tisdag, april 06, 2010

Ta inte den goda staten för given

Jag kopierar Elisabeth Thand Ringqvists rubrik och citerar här en del av hennes inlägg om Abir Alsahlanis debattartikel i dagens Expressen:
"Abid och Abir påminner mig om att stater kan vara mycket ondo. Och att stater även i den mest upplysta av tider, kan få sina medborgare att utföra fruktansvärda handlingar mot medmänniskor. Det är vår uppgift som politiker att aldrig ta den goda staten för given."

Detta är ett av de främsta exemplen på varför vi behöver mer offentlighetsprincip och transparenta makthavare och mindre hemligstämplingar och censur.

Läs Rick Falkvinge om varför det är viktigt att kämpa mot alla former av censur. Hans rubrik sammanfattar mycket av det han vill säga - Bara ett ocensurerat nät skyddar mot mörkläggningar och korruption:
"Censur tillåter myndigheter att sopa obekväma saker under mattan: out of sight, out of mind. Då kan man säga att man gjort något, och så syns inte problemet längre. Men det finns kvar. 1810 års pressfrihetslagstiftning, som förbjuder alla former av censur, kom till av en anledning.

Ett fritt nät gör att myndigheter inte kommer undan med krigsbrott. Ett fritt och ocensurerat nät är en förutsättning för att kunna hålla myndigheter, just de myndigheter som vill kunna censurera nätet, till svars för allt mellan korruption och mörkläggningar."
Henrik Alexandersson skriver också väldigt bra om samma video som Rick nämner - Krig, våld - och alternativet

Videon, våldsam och otäck, hittar du här. Mer information finns på Wikileaks sajt - Collateral Murder.

En relaterad nyhet om möjligheten för folk från exempelvis Iran och Irak att vara anonyma (det är tyvärr ett april-skämt) från Bahnhof - Bahnhof ökar integritetsskydden ytterligare: ”Nu raderas IP-numren permanent”

Engångs IP-nummer, som beskrivs här:
"När paketet kommit fram till mottagaren, normalt en router, anges det i paketet. Därefter skickas den använda IP-adressen tillbaka till Bahnhof. [...] Efter att IP-numret returnerats till Bahnhof avlivas det."

Inga kommentarer: