tisdag, mars 15, 2011

Lakes länkar - nyhetssvep om Datalagring

Idag har det äntligen börjat dyka upp lite mer opinionsbildning kring Datalagringsdirektivet i media.

Först ut är Erik Bengtzboe, förbundsordförande i Muf och fd riksdagsledamot för Moderaterna. Hans debattinlägg är fullkomligt lysande och klockrent formulerat och ren och skär måsteläsning för alla!


Kort citat, men som sagt, läs hela:
"EU borde backa och dra tillbaka direktivet. Framförallt borde Sverige, med en lång historia av demokrati och yttrandefrihet stå upp för det enda rätta. Det är inte svenska folkets som ska lida för EU:s fiaskon. Så snälla, alla ni sunda, borgerliga riksdagsledamöter som än tror på privatlivets helgd: Rösta nej på onsdag och låt EU få känna av sitt misslyckande."
Bloggat om Eriks debattartikel - Mörtguiden, MMK samt Henrik Alexandersson om bunkermentatlietet i (m)

Tokmoderaten har en spetsig rubrik på ämnet - Med en ideologisk ryggrad av papper

Dagens andra inlägg på Svenska Dagbladet är från Christian Engström, MEP för Piratpartiet, samt Camilla Lindberg, liberal samhällsdebattör (fp?):

SvD Brännpunkt - Sverige bör bordlägga datalagringsdirektivet
"Alla ministrar och EU-kommissionärer vet redan att direktivet måste dras tillbaka eller omarbetas. Inte bara på grund av den väntade kritiska utvärderingen. Hela upplägget har visat sig vara fel."
[...]
"Men regeringen tycks inte lyssna på argument i sak. Istället verkar det mer som om det hela har blivit en ny prestigefråga, en fråga om regeringsduglighet. Precis som det ännu öppna FRA-såret.


Inte heller den ansvariga EU-kommissionären, Cecilia Malmström, kan rimligen få datalagringsdirektivet att gå ihop med sin personliga liberala politiska övertygelse. I stället faller hon till föga för andras påtryckningar, vilket får henne att framstå som svag."
I Södermanlands Nyheter, SN, skriver Lars Chriss en arg ledare om Centerpartiets principlöshet i integritetsfrågor:

Lars Chriss ledare i Södermanlands Nyheter - I händerna på nånannan
"Därmed vilar en viss ironi i att Centerns integritetspolitik kommit att symboliseras av ”nånannanismen”. När unga centerpolitiker som Abir al-­Sahlani kritiserar EU:s omdiskuterade datalagringsdirektiv, inom ramen för de europeiska liberalernas förbund ELDR, arbetar ­partiledningen aktivt för att få igenom direktivet.


Den enda principen är principen om principlöshet. Rätten till en privat sfär, har förvandlats till statens rätt att lagra vår datatrafik. EU är på god väg att driva ­igenom ett direktiv, som inte bara kränker grundläggande ­friheter, utan i princip omöjliggör ett vanligt journalistiskt källskydd."
Tipstack till Oscar Fredriksson - Kräv din riksdagsledamot på svar om Datalagringsdirektivet
(som återupplivat sin gamla avsomnade blogg, bara för att skriva detta!)

Dagens sista lästips, och också mycket välskrivet är en annan centerpartistisk ledarsida:

Johan Hammarqvists ledare i Norra Skåne (c) - Ohederlig argumentation av Ask

Hans avslutning är klockren:
"Det går förvisso att argumentera för att Sverige är skyldigt att implementera EU-direktivet i svensk lagstiftning och att det då är lika bra att göra det nu istället för senare.


Men det går också att argumentera för att det finns anledning att någon gång trilskas lite med korkad EU-lagstiftning. Att visa att man faktiskt inte är nöjd och att det krävs ändring. Bättre område än värnandet av den personliga integriteten är för tillfället svårt att finna."
Kanske lite "civil olydnad" av Svenska staten vore på sin plats, men det kuraget saknar nog de flesta av våra riksdagsledamöter...

Tillägg- Det kommer mera:
Maria Ferm (mp) och Jens Holm (v) skriver på SVT Debatt (dåligt satt rubrik av SVT!):

SVT Debatt - Dyrare införa datalagring än att betala böter till EU
"Vi undrar också om den tidigare övertygade datalagringsmotståndaren Beatrice Ask verkligen bytt fot på riktigt? Om vi väntar med att genomföra direktivet så anser vi att justitieministern, nu när direktivet ska ses över, bör ta strid mot EU för att riva upp eller omförhandla direktivet.

Datalagringsdirektivet är inte är ett effektivt sätt att bekämpa grov brottslighet, det är ineffektiv och integritetskränkande massövervakning."
Övrigt bloggat om #DLD:

Polisstaten, bloggar om Johan Pehrssons inlägg på Newsmill.

Självklart måste jag också lägga in Anna Trobergs inlägg från Newsmill (även om det är från igår...):
Om datalagringsdirektivet inte bordläggs blir Sverige ett föregångsland för diktaturer
"Datalagring av den typ som datalagringsdirektivet möjliggör står högt upp på önskelistan för diktatorer runt om i världen. Kina har redan ett liknande övervakningssystem på ingång. Om Sverige inför datalagringsdirektivet innebär det att vi sällar vi oss till en klubb som vi inte ens borde vilja ta i med tång. Vi gör Sverige till ett föregångsland för diktaturer. Vi gör dessvärre också Sverige och de svenska medborgarna till lätta byten för mindre nogräknade politiker med tvivelaktiga agendor."
Ord och inga visor!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det toklustiga med DLD är ju att alla grova brottslingar kommer att lämna mobilen hemma. Dock tror jag att Beatrice Ask rådfrågat sin mentor Inspector Clouseau, och kommit fram till att då utreder vi alla som inte befann sig på brottsplatsen. Fiffigt va?

/Smen