torsdag, mars 03, 2011

SD hycklar som vanligt, men tänker de stoppa Datalagringen?

Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson har idag en debattartikel i Expressen, där han förklarar varför Sverigedemokraterna tänker rösta för en minoritetsbordläggning av det Svenska införandet av EU:s Datalagringsdirektiv (alltså tillfälligt stoppa lagen och skjuta upp beslutet ett år). En passage i mitten kan nog jag och de flesta integritetsvänner skriva upp på:
"Vår uppmaning till regeringen är att inte lägga sig platt för EU och låta sig köras över som så många gånger förut. Faktum är att kommissionen i detta fall brutit mot sitt eget direktiv. Där framgår klart och tydligt att en utvärdering skulle vara genomförd senast under september 2010. Om vi nu väljer att skjuta upp lagförslaget i väntan på bland annat detta finns det således en god förklaring till varför. Att Sverige i ett sådant läge skulle åläggas böter är fullkomligt oacceptabelt och visar tyvärr på det som vi pekat på hela tiden. Att vi i Sverige i dag inte tillåts att fatta egna beslut som rör nationella angelägenheter. Här måste regeringen sätta ned foten, lägga partipolitiken åt sidan och ta strid för svenska medborgares rättigheter."
Hela debattartikeln i ExpressenJimmie Åkesson: Nej till regeringens datalagringsdirektiv

Läser man bara ovanstående citat kan man tro att Sverigedemokraterna kämpar för medborgerliga rättigheter, men resten av debattartikeln visar en helt annan bild. Det är alltså inte rätten till en privat sfär eller en personlig integritet de pratar om, utan rätten att den övervakade informationen ska lagras dubbelt så länge (ett år, istället för sex månader) och att all information ska lagras i svenska databaser, inte utländska. Läs mer om deras krav på SvD.se eller hos HAX.

Hela debattartikeln är helt enkelt bara ett sätt att låta som att SD vill försvara svenska medborgare, men egentligen är det bara ytterligare ett sätt att kritisera EU och den vägen försöka få fler röster. SD får gärna kritisera EU, men då kanske man ska ska inte göra det genom att låtsas försvara medborgerliga rättigheter, för då blir det bara vanligt enkelt hyckleri.

SD vill bara hota regeringen för att tvinga Fredrik Reinfeldt till förhandlingsbordet. Det är tyvärr inte mycket att hoppas på, men stoppar de Datalagringen av "fel" skäl, så är den ändå stoppad, tillfälligt...

Uppdatering. Även DN skriver, samt Svd. (Ännu mer - GP, SVT, TV4, NK, Skånskan, HD, HG, Corren.

Stoppa datalagringen!
Den 16 mars kommer beslutet om datalagringen upp i riksdagen och då hoppas jag verkligen att även Centerpartiet röstar för en minoritetsbordläggning. Som SD få förtjänstfult pekar på så finns det inga argument för EU att utdöma böter, då EU själva inte håller sina egna tidsplaner.

Läs mer om datalagringen, och varför den måste stoppas:

Anna Troberg - Skwee, skwee, skwee!

Anna Troberg igen - Datalagringsdirektivet är en slippery slope
Hon sammanfattar lysande varför övervakningslagar inte bör införas i en demokrati:
"Om vi, som regeringen vill, också bygger upp den typen av övervakningssystem så sällar vi oss till en klubb jag inte tycker att Sverige ens borde vilja ta i med tång. Vi gör Sverige till ett föregångsland för diktaturer. Det är illa nog. Dessvärre gör vi också Sverige och de svenska medborgarna till ett lätt byte för mindre nogräknade politiker med tvivelaktiga agendor. Man ska passa sig noga för att stifta lagar som gör medborgarna helt beroende av makthavarnas välvilja. Det är bara att se sig om i världen och se vad som händer när makthavarna väljer att dra tillbaka sin välvilja. Det är ingen vacker syn. Därför ska lagar alltid verka för att stödja och bygga demokratin, inte montera ner den."
Opassande - Så här fungerar datalagringsdirektivet i praktiken

Hax har också skrivit två bra inlägg:

Henrik Alexandersson - Det är inte du som bestämmer hur rent mjölet i din påse är

Henrik Alexandersson - Regeringens arroganta feghet

Han förklarar bland annat:
"Varför tvinga fram en lagstiftning som man vet kommer att innehålla allvarliga problem och brister? Varför stifta lagar som inom kort ändå kan komma att behöva ändras? Varför inte vänta och lyssna på den kritik från EU som alla vet är på gång? Varför denna brådska?

[...]
...efter den 23 mars blir förslaget förmodligen omöjligt att lägga fram. Detta ger regeringen ett begränsat tidsfönster – om den utan krångel vill fortsätta att rulla ut den svenska övervakningsstaten. Det är därför man vill ha voteringen i riksdagen redan den 16 mars."
Har vi några rakryggade politiker kvar i det här landet? (Kina har det inte, de inför datalagring utan att blinka. Gör vi det här också?)
En del av mina egna tidigare inlägg om datalagringen hittar du här.

12 kommentarer:

Ravedave sa...

Om nu SD går ut och säger att dom ska fälla dld så är det något vi bör uppmuntra och stödja!

Markus "LAKE" Berglund sa...

Ja, jo Ravedave, visst vill vi att DLD ska fällas. Men SD vill ju inte fälla lagen, de vill göra den VÄRRE, bland annat genom att dubbla kraven på lagringstid.

Så sättet att uppmuntra SD på är alltså att uppmuntra dem att vara ståndaktiga med sina krav på utökad lagringstid. Jag vet inte om det är det vi vill, egentligen. Det kan bli kontraproduktivt...

Anonym sa...

Du får uppmuntra Sd krav på att data skall lagras i Sverige - så slipper du gå mot dina principer.

Beelzebjörn sa...

Att hoppas på att något av allianspartierna eller sossarna tillfrisknar från Big Brother-syndromet verkar vara långsökt, tyvärr, men om hoppet ska stå till SVERIGEDEMOKRATERNA att slänga grus i övervakningsmaskineriet av ren kinkighet (knappast någon vurm för privatlivet), så behöver vi ett nytt ord - 'ironi' räcker liksom inte till.

Markus "LAKE" Berglund sa...

@ Beelzebjörn:

Det värsta är ju ändå osäkerheten, att vi inte vet hur SD kommer rösta förrän i samma ögonblick som de trycket på knappen. Det kan bli spännande.

Någon kanske borde göra en dokumentärfilm i riksdagen om denna omröstning. Självklart då med namnet:
"Ironi is not enough"

(Sorry, kunde inte låta bli!)
;-D

Erik, Sthlm sa...

Om någon hycklar så är det Ask som förhalat detta i flera år för att hon var för feg att ta det före valet; det är hennes fel om det blir böter. Att kräva lagring i Sverige är viktigt för rättssäkerheten, personer ska inte behöva ta strid mot juridiska personer i utlandet för att få upprättelse om informationen missbrukas.

Anonym sa...

Jag ser en massa problem redan nu med dessa lagar men ingen kan säga vad och hur de lagar som genomförs nu kommer av ena eller andra lagstiftande samt dess tjänstemän använda sig av systemet.

I de flesta form av lagringsmedia går att återskapa data även om det är raderat.

Många glömmer att titta i backspegeln, sådär 70 år bakåt.
Det enda A. Hitler och hans parti behövde göra är tala om vem & vilka som lagarna gällde.
När det väl protesterades, försvarade de sig med det var dem andra som genomförde lagarna och de behövde bara peka.

Vänligen
Joakim

http://www.facebook.com/Holgersson.Joakim

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Erik, Sthlm:
Självklart har Beatrice Ask hycklat om lagen, men det är inte bara hon. Jag har också kritiserat regeringen för att de lägger fram ett sådant idiotiskt förslag.

För vill man undvika att behöva "ta strid mot juridiska personer i utlandet för att få upprättelse", så är det kanske bättre att inte lagra informationen alls...

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Joakim Holgersson:
Självklart är det långsiktiga perspektivet på integritetskränkande lagar det som jag också tycker är riktigt otrevligt.

Jag är i dagsläget inte så, rädd vare sig för FRA eller datalagringen, men vem vet vilka som sitter i regeringen imorgon? Kan de som stiftar lagarna idag GARANTERA att övervakningslagarna inte kommer att missbrukas om 5-10 år? Jag tror inte det och då kanske de inte heller ska trycka på ja-knappen.

Beelzebjörn sa...

"Irony is not enough" funkar. Jag är för. ^^

Dresden sa...

Om datauppgifernas typ, mängd, inhämtning och åtkomst kunde begränsas till närmare noll, så kan jag acceptera att dess lagringstid förlängs till närmare oändligheten.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Haha, bra tänkt Dresden. Gungor och karuseller liksom. :-D