fredag, april 23, 2010

Fler opinionsyttringar om övervakning

Läs ledaren i dagens UNT om regeringens försöka att återfå initiativet i integritetsfrågorna. Väldigt välskriven!

Uppsala Nya Tidning: Integritet på undantag

Ett långt citat:
"Men var fanns omtanken om den personliga integriteten första gången FRA-lagen var uppe för behandling, eller när Ipredlagen klubbades av riksdagen? Det är så dags nu att börja bry sig om de här frågorna - när det visar sig vara en av orsakerna till Miljöpartiets framgångar. Och vilken trovärdighet har Alliansen när de personer som är satta att arbeta fram de nya förslagen är samma människor som har stått på barrikaderna för en ständigt minskande privat sfär?

Alliansens resonemang känns minst sagt bakvänt. Antingen är den personliga integriteten viktig och då avstår man från integritetskränkande lagstiftning. Eller så är den mindre viktig, och då är det fritt fram för övervakning i kabel, datalagring och en ohederlig jakt på fildelare.  

Regeringens trovärdighet i integritetsfrågor har fått sig en rejäl knäck under mandatperioden. En del kritik har varit överdriven, så blev till exempel inte FRA-lagstiftningen så illa som den hade kunnat bli, men helhetsintrycket är fortfarande nedslående. Den bilden går inte att ändra i en handvändning, särskilt inte som de integritetsvärnande förslag som nu läggs fram mest handlar om att mildra den lagstiftning som redan klubbats igenom. Intrycket av en nonchalant regering består trots nya förslag och ett förändrat tonläge.  

Alliansen kan tala sig blå om vikten av personlig integritet. Man kan stapla symboliska åtgärder på hög. Så länge det inte följs av förslag som visar att man tar medborgarnas oro och missnöje på allvar, på riktigt, kommer det inte att bli en vinnarfråga i höstens val."
Läs hela, det är sällan man får läsa så välskrivna ledare i dagspressen.

Reidar Karlsson i Norrtelje Tidning lyckas inte lika bra i sin analys av Piratpartiet:
Motvind för Piratpartiet

Johan Folin i Kvällsposten är bättre när han skriver om ACTA: En våt dröm för skivindustrin
Johan konstaterar lakoniskt:
"Att förhandlingsdokumentet är publicerat är bra, för det gör att möjligheterna att kritisera och stoppa de dåliga förslagen ökar. Men dokumentet i sig är förkastligt."

Bloggar om samma ämne:
Mikael Elmlund: Charma mig gärna, men min privatkorrespondens är fortsatt inte till salu

Mark Klamberg: Öppnare register är bra, men problem med övervakning kvarstår


Oscar Swartz: Integritet, Kränkningar, Barnporr och Sociala medier


Karl Sigfrid i P3-nyheter: ACTA-förhandlingarna släppta

2 kommentarer:

Fredrik Larsson sa...

Tack - lysande sammanfattat av all prasselmedia som jag aldrig orkar hålla koll på. SvD och DN (fy f-n för DN förrästen) fixar jag men alla de andra...

En liten tröst är det att det finns folk som tänker runt om i landet och som uppfattar detta som ett hot mot demokrati o ch frihet på samma sätt som vi gör.

Mvh
fredrik Larsson

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack själv Fredrik.

UNT är min lokaltidning och jag försöker hålla lite koll på den, men jag orkar det inte jämt. Ledarna brukar kunna vara lite mesiga, men på sistone har de spetsat till sig lite...