tisdag, februari 28, 2012

#dld - Centerpartiets trovärdighet i integritetsfrågor går snabbt mot Noll

Kort sammanfattning av läget om Datalagringsdirektivet (DLD) och Centerpartiet.

Centerpartiet anser att; "Datalagringsdirektivet är kränkande för den personliga integriteten", "direktivet inte behövs". Man har flera tydliga skrivningar i idéprogrammet om "rätten till en privat sfär". Det finns också ett stämmobeslut från senaste stämman som tydligt slår fast att Centerpartiet ska motarbeta DLD, vilket man också har gjort i flera instanser under flera års tid.

Centerpartiet är alltså EMOT Datalagringsdirektivet. Så långt allt väl.

Men när frågan nu är uppe i riksdagen, igen, hur tänker riksdagsgruppen då rösta?

Centerpartiet tänker rösta FÖR Datalagringsdirektivet?!?!

Centerpartiets hemsida uppdaterades snabbt ikväll med ställningstagandet - "C säger fortfarande nej till Datalagringsdirektivet - men vi måste införa det"

Johan Linanders blogg

Centerpartiet - Vi säger "Nej", men röstar "Ja"!

Hur fasen har man tänkt att Centerpartiet ska bli ett tydligare parti om man gång efter gång agerar såhär? Det spelar ingen roll hur partiet röstar om DLD, eftersom riksdagen redan har en skrämmande stor majoritet för förslaget. Så det enda som beslutet om röstningen egentligen påverkar är partiets bild utåt. Slutresultatet blir detsamma. 

Tillägg 2:

Efter lite vidare granskningar så har jag förstått det som att det inte alls rör riksdagsgruppens hållning om hur riksdagsledamöterna ska rösta, utan "bara" riksdagsgruppens hållning om hur Centerpartiet ska rösta, alltså i utskottet.

En liten, men viktig skillnad. Arbetet mot #DLD går vidare!

Snabbt kommunicerat - men fortfarande lika otydligt
Pressbild Anders W Jonsson september_2011_1
Bärare av tråkiga nyheter.
Jag fick reda på riksdagsgruppens beslut av vice partiledare Anders W Jonsson, i Börje bygdegård ikväll, direkt efter att han pratat mycket om behovet av en tydlig, väl förankrad ideologi som vägledning för sin politik och att efter fattade beslut också kunna kommunicera ut detta till allmänheten.

Hans tips:
─ Välj en viktig fråga och kommunicera den tills ni nästan spyr på den. Tydlighet, tydlighet, tydlighet!
Partiet har till och med skapat en Decentraliserad Riksorganisation och anställt personal som bara ska hjälpa till att kommunicera.
Även Annie pratade i Morgonpasset i P3 (på en SMS-fråga från mig) om behovet av att ha en fast ideologi så att man själv, och potentiella väljare vet hur partiet kommer ställa sig i olika frågor (Och det behövs!).

Centerstämman senast - Annie Lööf lovar ett tydligare Centerparti

Men vad hjälper det om man beslutar sig om en sak, och sedan gång, på gång, på gång agerar precis tvärt emot? För man säger att man är EMOT, men tänker rösta FÖR?

Partiet uppdaterade alltså hemsidan föredömligt snabbt ikväll, efter det fattade beslutet i riksdagsgruppen, men snabbheten hjälper inte mycket, om budskapet gentemot väljarna (och medlemmarna) är lika otydligt som tidigare. Det var nästan bättre när partiets ledning var tydliga med att man inte längre brydde sig så mycket om integritetsfrågorna (som man gjorde hösten -10).

Trovärdighet handlar om vad man GÖR - inte säger
Jag inser också att det kan vara knepigt att Annie sitter och kämpar och sliter för att förhandla fram en halvdålig kompromiss med övriga regeringspartier i någon fråga, som riksdagsgruppen sedan måste ta ställning till. Om riksdagsledamöterna ofta röstar nej till Annies (och de andra ministrarnas) kompromisser, blir det i förlängningen väldigt svårt att få gehör får några frågor alls i förhandlingarna.

Men är det inte det som riksdagen är till för? Att godkänna eller förkasta regeringens förslag? 

Och i frågan om DLD kan riksdagsgruppen inte känna att de har stöd för att rösta "Ja", hos vare sig idéprogrammet, medlemmarna eller väljarna!

För trovärdighet handlar i förlängningen mycket om vad man GÖR, inte säger. Och röstar Centerpartiet "Ja" till förslag efter förslag av integritetskränkande lagar så är det så att trovärdigheten sjunker för varje tryck. Oavsett hur bra man kan motivera varje enskilt beslut.

Tillägg: En förklaring av rubriksättningen - Centerpartiets trovärdighet i integritetsfrågor, uttryckt som en matematisk ekvation kan illustreras såhär:

Efter att ha tidigare ganska hög trovärdighet i de viktiga integritetsfrågorna kommer Centerpartiet in i regeringen 2006, och sedan faller trovärdigheten snabbt och närmar sig noll. Grafen hämtad här. Förklaring av Gränsvärden och begreppet "Går mot noll".

Mer om Datalagringsdirektivet
Lite fler aktuella länkar om DLD:

Tre CUF:are på Newsmill - C måste lyssna på medlemmarna om datalagring
"Då det redan finns en majoritet i riksdagen för ett införande av datalagringsdirektivet är argument kring de bötesbelopp Sverige skulle tvingas betala till EU irrelevanta. Att Centerpartiet skulle rösta emot skulle nämligen inte påverka utgången nämnvärt, men vara en tydlig signal till såväl väljare som partimedlemmar.

Visst kommer det inte uppskattas av de andra allianspartierna, men vi anser att Centerpartiet, som liberaler, alltid måste stå upp för grundläggande fri- och rättigheter."
Centerpartiet Stockholms stad var nyligen ute med ett tydligt ställningstagande:

Stockholmscentern - Vi rekommenderar våra riksdagsledamöter att rösta nej till datalagringsdirektivet (PM) 

Johan Hedin frågar sig - Hur kan vi hävda Centerpartiets särart?

Hultins Tankegång - Datalagring & ACTA
"På ren och rak svenska så måste man då, som partimedlem och väljare, fråga sig hur mycket interndemokratin är värd och om vi helt ska skippa det skådespelet. Det är svårt att föreställa sig ett kraftfullare totalhaveri än detta."
Full Mental Straightjacket undrar också hur (c) kan ha en så - Rotlös politik

Anna Troberg skriver bra - Datalagringsdirektivet på G även i Sverige 

Fler bloggar - Motpol, Mikael Andersson, Mike 1, Mike 2, Emma på Ajour, Calandrellamitt förra inlägg om DLD.

Trad. Media - UNT:s Ledarblogg om Federley, Nyheter 24, Ekots andra nyhet om (c)

Tillägg med fler länkar:
CUF uppmanar riksdagsledamöterna att säga nej
Torbjörn Jerlerup (Frihetssmedjan) - Det där om döda centerpartister som flyter med strömmen…
Anna Trobergs senaste blogginlägg - Amöbapartiet har mer ryggrad än Centerpartiet

7 kommentarer:

OlofB sa...

Mycket bra sammanfattning av läget Lake! Jag sprider ordet på facebook. Jag kan förstå att det är högst otillfredsställande för dig som centerpartist att ledning/riksdagsgrupp agerar så här. Jag förstår faktiskt inte riktigt resonemanget från dem (t.ex. hur Linander argumenterar).

Markus "LAKE" Berglund sa...

Tack Olof.

Jag har diskuterat tillräckligt mycket med Linander för att förstå hur han argumenterar, men med det sagt är det ganska uppenbart att jag inte håller med honom...

Missa inte heller grafen jag adderade till inlägget, för alla som har en bakgrund som exmpelvis ingenjör. :-)

OlofB sa...

Fin graf :)

Markus "LAKE" Berglund sa...

Efter lite vidare granskningar så har jag förstått det som att det inte alls rör riksdagsgruppens hållning om hur de ska rösta, utan "bara" riksdagsgruppens hållning om hur Centerpartiet ska rösta, i utskottet.

En liten, men viktig skillnad...

gustav sa...

Det verkar vara någon form av haveri som har skett här.

Det tydliga beslutet från stämman borde få medlemmarna att gå i taket över att riksdagsledamöterna planerar att rösta ja till dld.

ANNM sa...

Det är märkligt hur olika centerpartiet ser på sina förpliktelser relaterade till olika EU-direktiv. När det gäller habitatsdirektivet så är det tydligen OK som centerpartistisk miljöminister att förklara för pressen att man byter ut ordet "licensjakt" mot "skyddsjakt" för att kringgå direktivet och lura EU-kommissionen, men när det gäller datalagringsdirektivet så måste det införas omedelbart, trots att en översyn är på gång av hela direktivet i EU.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jo ANNM, man kan göra på olika sätt beroende på vad man vill göra. Och det stora problemet här är ju att "regeringen" inte vill anpassa sig.

Centerpartiet har helt enkelt inte fått sin vilja igenom... :-/