måndag, september 13, 2010

Integritetsvänner och liberaler i Centerpartiet - Mattias Johansson

I helgen skrev jag ett (eller snarare kopierade Caspians) inlägg om varför jag som liberal kommer rösta Piratpartiet i riksdagsvalet. Och jag vill ha en borgerlig regering, tro inget annat, men jag i valet måste jag prioritera det som är viktigast, och det är vår demokrati och den mänskliga rättigheten att ha ett privatliv.

Men det finns en hel del liberaler kvar i Centerpartiet som, precis som mig, fortsätter påtala för partiledningen att de inte får lägga sig platt för Moderaternas inskränkningar av den personliga integriteten. Frågorna är alldeles för viktiga för att kohandla med.

En som går ut hårt med frågan, i slutet på valkampanjen är Mattias Johansson, lokal Uppsala-kandidat till riksdagen (plats 2 på listan). Han gick idag ut med att han skriver på väljarkontraktet om datalagring - Nej till datalagringen och han gör det tillsammans med folkpartisten Maria Weimer.

Delar av det utskickade pressmeddelandet:
"Två riksdagskandidater från Uppsala säger nej till datalagringsdirektivet
Våga avvisa datalagringsdirektivet! Den uppmaningen riktar Mattias Johansson (C) och Maria Weimer (FP) till övriga riksdagskandidater från Uppsala län när de på måndag undertecknar ett väljarkontrakt om att rösta nej till svensk datalagring.
[...]
- Som liberaler har skyddet av den personliga integriteten en central plats i vår värdegrund. Därför tycker vi det är olyckligt att våra båda partier tonat ned integritetsfrågorna i årets valrörelse. Vi vill med denna manifestation lyfta fram att det finns kandidater på våra respektive listor som värnar dessa frågor och som lovar att rösta nej om datalagringsdirektivet kommer upp till behandling i Riksdagen, säger Mattias Johansson (C).
[...]
- Införandet av datalagringsdirektivet i Tyskland har visat att det inte fått önskad effekt på brottsbekämpningen, vilket antyder att direktivet inte bara är integritetskränkande utan också meningslöst, säger Mattias Johansson och Maria Weimer."
Piratpartiet i Uppsala har redan bloggat/skickat PM om det - Kom till manifestationen mot datalagringsdirektivet!

Andra som sannolikt kommer skriva om det under dagen (de de deltar i manifestationen/signerandet):

Nej till datalagring - Två tunga tvåor i Uppsala

Mattias Johansson - Nej till datalagring

Maria Weimer - Säg nej till datalagring!

Mikael Nilsson - http://minimaliteter.blogspot.com/

Stefan Flod - http://stefanflod.com/

Även Camilla Lindberg (också Folkpartiet) sägs ska delta på presskonferensen när detta offentliggörs. - http://camilla-lindberg.blogspot.com/

Och med lite tur inser också lokala media hur viktig frågan är - Upsala Nya Tidning, SR Upplandsnyheter, Nyhetskanalen Uppsala, SVT Uppland (valsajten)

Jag uppdaterar med eventuella länkar allt eftersom jag hinner. Tipsa gärna bland kommentarerna om du ser/hör en nyhet eller ett blogginlägg.

Fler integritetsvänner i (c)
Andra centerpartistiska integritetskämpar är bland andra:

Johan Lundgren, Linköping, som vill ha en Regional integritetsombudsman.Läs mer om förslaget och andra i det lokala integritetsmaifest som Centerpartiet i Östergötland tagit fram.
"Vi är fullt medvetna om att ett samhälle behöver samla in information för att fungera. Det vore exempelvis väldigt svårt att bevilja kreditkort utan att ta del av viss information. Det behövs också information för att begränsa kriminaliteten i samhället. Men med den snabbt ökande tekniska utvecklingen och den alltmer fartblinda mentaliteten så riskerar vi att åsidosätta vår mest grundläggande rättighet. Rätten till ett privatliv."
Johan Pettersson, Örebro, har även han tagit fram ett eget valmanifest med integritet och människors rätt till ett privatliv som en av fokusfrågorna: Svart på Vitt - Manifest
"Ett demokratiskt system är på sätt och vis alltid bräckligt, men det får sin styrka från att människor, myndigheter och organisationer ställer upp på demokratiska spelregler och ger dem sitt stöd i ord och handling. Upphör vi stödja demokratin och respekten för människors integritet riskerar själva demokratin att upphöra."
 Även, den i piratkretsar välkände Erik Hultin, Härnösand, kämpar hårt för integritetsfrågorna. Nyligen var han ute och debatterade FRA-lagen i en lokal "Debattboxning":Fler mot datalagringen
Centerpartister som tidigare visat sig vara seriösa integritetsvänner genom att skriva på väljarkontraktet mot datalagringen är:
Erik Hultin (igen), Magnus Persson, Oscar Fredriksson och Håkan Thornell.

Om du vill rösta på Centerpartiet och håller demokrati och integritetsfrågorna högt hoppas jag att du hittat någon kandidat att kryssa. Tipsa gärna om fler i kommentarerna nedan.


Ps. Sophia tycker att Integritetsvänner i alla partier ska lämna våra nuvarande partier och gå in i Piratpartiet, men jag tycker det känns både ineffektivt och kortsiktigt. Jag tror inte Sophia vill att alla liberala partier i Sverige helt ska dräneras på sina liberala eldsjälar, vad händer då med de liberala frågorna när vi vunnit slaget om integriteten? Nej, det är nog bättre om vi samarbetar över partigränserna, som Carl-Johan och Camilla gjorde i SvD förra i veckan, och får i Piratpartiet i riksdagen den vägen!

2 kommentarer:

Magnus Persson sa...

Jag har gjort ett försök till sammanställning av vettiga centerpartistiska riksdagskandidater ur integritetssynpunkt. Kom gärna med feedback!

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jättebra Magnus.

Jag såg den men hann inte blogga om det igår. Det kommer nog imorgon. (Håller ju på att flytta nu och ska jobba övertid ikväll...)