söndag, mars 27, 2011

Länkar efter datalagringens minoritetsbordläggning

Såhär en vecka efter minoritetsbordläggningen av datalagringen tänkte jag flagga upp lite bra artiklar och blogginlägg som jag kan se tillbaka på när frågan blir aktuell igen. För det kommer den garanterat att bli.

Den första milstolpen som vi motståndare bör rikta in sig på är att förbereda utspel/debattartiklar och annat när frågan lyfts från EU-håll nästa gång. Så fort diskussionen om böter dyker upp måste vi snabbt vara ute med VÅR version/story om varför lagen måste stoppas helt. annars blir det bara en diskussion om storleken på böterna och det stoppar inga lagar...

Lena Ek är en av få Centerpartister som följer partiets inriktning om integritetsskydd. Hon skriver inte så mycket själv, men länkar in en bra debattartikel som en folkpartist, Olof Kleberg, skrivit.

Johan Linander bistår med servicen och lägger upp sitt anförande från riksdagsdebatten, även om jag knappast håller med honom i sak. (vilket han är fullt medveten om...)

Johan Pettersson diskuterar de två olika beslut som inte gick regerings väg under omröstningen:
Bra dag för integriteten – usel dag för äganderätten 
"För ska det bli någon rätsida med den här frågan krävs att regeringspartierna i allmänhet och de liberala i synnerhet inser att detta år innebär en chans att analysera frågan på nytt för att åstadkomma ett nytt och bättre förslag, om det är möjligt. I annat fall kommer dagens händelser att vara till ingen nytta, och dessutom till kostnaden av de böter som Sverige troligen får betala för att vi inte följer EU:s direktiv. Med tanke på hur regeringen handlade fra-frågan under dess år i väntan på ny behandling finns det dock viss anledning att känna oro för landets integritetsvänner."


Magnus Andersson - Tunga fingrar idag
"Datalagringsdirektivet kommer att röstas igenom idag. Jag undrar hur det känns för de liberala riksdagsledamöterna som var med under FRA och som röstar ja idag igen. Var det detta de drömde om när de började sina politiska banor?
[...]
Problemet med DLD är inte bara det som är ideologiskt fel – utan det är även problematiskt rent praktiskt att genomföra. Författningsdomstolar i Rumänien, Cypern, Ungern och Tyskland har underkänt direktivet. Direktivet ska utvärderas av EU redan i år, detta alltså trots att till exempel inte Sverige har implementerat det. Det är inte en stabil lagstiftning.
Jag vet inte exakt hur förhandlingarna har gått till i statsrådsberedningen och i eventuella badtunnor. Men jag vet att idag blir ytterligare en dag då svenska folket får se att politik inte alltid handlar om vad som blir rätt och fel. Det är sorgligt."

Frank Hall nämner andra länder som inte följer alla direktiv från EU. Verkar inte riktig vara lika för alla.

"Borgerlig kärnröta"
Moderaterna, bland annat Maria Abrahamsson, får mycket skit för att ha svikit sina löften. Välmotiverat dock - Hans Engnell, Hans Engnell igen, Henrik Alexandersson, Henrik Alexandersson 2, Henrik Alexandersson 3,

Argumentationen som användes av de borgerliga plockas sönder totalt av arga medborgare:
Hans Engnell - 7,5 miljoner vetelängder


Scaber Nestor - Lägervakts-argument i DLD-debatten (ouch!)

Läs också:
Joshen, Cornucopia, , Scaber Nestor igen
samt
Paulina Neudings krönika i SvD, om EU:s över Svensk lagstiftning, Hans Engnell om samma ämne

3 kommentarer:

Olof Bjarnason sa...

Ah! Vad jag älskar den här typen av "sammanfattande"/"diskussionsföljande" blogginlägg! Det gör det så mycket enklare att få en överblick på diskussionen (auto-varienterna på knuff.se i alla ära - men en mänsklig redaktör är fortfarande ett antal nivåer bättre!!)

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack Olof.

Jag gör det mest för min egen del, det är ju ingen annan som sammanfattar diskussionen med ett huvudsakligen Centerpartisitiskt fokus, så då får jag väl ta och göra det själv.

:-)

Calle Fridén sa...

Tack för ditt inlägg på min blogg. Och jag har då rakt inget mot att folk med annan åsikt har besökt den.

Calle Fridén