fredag, februari 24, 2012

Erik Nordblad pratar republik hos Heimdal - i lejonets kula

Den konservativa (och allmänborgerliga) föreningen Heimdal i Uppsala är nog inte det stället jag som republikan skulle bege mig om jag skulle försöka hitta meningsfränder. Men likväl var det dit Erik Nordblad, fil dr. och ordförande i Stockholmssektionen av Republikanska föreningen begav sig i torsdags kväll.

Man kan utan att överdriva säga att Heimdal är ganska pro-monarkisk (under mötet åts det prinsess-tårta och efteråt skulle firandet fortsätta med champagne).

Erik i den akademiska miljön i Heimdals "Grottan".

Erik klarade sig dock bra och hans akademiska anslag med en hel del research om de konservativa värderingar och anpassning av sitt föredrag utifrån detta gjorde att han sannolikt nådde fram till många, även om han nog inte fick så många att ändra åsikt på plats.


Han bemötte bland annat många av de konservativa argumenten för monarki, såsom "bra med en samlande symbol för nationen", "viktigt att bevara gamla traditioner för att skapa stabilitet och lugn" och många andra. Och han gjorde det med den äran, med eftertanke och stor respekt för de starka känslor som vissa har för kungahusets.

Det svåraste argumentet fick han dock i debatten precis i slutet på kvällen (kanske för att han lyckats besvara de övriga?) den "konservativa portalparagrafen": - Även om vårt nuvarande system inte är perfekt så vet vi ju vad vi har, men vi vet inte vad vi får. Så varför ska vi då byta ut något som funkar? Ja, vad säger man då till en övertygad konservativ Heimdalit? :-)

Dagens föredrag var som sagt väldigt intressant med dagens inramning.

Läs LaaksoAftonbladet Kultur, eller något annat från dagens media om den kungliga bäbisen:
SvD, SvD, SvD, SvDSvD, SvD, DN, DN, DN, DN, DN, AB, AB, Expr, Expr, SVT, SVT...

Inga kommentarer: