" där folk delar med sig av sin kunskap, sin kreativitet och sin inspiration. Mötena jag nämner ovanför är alltså som en katalyserad form av internet...

Även Piratpartiets årsmöte har som mål att använda internet till att samla så många bra idéer som möjligt och sedan, genom total transparens, sprida dessa till en vidare publik. Spännande att de använder nya mötesformer. Miljöpartiet har relativt traditionella årsmöten, med små förändringar jämfört med "gammelpartierna".

4 kommentarer:

OlofB sa...

Sharea verkar *så* nice. Funderar starkt på att delta. Min gut feeling är att bara anmäla sig med något upptåg, och skita i oron "jag har inget att komma med" ;)

OlofB sa...

Så då var jag anmäld. Kul att se vad detta blir!! :)

Markus "LAKE" Berglund sa...

Kul Olof!

Jag kräver att få höra mer om evenemanget efteråt! :-)

OlofB sa...

Jag får fota lite och blogga om det. Eller hmm. Hur är det att publicera foton från en sådan event? Måste man fråga varje enskild person som kommer med på fotot? Vore iof ett bra tillfälle att verkligen hälsa på varje person ;)