måndag, mars 14, 2011

Lakes länkar - nyhetssvepet

Tre snabba nyheter på lunchen:

Beatrice Ask hotar svenskarna med böter
Beatrice Ask försöker hota med "böter" om Sverige inte inför datalagringen. I dagsläget ser det ut som att Vänterpartiet och Miljöpartiet kommer kunna Minoritetsbordlägga lagen i ett år, med passivt stöd från Sverigedemokraterna. (Regeringen behöver 5/6 av riksdagen för att kunna "häva" en bordläggning)

Jag förstår inte heller hur regeringens företrädare försöker använda "EU-böter" som det stora argumentet, när själva införandet av Datalagringen skulle kosta mycket mer, samt att det aldrig har varit ett vidare hållbart argument att byta personlig intergritet mot pengar...

SR EkotMissad datalagring ge jätteböter

Läs mer: Henrik Alexandersson, Jag själv i Ring P1

Resumé startar Lobbyleaks
Branschtidningen Resume startar Lobbyleaks, med målet att öka transparensen i den branschen. Idén är jättebra, men de har inte gjort som Radioleaks, och försökt att säkerställa att de som läcker/tipsar om nyheter kan behålla sin anonymitet, om exempelvis staten skulle börja efterforska källan. Den kontaktväg de erbjuder är en helt okrypterad e-postadress och ett vanligt telefonnummer och informationen om vad man bör göra är synnnerligen bristfällig. Men som sagt, initativet är gott!

Tidningen Resumé - Resumé startar Lobbyleaks

Läs mer: Jag skriver om Radioleaks och Datalagringen

Tuinisiska bloggare får nätaktivist-pris
Reportrar utan gränser delar ut sitt "nätaktivistpris" till grundarna av det tunisiska bloggkollektivet Nawaat.

En spännande passage i pressmeddelandet från RUG:
"– Repressiva regeringar runt om i världen skapar och upprätthålla koder samt praxis som begränsar yttrandefriheten både online och offline. Antalet och variationen i utmaningarna ökar och repressiva regimer och deras motståndare blir mer och mer sofistikerade, [säger] Jean-François Julliard."
Och här i Sverige och i EU pratas det också om att begränsa yttrandefriheten, genom censur av internet. Visserligen med ett gott syfte (terrorism, barnporr och utländska spelsajter), men hur länge kommer alla våra politiker vara ädla och goda? Kan någon garantera det framöver, eller är det säkrare att avstå från skapa system som kan missbrukas av makthavarna?

Reportrar utan Gränser - Tunisiskt bloggkollektiv hedras för främjande av det fria ordet

Läs mer: Medievärlden.

Inga kommentarer: