lördag, september 04, 2010

Sagt om SvD-artikeln - "Episk awesomeness" och "Ni är vinden i våra segel"

Mitt och Henriks debattinlägg på Svenska Dagbladet igår - Vi värnar integriteten - där vi säger att vi tillfälligt överger den traditionella blockpolitiken till förmån för att stoppa övervakningssamhället, bland annat FRA-lagen, Ipred och Datalagringen, har fått en hel del gensvar. Mest av Pirater såklart, som är glada över att ha fått minst ett par röster till.

Henrik tackar för allt stöd och sammanställer lite länkar på sin blogg - Tack för allt stöd! - Jag tänkte göra något liknande här.

Bästa citatet från igår stod Magnihasa för i inlägget - Awesome!
"Fenomenalt episk awesomeness på en skala som går bortom den geologiska institutionens största diagram!"

Josh utser oss till väderfenomen - Vinden i våra segel.
"På sina respektive bloggar utvecklar Brändén och Berglund  sina tankar och motiv ytterligare. Det är stark läsning som jag verkligen rekommenderar, och mellan raderna kan man ana både frustration och djup sorg över att behöva vidta dessa åtgärder. Jag känner just nu en så djup respekt för både Markus Berglund och Henrik Brändén att jag inte riktigt kan uttrycka den i ord, och de som läst mig ett tag eller pratat med mig någon gång vet att det är ovanligt.
Tack för ert patos, för er principfasthet och inte minst för ert stöd. Ni är vinden i våra segel."

OlofB utsätter mig och Henrik för hans första vlogg-test - Korta kommantarerHans på Motpol - Respekt!
"När så många fegar ur, positionerar sig och tänker på sina karriärer följer vissa rösten inifrån sina hjärtan.
Det är respekt!"
Hax - Grabbarna som löper linan ut
"Att dagtinga med sitt samvete och byta åsikt för sitt partis skull – eller att byta parti på grund av de åsikter man har och de principer man står för, det är något som många just nu funderar över. Det senare alternativet är helt klart det hederliga sättet att hantera frågan."
Emil Isberg - Såklart Piratpartiet har en chans i Riksdagen
"Läs artikeln. Inse faktum. Piratpartiet måste komma in i Riksdagen."
Rick Falkvinge - Med valrörelsen i full gång: visa färger!
"Den är väl värd att läsa, hela tankeflödet är utmärkt argumentation att ta med sig själv till vänner och bekanta."
Lars-Ericks blogg, en  mycket bra sammanfattning - Var otrogen mot "ditt" parti, men trogen din ideologi.
 Jag ser det som ett friskhetstecken för demokratin att människor tänker igenom om det parti de en gång anslutit sig till, och som man dessutom arbetat aktivt för, håller fast vid sin ideologi eller ändrar sig i en riktning som inte stämmer med den egna grundövertygelsen. Problemet är dock ofta att det inte finns goda alternativ att gå till bland riksdagens partier. Avideologiseringen brer ut sig alltmer.
[...]
Jag hoppas verkligen att de gamla partierna inser att de är på fel väg. Om inte årets val blir ett uppvaknande så kan smällen bli än värre senare. Det finns ju nya partier. Det är inte obekant att jag sympatiserar med ett (pp) och starkt ogillar ett annat (sd). Poängen är att de inte hymlar med vad de vill, vad de står för.
Farmor Gun skriver också, såklart - När viktiga värden står på spel.
"Måste börja med att gotta mig åt Markus ”Lake” Berglunds och Henrik Brändéns modiga beslut att i en Brännpunktartikel  stå upp för de frågor som Piratpartiet brinner för. För dem är Ipred-lagen, FRA-lagen och datalagringsdirektivet inget som man kan rycka på axlarna åt, vilket de tongivande partiledarna både till höger och vänter gör."
Erik Laakso - Opinionen står och väger
"Jag har tidigare ställt frågan om vi med sympatierna hos andra partier, kan och bör hjälpa Piratpartiet genom stödröstande. Här ser vi två personer som inte bara snackar, utan som också gör."

Opassande är inte så förvånad - Riskdagen nästa
"Som jag påpekat i tidigare inlägg är knappast PP ett vitt blad som uppstått ur ingenting. Det är f.d. alla-möjliga-partier från riksdagen egentligen."
Tejpad undrar - Vem värnar integriteten?

Henry Rouhivuori tycker artikeln var en - Bra början på valet

Värmlandspiraten - Integritet var det ja...

Fritzson - ”Vi kan inte rösta på våra vanliga partier i årets riksdagsval”


Michael Gajditza  - Därför byter de parti och röstar Pirat

Ensson tycker det är en - Schizofren valrörelsebevakning

Mikalea är - I valet och kvalet 2010

Jag avslutar med Scaber Nestor - Våga vägra Datalagringsdirektivet
"Var hamnar din röst?
Prioriterar du 100kr i sänkt skatt, 100kr i bidrag eller ett bevarande av medborgerliga rättigheter?"
Vad svarar DU på den frågan?

6 kommentarer:

Staffan Danielsson sa...

Ja, Markus, du är en frisk debattör, centermedlem och med på centerbloggar. Och politisk debatt är mycket viktig.

Men kan man verkligen kombinera detta med att rekommendera alla att inte rösta på Centerpartiet utan på ett helt annat parti???

Du får ursäkta, men jag tycker inte att det går ihop.

OlofB sa...

Wow vilka reaktioner ni fått Lake! Skitkul, bloggosfäriska ovationer! :)

Henrik Brändén sa...

Tack LAKE!

Lars-Erick Forsgren sa...

Lake. Läs kommentarerna på min blogg till detta inlägg. Där skrivs t ex att man inte behöver se sig som avhoppare från partiet.

Det är partiet som lämnat en.

Staffan D. Se detta som min kommentar till dig också. När partiet, i Lakes fall "bara" delvis men i viktiga frågor, lämnar sin tidigare uttalade inriktning, då är det partiet som lämnar Lake (el oss). Det är partiets fel.
Något för partierna att tänka på!!!

Markus "LAKE" Berglund sa...

Hej Staffan, kul att du du kommenterar. De flesta centerpartisterna har valt att inte kommentera frågan alls (offentligt). Det är ju trots allt valrörelse. :-)

Mitt ställningstagande har inte varit helt enkelt och frågan kan angripas från många olika håll.

En relevant fråga är - får man göra en "split-vote"? Jag tänker rösta på Piratpartiet till riksdagsvalet, samtidigt tänker jag rösta på (c) i landstings- och kommunvalet. Får jag berätta det för någon? Jag är engagerad i den lokala valrörelsen här i Uppsala och ska spendera en stor del av dagen till att ragga folk som vill dela ut valsedlar åt (c). Är det ok för dig?

En annan fråga är ju vad ni riksdagsledamöter gör - får man exempelvis rösta emot sitt parti i en omröstning? Som jag har fattat det så tycker du inte det. Men är det ok att rösta emot i en omröstning om min röst inte påverkar slutresultatet? Får man skicka ut ett PM till lokaltidningen om att man "kämpade för den lokala frågan i riksdagen"? Har du gjort det?

Den sista, och viktigaste vinkeln jag tänkte skriva är den som Lars-Erik tar upp. Om jag röstar på det parti som bäst tillvaratar Centerpartiets idéprogram - "Där människor får växa", är det JAG som är svikaren då?

Om du själv tror på det som står där, om öppenhet och personlig integritet så borde du kanske också uppmana folk att rösta på Piratpartiet? De kommer i alla fall att kämpa för våra frågor i Riksdagen, kan du lova att rösta för de frågor vi går till val på?

Om du verkligen bryr dig om Centerpartiets frågor och vill att de ska få genomslag i riksdagen bör du kampanja för att de rödgröna väljarna ska rösta på PP och sedan vara snabb med att bilda en "röstallians" när PP kommer in i riksdagen, så säkrar du både öppenhetsfrågorna och Centerpartiets frågor...

Anonym sa...

@Staffan Danielsson:

"Men kan man verkligen kombinera detta med att rekommendera alla att inte rösta på Centerpartiet utan på ett helt annat parti???"

Ja, naturligtvis kan man det.

När det parti man egentligen vill rösta på frångår sina fundamentala liberala grundprinciper för någonting helt annat så har man inget val, om man inte vill förråda dessa principer fullständigt också i egen handling.

Det krävs styrka att i sådana lägen stå upp för dessa grundläggande principer när ens parti(er) vägrar göra det.

En styrka som t.ex Markus (och Henrik) tydligt och respektingivande demonstrerar.

"Du får ursäkta, men jag tycker inte att det går ihop."

Det förvånar mig inte, tyvärr.