onsdag, september 01, 2010

Cecilia Wikström (fp) fortsätter bekämpa den personliga integriteten

Cecilia Wikström skriver i dagens SvD tillsammans med Folkpartikollegan Eva Edwardsson att vi måste ha en särlagstiftning på nätet, för at folk kränker varandra online.

SvD Brännpunkt - Vi måste stå upp mot nätmobbningen

Bland annat skriver de:
"Ett viktigt steg vore att införa brottsrubriceringen digitalt ofredande som en modern brottsrubricering som skulle kunna innefatta ofredande genom spridning av nakenbilder eller kränkande bilder utan tillstånd och författande av kränkande och nedsättande omdömen om andra i en digital miljö i syfte att såra."
Varför ha en särskild lagstiftning som bara gäller på nätet? Den ska i så fall självklart vara teknikneutral. Är problemet att det idag är tillåtet sprida nakenbilder, så är det i så fall DET man ska angripa, inte nätet i sig.

Som Folkpartister och äkta batongliberaler måse de också få in lite formuleringar om hur farligt det är med anonymitet på nätet:
"Det är troligt att anonymiteten bidrar till att många är beredda att vräka ur sig vilka elakheter som helst via nätet eller annan form av elektronisk kommunikation. Det är därför också rimligt att ifrågasätta om det verkligen är rimligt att skydda denna anonymitet just vad gäller digitalt ofredande."
Nej, Sluta hitta på speciallösningar för internet! Brott ska behandlas lika, oavsett var de begås. Dessutom är jag synnerligen skeptisk till om majoriteten av de brott som åsyftas i artikeln verkligen går att förhindra genom att slakta den personliga integriteten. Grundaren av en specifik Facebookgrupp med mobbing-inslag brukar till exempel inte vara svår att identifiera. Det brukar för övrigt inte vara svårt att identifiera grundare av någon Facebookgrupp...

Peter Harold har rätt när han skriver att - Kränksjuka gynnar 1984-samhälle
"Det finns ett stort problem med att offra anonymiteten på Internet för att barn är omsams med varandra. Jag ifrågasätter om det är värt det. För det första: Hur lagföra de gärningsmän som är under 15 år?"
Invändningarna är många, men som ett första steg kanske vi ska försöka göra lagstiftningen teknikneutral, istället för att skapa en massa nya brottsrubriceringar? Snälla?

6 kommentarer:

manen sa...

sickna jävla puckon, men debattinlägget är ju inte ens riktat mot oss utan riktat mot de som än inte har förlagt delar av sina liv på nätet, i syfte att piska upp en upprörd opinion för att kunna övervaka mer. Förstår om riktiga liberaler(du t ex?) får tarmvred av att läsa Wikströms uppmuntran till ännu mer övervakning.

Anonym sa...

blir så trött på att det ska stiftas detaljlagar om precis allt nuförtiden.
Politikerna tror att de kan lagstifta bort alla problem. Det enda de lagstiftar bort är symptomen och problemen består och tar sig nya uttryck istället.

En "bonus" blir att folk totalt tappar respekten för lagarna då det kommer nya tramslagar varje vecka om varenda detalj hit och dit.

Dennis Nilsson sa...

Makten och härligheten har berusat och korrumperat Cecilia Wikström's omdöme.

Skulle inte förvåna ifall hon snart kommer med ett förslag om "lagen om statsfientligt sinnelag"
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kallocain

Viktualiebrodern sa...

Det är ju demokratins Akilleshäl, att det går att optimera sina egna personliga chanser att bli vald genom att torgföra en politik som för samhället som helhet är skadlig.

Men jag säger som Churchill "Democracy is the worst form of government, except for all those other forms that have been tried from time to time."

De som inför val kräver hårdare tag/straff för än det ena än det andra hamnar väldigt långt ner i näringskedjan - åtminstone på min skala.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag borde tacka för alla era kommentarer, men just nu kan jag bara säga *suck*...

:-/

Kung CG sa...

You are spot on som vanlig, Lake!

Keep up the good work!

Cecilia Malmström:

"Det är därför också rimligt att ifrågasätta om det verkligen är rimligt att skydda denna anonymitet just vad gäller digitalt ofredande."

(@Lake: ctrl-c + ctrl-v ;-) )

Hur hade hon tänkt upphäva anonymiteten just för digitalt ofredande, och behalla den i övrigt? Ska hon skapa en ny övervakningsinstans som granskar all trafik, och slar till när övervakaren hittar nagot olämpligt?

Eller finns det kanske redan en sadan instans?

Jag undrar hur länge det dröjer innan vi maste visa id-kort för att fa aka buss...eller köpa en papperstidning - det kan ju finnas manga-bilder i den...