tisdag, februari 21, 2012

Den illegala Fildelningen stoppas genom bättre service - inte hot

I morse diskuterades illegal fildelning i radion:

P1 Morgon - Fortsatt fildelning trots fler domar

Det var bland annat ett reportage om "Stefan" som är en vanlig fildelare och han är en av många. 25% av svenska folket laddade ner illegalt under 2011 och bland ungdomar är siffran över 50 %.

Efter reportaget intervjuades även Måns Svensson, rättssociolog i Lund och aktiv på Cybernormer om fildelningsfrågan. Han diukterade normerna och att dessa inte förändrats på grund av de fildelardomar som fallit på senaste tiden. Han konstarerar också att ett av grundproblemen är att de sociala normerna i samhället anser inte att fildelning är ett brott. De delar alltså inte lagstiftarnas och nöjesindustrins normer. Vilket på sikt kan innebära ett problem för förtroendet för rättssamhället.

Läs mer om siffrorna hos SCB - IT Bland individer 2011

Fildelningen stoppas genom bättre service!
Så om vi kunder inte vill sluta fledela eftersom vi inte anser att det är ett brott, hur ska det då stoppas?

Det är enkelt!  Ge kunderna chansen att betala så betalar de flesta. Gör det inte genom att försena lanseringar med regionaliseringar, göra material otillgänligt och göra det dyrare att titta på en streamad film än att se den på bio. Skapa en

Jag försökte själv köpa dataspelet Heroes of Might and Magic, men fick inte betala för det på grund av någon oförklarlig regionalisering som stoppade mig i kassan när jag redan klickat på "köp"-knappen. Hur i helsike tror upphovsrättsbolagen att det ska kunna leda till fler betalande kunder?

Paul Tassi skriver pedagogiskt om detta hos Forbes:

Forbes - You Will Never Kill Piracy, and Piracy Will Never Kill You
"Treat your customers with respect , and they’ll do the same to you. And that is how you fight piracy."
Ett annat lysande exempel på hur upphovsrättsindustrin INTE ska bemöta sina kunder hittar du i en strip från The Oatmeal, som handlar om när han skulle försöka titta på (betala för) senaste säsongen av tv-serien Game of Thrones (HBO).

Läs resten av seriestripen här.

Kort sagt - ge kunderna bra service och en vettig chans att betala för sig, så kommer de flesta att göra det! Hur svårt kan det vara?

Läs mer
Lästips - Fmsj

I England pratas det om att försöka blockera Pirate Bay, i andra länder görs det redan. Men det är ganska uppenbart att det är ett väldigt trubbigt instrument. I Finland har exempelvis Antti Laine försökt att upphäva domstolens beslut att tvinga en av finlands större internetoperatörer från att blockera Pirate Bay med argumentet att det samtidigt hindrar tillgången till det legala material som också finns där. Bland annat Laines egna projekt.

TorrentfreakPirate Bay ISP Block Challenged For Censoring Lawful Content

5 kommentarer:

manen sa...

strippen var fanimig underbar XD XD

Anonym sa...

"Snatteriet på Pressbyrån stoppas genom bättre service. Så länge Pressbyrån har långa köer så fortsätter jag snatta. Hur svårt kan det vara att ta bort köerna?". Är detta lika självklart påstående?

Markus "LAKE" Berglund sa...

@Anonym - Jag laddar själv inte ner musik, filmer eller spel, men jag har full förståelse för de som gör det.

Att dra en parallell till Pressbyrån är ganska menlös eftersom nöjesindustrin lever efter helt andra förutsättningar.

Det handlar om en "vara" som består av information, som ofta skickas ut i etern till miljontals människor via TV eller webb, som bolaget dagen efter lägger en massa orimliga och onödiga begränsningar på för att de potentiella kunderna ska få betala för den.

Ett klockrent exempel är TV-serier som sänds i USA, hem till potentiellt flera hundra miljoner människor. Den försöker TV-bolagen sedan förhindra spridning på och de visas sedan i andra länder med upp till ett års försening.

De försöker alltså hemlighålla information som man redan spridit till flera hundra miljoner människor. Det säger ju sig själv att det är ogörligt...

Läs gärna serie-stripen ovanför och återkom sedan med starka argument för att upphovsrättsindustrins agerande är rimligt...

@manen - ja, jag tyckte den var så kul så den borde spridas vidare. :-)

manen sa...

som en kommentar till game of thrones, svt är skiter ju nästan på sig stolthet nu när de ska visa säsong 1(!!!!!!!!), medan canal+ chefer flabbar hela vägen till banken, de kommer visa säsong 2 när den nu startar i april. Även här i Sverige.

manen sa...

och en till kommentar: SVT/KOLJONEN ÄR GENIER!

Tv-cirkeln är frikkin awesome, hoppas dom tillåter att tittarna får vara med och kommentera mha twitter och dyl.!

anon: KOM IN I MATCHEN FFS.